Egyszerű légzésvizsgálat
Marsi Zoltán
2005/01/24 07:50
3317 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Tanórai keretek közt, egyszerűen kivitelezhető vizsgálat, amely a légzési térfogatok szemléltetésére szolgál.

Légzési térfogatok

  • Szükséges eszközök: üvegkád, alkoholos filc, mérőhenger vagy 500 ml-es főzőpohár, lufi

A kísérlet előkészítéseként töltsünk az üvegkádba kb. 3 liter vizet, majd jelöljük be a vízszintet. Ezt követően mérőhenger vagy főzőpohár segítségével félliterenként növeljük a víz mennyiségét, valamennyi vízszintet jelöljük alkoholos filccel. A mérőskála kialakításához kb. 4,5 liter vizet használjunk, majd a kísérlet megkezdése előtt merjünk ki annyi folyadékot, hogy a maradék csak az első vonalig érjen. A légzési térfogatokat lufi és az előbbiekben kialakított "mérőműszer" segítségével végezzük, az alábbiak szerint.

  1. Fújjunk a lufiba egy normál légvételnyi levegőt, majd merítsük az üvegkádba - normális légzés, kb. 0,5 l
  2. Normál légzést követően fújjuk ki a levegőt, majd préseljük a lufiba a tüdőnkben maradt levegőmennyiséget, erőltetett kilégzéssel - kilégzési tartalék kb. 1 l
  3. A teljes tüdőkapacitás vizsgálatához vegyünk nagy levegőt, akkorát, amekkorát csak tudunk, s az egészet fújjuk a lufiba, beleértve végén az erőltetett kilégzést is - vitálkapacitás kb. 4 l.

Utóbbi eredményből kiszámítható a belégzési tartalék kb. 2,5 l. Természetesen a vizsgálat meg sem közelíti az orvosi műszerek pontosságát, de tájékoztató adatnak megfelelő. A mellékelt Excel táblázat segítségével gyorsan megjeleníthetőek az eredményeink. Végezzük el mindegyik mérést egymás után háromszor és számoljunk az átlagokkal! (Az átlagszámítást az Excel megoldja helyettünk.) Vizsgáljuk meg, milyen különbségek vannak a fiúk és lányok, sportolók és könyvmolyok között! További érdekességek a légzéssel kapcsolatban itt.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek