Érettségi 2014 - Felkészülés az emelt szintű matematika szóbeli vizsgára
2014/03/26 14:20
6891 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A felsőoktatási intézmények közül egyre több kéri az emelt szintű matematika vizsgát a jelentkezőtől. A vizsgára való felkészülés más stratégiát igényel, mint a középszintű vizsga, hiszen ebben az esetben van szóbeli vizsga is. A helyzetet az is nehezíti, hogy a szóbeli vizsga tételeit nem, csak a témaköreit ismerheti meg előre a vizsgázó. A felkészülésben már magyar nyelvű Youtube videók is segítséget nyújtanak.

matek-tanulas-horizontal

Tények, követelmények

Az emelt szintű szóbeli vizsga központi tételsor alapján zajlik.

A tételt a vizsgázónak önállóan kell kifejtenie. Közbekérdezni csak akkor lehet, ha teljesen helytelen úton indult el vagy nyilvánvaló, hogy elakadt. (Ez esetben segítő kérdést lehet feltenni, amennyiben az még a felelési időbe belefér.)

A szóbeli vizsgára legalább húsz tételt kell készíteni. A tételsort úgy kell összeállítani, hogy tematikailag fedje le a követelményrendszert. A tételek feladatait minden évben frissíteni kell.

Vizsgázónként szükséges segédeszköz a tételsorban szereplő feladatokhoz kapcsolódó összefüggéseket tartalmazó képlettár, melyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít, továbbá szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, melyekről a vizsgázó gondoskodik.

Az egyes tételek egy-egy témából kerülnek ki. A tétel címében megjelölt témát logikusan, arányosan felépített, szabad előadásban kell kifejtenie a vizsgázónak. A feleletben feltétlenül szerepelniük kell az alábbi részleteknek:

  • egy, a témához tartozó, a vizsgázó választása szerinti definíció pontos kimondása;
  • egy, a témához tartozó, a vizsgázó választása szerinti tétel pontos kimondása és bizonyítása;
  • a kitűzött feladat megoldása;
  • a téma matematikán belüli vagy azon kívüli alkalmazása (több felsorolása vagy egy részletesebb bemutatása).

Egyéni felkészülés Youtube videókkal?

2012-ben Kallós Béla, a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium tanára néhány emelt szintű érettségi tételt dolgozott ki, hogy segítse diákjai felkészülését. Sajnos, csak 5 videó készült el, de már ez is nagy segítséget nyújt az egyénileg felkészülőknek abban, hogy a megadott témakörök alapján hogyan építhető fel egy adott tétel. A videók sugallják a pontos, jól átgondolt tételkidolgozást, hiszen a vizsgázónak csak 20 perc áll rendelkezésére a tétel kifejtésére.

Érdemes megnézni a pontos érettségi vizsgakövetelményekben található értékelési szempontokat, hiszen ez alapján lehet csak eredményesen felkészülni, és a vizsgabizottság is ez alapján értékeli a feleletet, amelyért összesen 35 pont kapható. A videók segíthetnek a felkészülőknek abban is, hogy a matematikai nyelvhasználatot elsajátítsák és képesek legyenek önállóan, folyamatosan előadni a tétel kifejtését!

A kidolgozott tételek (2012):

További érdekes oldalak:

Zsigó Zsolt cikke

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek