Csomagoljunk! - V.
2005/06/01 20:04
487 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Amikor csak tehetjük, igyekszünk elkerülni a csomagkezelők közvetlen használatát. Vannak segédprogramok, melyek előtétként viselkednek, ismerjük meg őket!

A csomagkezelők használata, legyenek akármilyen professzionálisak is, meglehetősen nehézkes feladat. Sok helyről, sokféle módon szerezhetjük be telepítendő csomagjainkat, azok között keresni, állapotukat lekérdezni sokszor macerás lehet. Munkánk megkönnyítésére születtek meg a csomagkezelő front-end alkalmazások, melyek közül most megismerünk néhányat. Debian alatt sok rendszergazda számára csenghet ismerősen az apt szó, nem véletlenül: az apt segítségével a csomagok telepítése, eltávolítása gyerekjáték. Az apt több összetevőből áll, lássunk néhány példát:apt-get install squid - e parancs telepíti a Squid alkalmazást. Amennyiben ehhez függőségek tartoznak, tehát valamilyen más csomag installálása is szükséges, felkínálja számunkra azt is apt-get remove squid - ezzel eltávolítjuk rendszerünkből az alkalmazást apt-cache search csomagneve - ha nem ismerjük pontosan a telepítendő alkalmazás nevét, vagy keresni szeretnénk a csomagok leírásában, használjuk ezt a parancsot apt-setup - az apt konfigurálásában segít bennünket, megadhatunk forrásokat, stb.

Másik ismert, kezdők számára ajánlott eszköz a dselect, mely menüs formában segít bennünket tájékozódni. Egy pillantással leolvashatjuk, melyik csomag milyen típusú, milyen szekcióba tartozik. A dselect A fenti kettő program .deb alapú rendszereken hasznos, de természetesen az RPM használói sem maradnak magukra. A Fedora disztribúció használja előszeretettel a yum front-endet, amely nagyban hasonlít az apt-hoz, igaz, kicsit másképp működik. Használata nem bonyolult:

  • yum install squid - telepíti a Squid-ot annak függőségeivel együtt
  • yum remove squid - eltávolítja a Squid-ot
  • yum check-update - elérhető frissítéseket keres
  • yum update - telepíti a frissítéseket
  • yum search xyz - keres az elérhető csomagok között

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
All you need is code Minden a kódolás tanulásához
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek