CabriJava: interaktív szerkesztések az Interneten
2005/06/18 09:02
609 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Több cikkünkben foglalkoztunk már a CABRI nevű geometriai szerkesztőprogram lehetőségeivel. Ezúttal egy olyan eszközt mutatunk be, amellyel szerkesztéseinket az Interneten is egyszerűen publikálhatjuk.

Korábbi írásainkban már részletesen bemutattuk a CABRI II PLUS program lehetőségeit. Ezúttal a CabriJava alapjaiba szeretnénk bevezetni Olvasóinkat. Ezen alkalmazás segítségével a CABRI-val készült szerkesztéseink az Interneten is publikálhatóvá válnak, így azokat bárki megnézheti anélkül, hogy számítógépén a CABRI telepítve lenne.

A CabriJava előnyei

 • A web-böngészők többsége támogatja (pl. Internet Explorer),
 • Platform-független,
 • A szerkesztés interaktív jellege megmarad,
 • Könnyen kezelhető mind a szerzői, mind a felhasználói oldalon,
 • A felhasználói oldalon nem szükséges a CABRI telepítése (Így pl. a diákok órán is használhatják az otthon elkészített szerkesztéseket).

A CabriJava használata előtt

Ahhoz, hogy az alkalmazást használhassuk szükséges, hogy az alábbi programok telepítve legyenek a gépünkön (az első két alkalmazás elérhető az SDT-ből is):

 • Internet Explorer 5 (vagy későbbi verzió), vagy Netscape 6 (esetleg későbbi verzió),
 • Java 1.1 környezet (vagy későbbi verzió),
 • A munkakönyvtárba be kell másolni a CabriJava.jar fájlt.

CabriJava lépésről-lépésre

Ha a szükséges előkészületeket elvégeztük, akkor máris nekiállhatunk a szerkesztésünk Interneten való publikálásához.

 • Ennek első lépése, hogy elkészítjük a szerkesztést a CABRI II, vagy a CABRI II PLUS segítségével. Fontos, hogy ha az utóbbit használjuk, akkor is CABRI II formátumban mentsünk, mert a CabriJava csak ezt a formátumot tudja kezelni. Ehhez a FILE/SAVE AS menüpontot válasszuk, majd jelöljük ki a fájl típusánál a FIGURE FILES (CABRI II) lehetőséget. A szerkesztést abba a könyvtárba kell elmenteni, amelyikben a CabriJava.jar fájl is megtalálható.
 • A következő lépésben azt a HTML-fájlt kell elkészíteni (ezt bármely egyszerű szövegszerkesztővel megtehetjük), amelybe a szerkesztést szeretnénk beilleszteni. Ezt akár egy egyszerű szövegszerkesztővel (pl. Jegyzettömb) is megtehetjük. Ebben a fájlban a következő paramétereknek kell mindenképpen szerepelnie:
 • A WIDTH, illetve a HEIGHT paraméterekben azt adhatjuk meg (pixelben mérve), hogy mekkora legyen annak az ablaknak a mérete, amelyben a szerkesztés majd megjelenik. Az ALIGN paraméterben a megjelenő ablak igazítását állíthatjuk be (pl. LEFT, RIGHT).
 • A szerkesztés további paramétereit a formában adhatjuk meg. Ezek közül 2 kötelező. A LANG paraméter értékében az ablak üzeneteinek nyelvét adhatjuk meg (jelenleg a magyar még nem választható). A FILE paraméterben a szerkesztést tartalmazó fájl nevét kell megadni (pl.: Euler.fig). További paraméterekről későbbi cikkünkben olvashatnak majd. Az elkészült HTML-fájlt ugyanabba a könyvtárba kell elmenteni, amelyikben a CABRI szerkesztés is található.

Az elkészült szerkesztés megtekintése

Ha már elmentettük a szükséges HTML-fájlt, akkor jöhet az elkészült szerkesztés megtekintése. Itt megtekinthetnek egy minta CabriJava állományt a háromszög Euler-egyeneséről. Az egérrel megfoghatjuk a szerkesztés bázispontjait, és interaktív módon változtathatjuk azok helyzetét. Ha a megjelenő ablak felett kettőt kattintunk, akkor megjelenik az ablak alján a következő eszköztár.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek