Felfedezik Kolombuszt?
2005/03/07 09:49
1136 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A tudósok közt hosszú ideje heves vita tárgyát képezi, hol is nyugszanak valójában a híres felfedező közel ötszáz éves csontjai. A tudomány segítségével hamarosan fény derülhet arra, hogy is van ez valójában?!

Most végre Spanyolország és a Dominikai Köztársaság egyaránt eljutott odáig, hogy felnyissák Kolumbusz Kristóf sírját, hogy DNS-vizsgálat segítségével megállapíthassák az ott nyugvó csontok hitelességét. A vita már régóta tart arról, hogy Sevillában avagy Santo Domingóban nyugszik Kolombusz, de hamarosan talán pont tehető az egyre kínosabb ügy végére, hiszen a spanyol kutatók végre engedélyt kaptak arra, hogy felnyissák a Dominikai Köztársaságban őrzött sírt, mely a hiedelmek szerint Kolumbusz Kristóf maradványait tartalmazza. Az 500 éves csontszilánkokat már két éve tesztelik spanyol törvényszéki genetikusok és két sevillai középiskolai tanár, kik egyre izgatottabban várják a valódi eredményt. A sír felnyitása után megállapíthatóvá válik, hogy a csontok elég jó állapotban vannak-e a DNS vizsgálathoz. Ha a genetikai anyag sértetlen és a dominikai kormány egyetért, akkor a DNS-t összevetik Kolumbusz rokonainak Sevillában őrzött maradványaival, valamint a sevillai katedrálisban őrzött csontokkal, melyekről Spanyolország azt állítja, azok a felfedező csontjai.

Az engedély azonban egyelőre csak a csontok megtekintésére vonatkozik, a DNS mintavételre még várnia kell a csapatnak. Ám problémát jelent az, hogy a dupla hélix, mely az élet lenyomatát nyújtja, az idő előrehaladtával a csontokhoz hasonlóan károsodik. Amint a csapat eljut Santo Domingóba, saját szemeikkel láthatják majd, mekkora pusztítást végzett az idő. A genetikus ugyanis egyetlen pillantásból fel tudja mérni, hogy a csont tartalmaz-e még használható DNS-t vagy sem. A két ország már jó száz éve vitázik a maradványok hitelességéről. A kutatók már megvizsgálták a Sevillából származó csontokból kivont DNS-t, valamint a sokak szerint Kolumbusz öccsének Diegónak maradványait, illetve fiának Hernandónak DNS-ét is. Az utóbbi kettő sír is Sevillában található. Ezen három minta összevetése egyelőre nem meggyőző a DNS állapota miatt. Ezért szükséges megvizsgálni a Santo Domingóban nyugvó csontokat is.

Kolumbuszt az észak-spanyolországi városban, Valladolidban temették el 1506. május 20-án. Kérése az volt, hogy Amerikában temessék el, ám akkor ott még nem létezett kielégítő egyházi állapot. Három évvel később maradványait átszállították a Sevilla közeli La Cartuja monostorába. 1537-ben Maria de Rojas y Toledo, egy másik Kolumbusz fiú, Diego özvegye, férje és apja csontjait a santo domingói katedrálisba küldte temetésre. A csontok 1795-ig ott is maradtak, amikor is Spanyolország átengedte Hispaniola szigetét a franciáknak, és úgy döntött, hogy Kolumbusz maradványait nem játssza a külföldiek kezére. Hispaniolahoz tartozik Haiti és a Dominikai Köztársaság. Az első maradványokat - melyekről a spanyolok úgy vélik a felfedezőhöz tartoztak - először a kubai Havannába szállították, majd visszavitték Sevillába, amikor 1898-ban kitört a spanyol-amerikai háború. Ugyanakkor 1877-ben Santo Domingóban, a katedrálison dolgozó munkások a földből egy ólomládikát ástak ki, mely szintén csontokat tartalmazott a következő felirattal: "Illusztris és különleges férfiú, Kolumbusz Kristóf". A dominikaiak máig azt állítják, ezek a felfedező igazi csontjai és a spanyolok 1795-ben egy másik testet szállítottak el.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
All you need is code Minden a kódolás tanulásához
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek