Édesvíz tengervízből
Főző Attila László
2007/12/09 23:26
6186 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Földön naponta 29 milliárd liter tengervízből készítenek édesvizet. A tiszta édesvíz nálunk mindenki számára hozzáférhető, ezért sokan nem sejtik, mekkora kincs ez. A tengervíz nem iható, ezért belőle olyan vizet készítenek, melynek a sótartalma kisebb, mint 500 mg/l.

A tengervíz édesvízzé alakítása több évtizede zajlik a Közel-Keleten és a Karibi térségben is. Az édesvíz azonban egyre nagyobb érték és így a világ más tájain megjelennek olyan telepek, melyek a tengervizet használjak kiinduló anyagnak. A tengervíz átlagosan 35,1 mg/l oldott anyagot tartalmaz, melynek túlnyomó része só. Ebben az esetben a só kifejezés nem csupán a konyhasóra vonatkozik. A NaCl mellett a tengervíz (86%) például még MgSO4-ot (1%), CaCO3-ot (1%) és KBr-ot (1%) is tartalmaz.

Az édesvíz tengervízből való kinyerése éppen a Közel-Keleten a legelterjedtebb, ahol a ternger átlagos sótartalma is meglehetősen nagy. A Perzsa-öbölben a sótartalom 48 000 mg/l körül mozog. Ahhoz, hogy a víz a sótartalom szempontjából iható legyen, az értéknek 500 mg/l alatt kell lennie. Ha a sótartalom nagyon alacsony, akkor a vizet ízetlennek érezzük.

Az édesvíz készítésének egyik módja a fordított ozmózis. Ennek lényege, hogy zárt rendszerben, speciális szűrő membránokat használnak és nyomást gyakorolnak a tengervízre. A módszer lényege, hogy (az ozmózissal ellentétben) a tengervízben levő víz fog átlépni a membránon (hártyán) a hígabb oldat felé, míg a nagyobb koncentrációjú tengervíz visszamarad. A fordított ozmózishoz elektromos áramra van szükség, illetve a szűrők előállítása korábban drága volt, ezért ez a technológia nem mindenhol terjedt el. Az Egyesült Államok hadserege fordított ozmózison alapuló édesvízkészítő berendezéseket használ, melyek naponta 11000 liter édesvizet gyártanak és szükség esetén ejtőernyővel is ledobhatók egy területre. zárt rendszerben, speciális szűrő membránokat használnak és nyomást gyakorolnak a tengervízre. A módszer lényege, hogy (az ozmózissal ellentétben) a tengervízben levő víz fog átlépni a membránon (hártyán) a hígabb oldat felé, míg a nagyobb koncentrációjú tengervíz visszamarad. A fordított ozmózishoz elektromos áramra van szükség, illetve a szűrők előállítása korábban drága volt, ezért ez a technológia nem mindenhol terjedt el. Az Egyesült Államok hadserege fordított ozmózison alapuló édesvízkészítő berendezéseket használ, melyek naponta 11000 liter édesvizet gyártanak és szükség esetén ejtőernyővel is ledobhatók egy területre.

édesvízgyártó az amerikai hadseregben (http://www.flickr.com/photos/thewaz/391563615/ )

A desztilláció módszerét különböző anyagok forráspont különbség alapján történő szétválasztására használjuk. Ez a technológia azonban alkalmas arra is, hogy tengervízből édesvizet készítsenek. A módszer lényege, hogy a desztilláció sok, egymással sorba kapcsolt tartályban zajlik. A rendszer magas hőmérsékletű gőzt igényel, amely felmelegíti a hideg tengervizet. A forró vízgőz érintkezik a hideg tengervizet vezető csövekkel és kicsapódik a tiszta víz, melyet összegyűjtenek. Minél több tartállyal dolgoznak, annál tisztább vizet kapnak a rendszer kimeneténél.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek