Egy szerencsés kéményseprő
2005/01/02 21:25
949 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Juhász István hat éve dolgozik kéményseprőként. Azt mondja: ezt a munkát nem lehet megunni. Már gyerekkorában is imádott a tetőkön kóricálni, és szeretett belépni ismeretlen otthonokba. Szakmaválasztásával mindkettő megadatott neki.

A kémények tisztítása csak egy a feladataink közül - kezd mesélni munkájáról István. A kéménytűz elhárításában, megelőzésében a technikai biztonság kérdéseiben, a környezetvédelemben és az energia-megtakarítással kapcsolatos tanácsadásban is illetékesek vagyunk. Ez rendszeres söprési, tisztítási és ellenőrzési munkálatokat igényel a városi, ipari és lakókörnyezetben éppúgy, mint a vidéki településeken. Ha valaki kéményseprő szeretne lenni, előny, ha jó erőben van és persze nem szabad szédülnie. Fontos a jó megfigyelőképesség és a gondosság is. A biztonsági előírásokat minden esetben be kell tartani. A mi munkánk közérdekű, végzése hatósági rendelkezésre történik. A tisztítás és az ellenőrzés kötelező, amit megfelelő jogi előírások írnak elő. Ennél a szakmánál a hőtani, égéstani, áramlástani ismeretek éppoly fontosak, mint a különböző mérési eljárásoké. A vízgőz-harmatpont mérése például a kémények károsodásának megelőzése, illetve megakadályozása miatt szükséges. Ez itt az úgynevezett anemométer, ennek segítségével mérjük a fűtőberendezésekben bevezetett levegő sebességét. A lakókkal és a kazánfűtővel fontos a gondos megállapodás, nehogy az ember rossz napon érkezzen. Rendszerint sok emberrel találkozunk nap, mint nap és a hely, illetve a tevékenység is folyamatosan változik. Van, amikor kazánt kell tisztítani, ehhez is fogó ismeretekkel kell rendelkezni, és valamennyi tisztítási, ellenőrzési és tanácsadási feladatot el kell tudnunk látni. A kerületi kéményseprőmesternek egy meghatározott területért kell felelnie. Az ő feladatkörébe tartozik a munkálatok megtervezése, előkészítése, a háztulajdonosokkal való állandó együttműködés.

Minden égésnél káros anyagok szabadulnak el, amelyek az egészségünket veszélyeztetik, és környezetünket szennyezik. A tüzelőanyagot - legyen az szilárd, cseppfolyós, vagy gáz halmazállapotú - csak energiatakarékosan és környezetbarát szempontok figyelembevételével szabad használni. Méréskor minden értéket jegyzőkönyvbe veszünk. Egy bojlerrel felszerelt fürdőszobában is stimmelnie kell a bevezetett levegő mennyiségének. Ez itt az úgynevezett páratükör, ennek segítségével meg lehet vizsgálni, hogy a távozó gázok zavartalanul hagyják el a helységet. Ha a készülékkel valami baj van, gondoskodnunk kell a zavar elhárításáról. Ma már általános a számítógépes adatfeldolgozás. A hiányosságokról azonnal értesítést kell készíteni. Az adminisztratív munka a helyszínen végzett munka szerint változik. Aki ezt a szakmát akarja választani, jó ha rendelkezik némi kézügyességgel és technikai hozzáértéssel. A tervrajzok, technikai dokumentumok elolvasása sem okozhat gondot. A környezetvédelem körébe tartozó feladatok megoldása egyre inkább előtérbe kerül, egyre több mérésre van szükség, tehát van teendőnk bőven. A munka egyik kedves vonása, hogy, ha az utcán meglátnak minket az emberek, gyakran valóban megfogják a kabátgombjukat, bízva szerencséjükben. Ezt például nagyon szeretem.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek