Csoki és marcipán
2004/09/25 23:17
968 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Vajon milyen lehet cukrásznak lenni? Tortákat sütni és díszíteni. Finomságokat készíteni napról-napra, és látni, hogy a betérő vendégek hogyan fogyasztják el a csemegéket. És mindezt a cukrászdák különleges fecsegős, pihentető közegében...Erről mesélt Orosz Alexandra, cukrász.

A nyolcadik elvégzése után kerültem a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskolába, cukrász szakra. Tulajdonképpen mindig is ez szerettem volna lenni: kedvelem a kézügyességet igénylő feladatokat, szeretem a süteményeket, a kreativitást, és ez mind megvan ebben a szakmában. Akkor még úgy volt az oktatás, hogy egy hét gyakorlat volt és egy hét elmélet. A gyakorlatból egy napot tartottak a tanműhelyben és a többi napon mindenki cukrásztermelőbe, vagy cukrászdába került, attól függően, kit hova tett az iskola. Volt olyan is, aki saját magának tudott helyet szerezni. A Gerbaud-tól elkezdve a nagytermelőkig mindenhova mentünk. Én a Műszaki Egyetem központi cukrászdájában voltam gyakorlaton. Ebben a cukrászdában fél éve dolgozom. Azért szeretem ezt a helyet, mert a minőség is számít, nemcsak a mennyiség. Nagytermelőnél is dolgoztam, ott inkább az utóbbi kapott hangsúlyt. Ez egy folyamatos munka. Bejövök pár órával nyitás előtt, kipakolom a pultot, felszeletelem a sütit, amit előző nap tettem be a hűtőbe. Aztán feltöltöm a pultot és előkészítem a következő napot. Tehát ez egy olyan munka, aminek nincs vége. Nem lehet rá azt mondani, hogy na, most végeztem, mert mindig körforgás van. Ma holnapra dolgozom. Sok ember azt hiszi a cukrászdáról, hogy olyan, mint a cipőbolt. Bejönnek és csak úgy leveszik a polcról, ami megteszik nekik. Ez nem így működik. A piskótának meg kell sülnie, a krémet ki kell keverni, bele kell tölteni és az egésznek meg kell fagynia. Egy puha állagú tortát nem tudsz beburkolni marcipánnal. Úgyhogy hosszú idő a tortakészítés. Mielőtt eladjuk, előtte való nap van betöltve, és aznap van díszítve. Életem első burkolt tortáját a nagyszüleim 50. házassági évfordulójára készítettem. Az egy emeletes torta volt, glazúrral díszítve az oldalán. A glazúr tojásfehérje és zselatin. Nagyon büszke voltam rá, mert szép is lett, finom is lett. Igaz segítettek benne, de a nagy részét én csináltam. Volt egy piramis alakú torta megrendelésem is, pálmafákkal, tevékkel. Legjobban az olyan megrendeléseket szeretem, ha megvan adva egy alap, de a fantáziámra van bízva, hogyan készítsem el. A díszmunkákat nagyon kedvelem. Amit ott látsz, az például egy marcipánnal burkolt torta, fölötte is hasonló van, csak az rózsás díszítésű. A marcipánosokat azért szoktuk csokitortából készíteni, mert az ízhatás így a legmegfelelőbb. Citromtorta marcipánnal, vagyis cukros mandulával... Hát, nem is tudom. A csokikrémhez, mandulakrémhez sokkal inkább megy. Formatortákat - a mackótól elkezdve a százegy kiskutyáig- ugyancsak szeretek készíteni, bár ezek nehezebbek. Erős fizikumúaknak ajánlanám ezt a szakmát, mert mindenki azt gondolja, ez egy szép szakma, ami igaz, de nem könnyű. Nem könnyű, mert azért 50 kilókat kell emelgetni, mosogatni kell, tehát a piszkos munka is velejár. S bár forgórendszerben dolgozunk, hétvégenként gyakran kell dolgoznom. Csak szívvel-lélekkel lehet csinálni. Ettől függetlenül, ha újra lehetne választani, most is emellett döntenék.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek