Csővár - vártörténet
Lénárt Ágnes
2009/01/05 11:34
685 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Cserhát déli lábainál bújik meg Csővár községe, amelyet egy kis patak választ el a szinte függőleges sziklafalon épült középkori vár romjaitól. Keletkezése idejéről és építtetőjéről nem maradtak fenn adatok, így csak valószínűsíthető, hogy a tatárjárás utáni korszak szülötte, mint annyi más társa.

A XIV. század elején vívott belháborúk idejében lerombolták falait, földesurai csak jó száz évvel később állították helyre. Ezekből az időkből már írásos adatok vallanak arról, hogy a Csői-Nézsai nemesi famíliák összefogtak a felvidéki területeket megszállva tartó harcedzett cseh huszitákkal, és valóságos rablófészekké változtatták a várat. Garázdálkodásuknak csak az vetett véget, hogy az 1470-es évekre Nézsai János és László földesurak utód nélkül meghaltak.

A királyi kamarához visszakerült váruradalmat 1486-ban Hunyadi Mátyás Corvin János liptói hercegnek adományozta, de tőle később a korszak nagy birtokszerzője, Ráskai Balázs elorozta. Ez jelentette Csővár fénykorát, mivel a királyi tárnokmester egy reneszánsz ízlésvilág szerint berendezett fényes lakópalotát varázsolt a rideg kővárból.

A XVI. század közepére már a törökök fenyegették a Cserhát vidékét, így sietve megerődítették egy külsővárral, amit egy ágyúbástya {rondella} is védelmezett. Ennek ellenére sem számították a jelentősebb végvárak közé, kapitánya mindhiába kérte a helyőrség létszámának növelését, és hadianyaggal való ellátását. 1551-ben bekövetkezett a vég, az Oszmán Birodalom katonái hirtelen megrohanták és elfoglalták Csővárat. Mivel a török hódoltság rövidesen északabbra tolódott, a vár elvesztette jelentőségét, és az ellenség csapatai sorsára hagyva kivonultak falai közül.

A gazdátlan épületeket az időjárás viszontagságai mellett jelentős mértékben fogyasztotta az is, hogy a XVIII. században innen bontották ki az acsai Prónay kastély építésére felhasznált kőanyagot. Maradványainak megvédésére az 1960-as években lelkes helyi emberek tettek lépéseket, ekkoriban falazták alá a megroggyant öregtorony csonkját, valamint feltárták a nagyméretű ciszternát. Napjainkra ismét gazdátlan lett a várrom, amit visszahódított a természet, sűrű bozóttal elfedve maradványait.  

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek