Fókuszba került a közoktatás az Educatio kiállításon
2011/02/02 00:00
1139 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A közoktatási törvény koncepciója, a pedagógus-életpálya modell lehetőségei, az Oktatási Hivatal jövője, az oktatási esélyegyenlőség és tehetséggondozás - csak néhány azon témák közül, melyekről szó volt az Educatio rendezvényén, a "Fókuszban a közoktatás" címmel megrendezett szakmai fórumon. Az ingyenes rendezvénynek 2011. január 21-én és 22-én a XI. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás adott otthont.

A Papp László Budapest Sportarénában tartott fórumra zömmel pedagógusok és intézményvezetők, illetve oktatási szakemberek és laikus érdeklődők jöttek el. A szakmai fórum plenáris előadásai és kisebb szekció programjai a közoktatás aktuális kérdéseire keresték a választ, s a közoktatás területén bekövetkező leglényegesebb változásokról, fejlesztési irányvonalakról tájékoztatták a résztvevőket. Ahogy azt Kerékgyártó Sándor, az Educatio ügyvezető igazgatója elmondta, rendkívül fontos, hogy a közoktatás szereplői - az intézmények és fenntartóik képviselői, az iskolák igazgatói és tanárai - első kézből, közvetlenül a szaktárcától és neves oktatási szakpolitikusoktól tájékozódhassanak, ezért az előadások többségét a szakminisztériumok munkatársai, valamint a közoktatáshoz kapcsolódó szakterület elismert szakemberei tartották.

A linkekre kattintva olvashatja a konferencia előadásainak és háttérbeszélgetéseinek összefoglalóját

1. nap:

Közoktatási törvény: az értékek továbbadása és igazmondásra nevelés a cél (dr. Hoffmann Rózsa - oktatásért felelős államtitkár, NEFMI; Dr. Gloviczki Zoltán - közoktatásért felelős helyettes államtitkár, NEFMI)

Változások az Oktatási Hivatal munkájában (Dr. Princzinger Péter - elnök, OH; Marekné dr. Pintér Aranka - elnökhelyettes, OH)

PISA: a nőtt a szépirodalmat és újságot olvasó fiatalok száma, a természettudományos tudás nem változott (Balázsi Ildikó - osztályvezető, OH; Ostorics László - szövegértés szakértő, OH; Szalay Balázs - referens, OH; Nahalka István - docens, ELTE; Radó Péter - vezető tanácsadó, Expanzív Humán Tanácsadó; Környei Attila - szakmai igazgató, Commitment Zrt.; Szebedy Tas - igazgató, Városmajori Gimnázium)

Megújul a hazai oktatási adatvagyon szerverparkja - TIOP 112 nyitórendezvény (Varjasy Gábor - IT fejlesztési osztályvezető, Educatio; Koplányi Emil - SDT szakmai munkatárs, Educatio)

A Szolgáltatói kosár az intézményi innovációk gyűjtőhelye (Szívós Ágota - szakmai vezető, Educatio)

A Sulinet webkettes babérokra tör (Könczöl Tamás - osztályvezető, Educatio)

Ismeretátadás a Facebookon - az iskolapedagógia jövője (Ollé János - egyetemi adjunktus, ELTE)

Érzékenyítés és attitűdformálás – (Hann Péter - ügyvezető, Hann és fia Tanácsadó Bt.)

2. nap:

Mindenki tehetséges valamiben (Csermely Péter - elnök, Nemzeti Tehetségsegítő Tanács)

Kitörési ponttá válhat az infokommunikációs forradalom (Nyitrai Zsolt - infokommunikációs államtitkár, NFM)

A fiatalok és a kábítószer (Dr. Zacher Gábor - osztályvezető főorvos, Péterfy Sándor utcai Kórház)

A papírgalacsint felváltotta a Facebook (Basa Richárd - operatív igazgató, Novell)

Hátrányok és lehetőségek - karrierépítés hátrányos helyzetben (Zámbó Diána - paralimpiai bajnok; Molnár Ferenc Caramel - előadóművész, moderátor: Fodor János - szerkesztő-műsorvezető)

Diákok jogai az iskolában (Dr. Jásper András - elnök, Diákközéletért Alapítvány)

Portugáliai tanulmányutat nyertek

A Fókuszban a közoktatás – szakmai fórum kapcsán portugáliai nyereményutakat is kisorsolt az Educatio azon látogatók között, akik összegyűjtötték a nyereményjáték pecséteket, valamint a plenáris előadásokra regisztrált első 100 pedagógus, és/vagy a szekció előadásokra regisztrált első 30-30 pedagógus is részt vett a játékban. Feltétel volt továbbá az előzetesen regisztrált előadás(ok)on való részvétel is.

A szerencsések egyszemélyes tanulmányutat nyertek az ED-MEDIA 2011 - World Conference on Educational Multimedia, Hypermedia and Telecommunications kiállításra, melyet 2011. június 27. - július 1. között rendeznek meg Lisszabonban.

Pénteki nyertesek:

Feketéné Székely Katalin (Tatabánya)

Kispéter Zoltán (Szeged)

Szombati nyertesek:

Medvéné Urbán Terézia (Jászapáti)

Kispéter Zoltán (Szeged)

A Fókuszban a közoktatás - szakmai fórum a Társadalmi Operatív Program 3.1.1 - „21. századi közoktatás - fejlesztés, koordináció" című kiemelt projekt támogatásával valósult meg.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
All you need is code Minden a kódolás tanulásához
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek