Elsősegélynyújtás kémiaórákon
Marsi Zoltán
2005/01/03 19:33
3254 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az iskola veszélyes "üzem", a tanulók életkorából adódóan számtalan baleset helyszíne lehet. Elvileg a pedagógusok évente részt vesznek egy balesetvédelmi és elsősegélynyújtási képzésen, azonban ennek hatékonysága sok iskolában alacsony. Cikkünkben elsősorban a kémiaórákon bekövetkező balesetek ellátását elevenítjük fel.

Az iskola veszélyes "üzem", a kísérletező kémiaórák még inkább. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban nem kell, hogy megtorpanjunk az amúgy is oly kevés kísérletező óra előtt. Első legfontosabb szabály, hogy év elején az első kémiaórán mindig tartsunk balesetvédelmi és elsősegélynyújtási oktatást. Ezt segítheti az itt található Elsősegély-oktatóanyag, amely sav és lúgmérgezési oldalakat is tartalmaz, de egy egyszerű kérdőív is, amely minden év elején kitölthető. Elengedhetetlen, hogy a kísérletező óra elején felhívjuk a tanulók figyelmét az adott baleseti forrásokra.

A kémiaórák fő baleseti forrásai a vegyszerek, ezek közül is a savak és a lúgok.

Vegyszer a bőrön

A gyenge savak (pH= 5-7 között) és a gyenge lúgok (pH= 7-9 között) általában csak bőrpírt okoznak, a közepes erősségű savak (pH= 3-5), a közepes erősségű lúgok (pH= 9-11), az erős savak (pH=1-3) és az erős lúgok (pH= 12-14) azonban komolyabb szövetkárosodást okozhatnak. Bőrmarás tünetei: elszíneződés, hólyagok, hámlás, duzzadás, maró fájdalom. Az ellátás célja a bőrre került vegyszer hígítása. Első lépésként ajánlott a vegyszert száraz ruhával letörölni, mivel egyes vegyszerek (pl.: kénsav) hőfejlődés mellett reagál a vízzel, így égési sérülést okozhat. Az iskolai elsősegélyszekrényben előírás, hogy legyen savmarás ellen 2%-os nátrium-hidrogénkarbonát-oldat, lúgmarás ellen 0,5%-os ecetsav-oldat. Mindkettő gyógyszertárban beszerezhető.

Ellátás menete:

1. lehetőség szerint távolítsuk el a sérült testrészről az ékszereket, ruhadarabokat;
2. töröljük le a sérült testrészt száraz ruhával;
3. öblítsük le a sérülést alaposan, bő vízzel;
4. helyezzünk a sérülésre fedőkötést;
5. jegyezzük fel, milyen vegyszer okozta a sérülést;

TILOS a bőrre került vegyszert semlegesíteni, savmarásra lúgot, lúgmarásra savat önteni! Kivétel az elsősegélyszekrényben erre a célra tárolt híg sav és híg lúg.

Vegyszer a tápcsatornában

Ha vegyszer jut a tápcsatornába az a szájüregen és a nyelőcsövön át a gyomorba kerül. A gyomornak normális esetben erősen savas (pH=1) a kémhatása. Az elsődleges veszélyt a szájüreg és a nyelőcső sérülése okozza, valamint a gyomorban lévő sav mennyiségének hirtelen emelkedése, illetve lúgossá válása. Cél a gyomorba került vegyszer hígítása vízzel. Először próbakortyolgatást végezzünk, ennek célja megállapítani, hogy a nyelő- és a légcső fala átmaródott-e, illetve nem záródott-e el a légút. Ebben az esetben a víz a légutakba kerül.

Ellátás menete:

1. nyugtassuk, meg, ültessük le a sérültet;
2. próbakortyolgatás;
3. kíséreljük meg hígítani a gyomorba került vegyszert vízzel (max.2-3 dl);
4. hívjunk mentőt;
5. jegyezzük fel, milyen vegyszer okozta a sérülést;

TILOS a sérültet hánytatni!
TILOS a vegyszert semlegesíteni, savmarásra lúgot, lúgmarásra savat itatni!

Vegyszer a szemben

A szembe került vegyszerek különösen veszélyesek, könnyen maradandó károsodást okozhatnak. Tünetek: erős fájdalom, sérült nem tudja kinyitni a szemét, pír, duzzanat, bőséges könnyezés. Cél a szem öblítése. Ha rendelkezésünkre áll, a szembe került savat 2%-os bórax-oldattal semlegesítjük, a lúgot 2%-os bórsav-oldattal. Mindkettő gyógyszertárban beszerezhető. Ha nincs, vagy beszerzése bizonytalan, akkor azonnal vízzel kell kimosni a sérült szemet.

Ellátás menete:

1. nyugtassuk meg a sérültet;
2. öblítsük a sérült szemét gyengén folyó víz alatt;
3. helyezzünk fedőkötést a sérült szemre;
4. forduljunk orvoshoz;
5. jegyezzük fel, milyen vegyszer okozta a sérülést;

Gyakorta előforduló hiba, hogy nem gondoskodunk saját biztonságunkról. A sérültek ellátásakor viseljünk saválló, természetesen tiszta, steril gumikesztyűt.

Az ÁNTSZ-előírások szerint valamennyi iskolának rendelkeznie kell Nemzetközi Kémiai Biztonsági Kártyák-kal, amelyeken többek közt az adott vegyszer okozta sérülés ellátása is szerepel. Ez letölthető innen.

Ha a tápcsatornába vagy a szembe került maróanyag, ne késlekedjünk mentőt hívni, akárcsak a nagy kiterjedésű bőrmarásoknál. Kisebb marásoknál, bőrmarásoknál is célszerű orvoshoz fordulni, ezt általában célszerű a szülőkre bízni, így első kézből hallhatják a diagnózist és a kezeléshez szükséges útmutatásokat.

Égési sérülések

A kémiaórák lehetséges balesetei közé tartoznak az égési sérülések. Ezek szerencsére többnyire csak enyhébbek, kis kiterjedésű, felületes sérülések. Elengedhetetlen az égési sérülések ellátása mellett a tűzvédelmi ismeretek és a tűzoltási lehetőségek elsajátíttatása. Porral oltó készüléknek, tűzoltó zuhanynak, tűzoltó homoknak minden kémia szakteremben lennie kell.

Az égési sérülések "diagnosztizálásakor" két szempontot kell figyelembe vennünk: a mélységüket és a kiterjedésüket.

Elsőfokú égéskor a kültakarónak csak a legfelső, ún. hámrétege szenved károsodást. Ezek felületes égések, bőrpír, fájdalom, kisimult bőrfelszín jellemzi őket. Ilyennel találkozhatunk leginkább napégés és kisebb háztartási balesetek során, de szerencsére a tanórai égéseknek is ez a leggyakoribb típusa.

Másodfokú égéskor bőrünk második rétege, az ún. irharéteg is megsérül. A sérülést jellegzetes hólyagok kísérik.

Harmadfokú égésnél a bőr legalsó, bőralja rétege is égést szenved. A bőr viaszos, sápadt lesz, a hólyagok felszakadnak, az érzékelés rendszerint megszűnik.

Negyedfokú égés esetén a bőr elszenesedik, ez a legsúlyosabb égési sérülés.

Égési sérülések kiterjedése:

Az égés kiterjedését a 9-es szabállyal határozhatjuk meg. Eszerint a tenyér a testrész 1%-ának felel meg, a törzs elülső része 2x9=18%, a törzs hátulsó felszíne 2x9=18%, felső végtag 9% (2x9=18%), comb 9% (2x9=18%), lábszár 9% (2x9=18%).

Égési sérülések ellátása:

1. lehetőség szerint távolítsuk el a sérült testrészről az ékszereket, ruhadarabokat;
2. hűtsük hideg vízzel minimum 15-20 percig;
3. nyugtassuk meg, szükség esetén fektessük le a sérültet;
4. ha nem mentővel szállítják orvoshoz, fedje fedőkötéssel;

TILOS az égési sérülésbe bármilyen anyagot tenni - tejföl, étolaj stb., kivétel egyes fertőtlenítőszerek!

TILOS a testrészekre égett ruhát eltávolítani!

Ha a tanuló égési sérülésének kiterjedése nagyobb 1%-nál (egy tenyérnyi), illetve elsőfokúnál súlyosabb, mindenképp indokolt az orvosi segítség.További hasznos információk itt és itt.

Marsi Zoltán

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek