Gyufás játék
Ferenczi Anita
2004/12/01 12:46
979 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A játék kiválóan alkalmas a hangulat megteremtésére, a kommunikáció fejlesztésére, egymás megismerésének elősegítésére.
  • Résztvevők ajánlott életkora (minimum-maximum): 7-14 évesek
  • Létszám (minimum-maximum): 30-100 fő, vagy akár nagyobb létszámmal is játszható.
  • Játékidő: 1. rész: kb 90 perc, 2. és 3. rész: kb 60 perc
  • Helyigény: Iskola aulája, folyosói, termei.
  • Kellékigény: A forgószínpad egyes feladataihoz szükséges kellékek. Gyufaszálak: ezeket elkészíthetjük sodrott papírból vagy hurkapálcikából. A lényeg, hogy jól megkülönböztethetően nyolcféle színre fessük be a "fejüket". Mindegyikből legyen annyi, ahány játékos játszik.
  • Közreműködők: A forgószínpad állomásaihoz rendezők, 2 fő a regisztrációs irodához, plusz 1 játékvezető.
  • Technikai igény: Hangosítás a műsor megnyitásához.
  • Előkészítés: Előkészítjük a helyszíneket, kitaláljuk a forgószínpad feladatait. Elkészítjük, biztosítjuk a gyufákat. Elmagyarázzuk a helyszínvezetők, csapatvezetők feladatait.
  • Reklámozás, mozgósítás: A játékra előzetesen ráhangoljuk a gyerekeket, hirdetjük, reklámozzuk hangosítás, és egyéb eszközök segítségével.

A játék menete

A gyerekek négy csapatban játszanak. A csapatra osztás a játék elején történik. Minden csapat külön nevet vagy számot kap. Minden csapat nyolc állomáson halad végig - azaz nyolc feladatot hajt végre, természetesen más sorrendben, hogy elkerülhető legyen a torlódás. Nagyobb csapatlétszám esetén érdemes a csapatoknak menetlevelet készíteni, melyen feltüntetjük, hogy mikor és hova kell menniük. Ezt előzetesen elkészítjük, úgy, hogy ne legyen két csapat egy helyen. Minden helyszínen, ha a csapat teljesítette a feladatot, a játékosok kapnak egy adott színű gyufát. Minden helyszínen más színűt. Így összesen minden játékos nyolcféle gyufát tart majd a kezében. A játék második felében, miután végigjárták a nyolc helyszínt, a csapatok felbomlanak. Innentől kezdve a gyerekek egyénileg játszanak. Céljuk, hogy a kezükben lévő nyolc gyufát addig cserélgessék, amíg hat azonos színű nem lesz köztük. Ehhez kommunikálniuk kell más csapatok játékosaival, ezáltal is elősegítendő az ismerkedést. Ha megvan a hat egyforma gyufa, akkor a játék harmadik részében, ezeket a gyerekek leadják a regisztrációs pultnál. Itt rögzítik azt, hogy a játékosok körül kiknek sikerült leghamarabb a hat egyforma gyufa kigyűjtése, vagyis felírják a beérkezési sorrendet.

A játék lezárása

Ha mindenkinek sikerült megtalálnia a gyufaszálait, akkor a játéknak vége van.

Értékelés, jutalmazás

Díjazzuk a leggyorsabb játékosokat, aki összegyűjtötték a hat egyforma gyufaszálat.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek