Diákvállalkozás - Young Enterprise
2004/07/29 06:33
706 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az alábbi cikksorozatban a hazánban immár több mint 10 éve működő diákvállalkozási programot mutatjuk be. Az írásokat egymást követve olvasva lépésről-lépésre követhetővé válik, hogy hogyan működtethető egy diákvállalkozás bármely iskolában.

Ez a program gyakorlati üzleti tapasztalatokat ad az ebben részt vevő 15 - 20 éves fiataloknak. 1963 óta működik, és ez alatt az idő alatt Európa-szerte mintegy 800 000 fiatal vett benne részt. 12 éve már magyar középiskolások is megismerkedhetnek e programmal. Saját cégetek kialakítása és vezetése során a Young Enterprise segít nektek megismerni és megérteni a gazdálkodás folyamatait. Segít abban, hogy megismerjétek magatokat, hogy kiderüljön, hogyan tudtok egyedül - vagy, ami még fontosabb, társaitokkal együttműködve - dolgozni. Segít elsajátítani az üzletmenet alapelveit azáltal, hogy ti magatok végzitek a vállalkozás valamennyi tevékenységét. Nem a nyereség, a sok pénz szerzése e tanulási foly amat legfőbb, egyetlen és végső célja. A legfontosabb dolog, hogy megértsétek, hogyan és miért keletkezik a haszon és a veszteség; és mindazt, amit itt tanultok, a későbbiekben, munkátok során használni tudjátok.

A Young Enterprise program értékelési rendszere

A program célja az, hogy valódi vállalkozásotokban valódi üzleti tapasztalatokat szerezzetek, megtanuljátok, hogyan működik az üzlet, hogyan lehet vagy nem lehet sikeres vállalkozást létrehozni és működtetni. Abból indulunk ki, hogy a programban való részvétel "jó buli", érdemes csinálni, így tanári beavatkozás és noszogatás nélkül is működik vállalkozásotok. A számonkérés és értékelés rendszere is erre épül. Mivel a program célja a tapasztalatszerzés, így nem az általatok megtanult ismereteket, hanem a tapasztalatszerzés tényét fogjuk tőletek számon kérni. A Magyarországi Young Enterprise Alapítvány által összeállított, a Young Enterprise Europe vizsgájához hasonló magyar nyelvű írásbeli vizsgán vehettek részt április elején. Ez a dolgozat nem definíciókat, tételeket vagy számadatokat kér számon, hanem azt, hogy aktívan részt vettetek-e saját vállalkozásotok munkájában és ezáltal megismerkedtetek-e az üzlet alapjaival.

A programban résztvevő intézmények természetesen saját értékelési rendszert is kidolgozhatnak; erről iskolátok YE összekötő tanára tájékoztat benneteket. A munka igazi értékelésével a vállalatok folyamatosan szembesülnek. Tevékenységük eredményességét a "piac" méri, a vevők igazolják. A különböző központi rendezvényeken - az évközi vásárokon és az év végi Országos Versenyen - a legeredményesebb vállalkozások jutalmakat kapnak. Ha a programhoz sikerül megfelelő anyagi támogatást szereznünk, az év legsikeresebb YE vállalatának képviselőit delegáljuk egy nemzetközi Young Enterprise rendezvényre.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek