Diákvállalkozás - Feladadtok és funkciók III.
2004/07/29 08:04
706 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A következőkben a diákvállalkozásokban meglévő funkciókat és az ezekhez kapcsolódó feladatokat mutatjuk be.

Az értékesítési igazgató

Fő feladata, hogy felkutassa a leendő vevőket, és meggyőzze őket arról, hogy a vállalat termékeit vásárolják. Az értékesítésnek különböző módszerei vannak: létezik például közvetlen eladás vagy pl. postai úton történő értékesítés. Mint diákvállalkozókat titeket inkább a közvetlen értékesítés érdekelhet, bár érdemes törekednetek arra, hogy termékeiteket az általatok felkeresett kiskereskedők is forgalmazzák. Ügyeljetek arra, hogy a közvetlen értékesítéshez megfelelő ügynököket válasszatok ki.

A következő követelményekre hívjuk fel figyelmeteket

  • Jó ötletek kellenek ahhoz, hogy hol érdemes termékeiteket forgalmazni. A pontos adminisztráció és az ellenőrzés nagyon fontos tényezők, ha hatékony értékesítésre törekszünk. (Pl. fontos a megrendelések pontos kielégítése, de az is, hogy az értékesítéssel megbízott tag pontosan elszámoljon bevételével.)
  • Érdemes időt és fáradságot szánni az értékesítéssel megbízottak, az ügynökök betanítására. Megtérül!
  • Amennyiben ügynökként dolgoztok, fontos, hogy érdekeljen titeket a termék, amelyet eladtok. A termékeknek tisztának, megfelelő minőségűnek kell lenniük, a csomagolásnak pedig kifogástalannak.
  • A humorérzék, a megnyerő modor mindig hasznos lehet, de különösen az azoknak, akik ügynökként dolgoznak! A termelési igazgató

Ő felelős a termelés folyamatáért, melynek során a nyersanyagot a piac által kívánt termékké alakítjátok. Ha egy vállalat már megvetette lábát a piacon, a termelési igazgató vagy részlege feladata, hogy megszervezze az áru folyamatos gyártását, a megrendelések vagy felmért piaci igények kielégítését.

Néhány fontosabb feladat

  • A gyártási technológia kialakítása során foglalkozni kell a gyártás helyszínének megtervezésével, és azzal, hogy milyen berendezésekre és szerszámokra lesz szükség.
  • Szoros kapcsolatot kell fenntartani az értékesítési és a pénzügyi igazgatókkal, hogy elkerülhető legyen a túltermelés vagy a termelőkapacitás nem teljes kihasználása. A nyersanyagok megrendelésére is ügyelni kell, hiszen ez kihat a készpénzmozgásra.
  • A minőségellenőrzés azért fontos, hogy vevőitek mindig elégedettek legyenek a vásárolt termékekkel és árutokon keresztül vállalkozásotokkal. Aki egyszer csalódik terméketekben, többet nem fog tőletek vásárolni!

Fejlesztési igazgató

Az a vállalat, amelyik nem foglalkozik kísérletezéssel, fejlesztéssel, azt kockáztatja, hogy egy újításra képes versenytárs kiüti az üzletből. Az újítás alapvető fontosságú. Szükséges lehet, hogy a minőség javítása érdekében változtassunk a termék formáján, vagy csökkentsük az előállítási költséget, hogy versenyben maradhassunk. A termék formatervezése leginkább azért fontos, mert megkönnyíti a termék előállítását, és hozzájárul a minőségi és munkavédelmi követelmények betartásához. A fejlesztési igazgató segítsen az értékesítési igazgatónak a látványtervezésben, a kiállítások anyagainak kivitelezésében is.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek