Hírek, érdekességek, fontos információk - A távmunka
2004/02/24 17:34
1163 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Magyarországon a távmunka viszonylag új fogalom, gyakorlata szinte teljesen ismeretlen a munkaadók körében. Az USA-ban és Nyugat-Európában viszont már jelentős múltra tekint vissza, és hatalmas mennyiségű tapasztalat gyűlt össze a témában.

"A távmunka a rugalmas munkavégzés formák egyik fajtája. Magyarországon a távmunka viszonylag új fogalom, gyakorlata szinte teljesen ismeretlen a munkaadók körében. Ugyanakkor elsősorban a munkavállalók és részben a döntéshozók komoly elvárásokkal tekintenek erre a munkavégzési formára. A korábbi, félresiklott programoknak köszönhetően, illetve a külföldi gyakorlat, tapasztalatok felszínes értelmezése miatt elsősorban a munkaerőpiacról kiszorult, hátrányban lévő csoportok túlzott elvárásokkal tekintenek a távmunkára, mint jelentős munkahely teremtő, jövedelemnövelő lehetőségre.

A távmunka az USA-ban és Nyugat-Európában jelentős múltra tekint vissza, hatalmas mennyiségű tapasztalat gyűlt össze. Mivel jó néhány évvel járnak előttünk, nagyon sokat okulhatunk az ottani tapasztalatokból.(...) A távmunka definiálása: ajánlott a külföldön általánossá vált definíció elfogadása, mely szerint távmunka az, amikor a munkavállaló (fizetett munkaerő) munkáját teljes egészében vagy részben a szokásos munkavégzési helytől távol, leggyakrabban otthonról végzi, információs és kommunikációs technológia alkalmazásával. A távmunkának alapvetően 3 fajtáját kell elkülöníteni egymástól, ezek: az otthonról végzett munka, mobil távmunka és távmunka önfoglalkoztatói formában. (A fentiek mellett EU és kismértékben hazai gyakorlat a teleházakban, közösségi házakban végzett távmunka is.(...)

A nyugat-európai tapasztalatok azt mutatják, hogy a kezdeti várakozások ellenére a tipikus távmunkás az átlagosnál magasabban képzett, speciális szakterületeket ismerő férfi, aki a munkaidejének csak egy részét végzi távmunkában. Az EU-ban otthonról alkalmazottként állandó távmunkát végzők aránya már átlagosan több, mit 7%-át teszik ki a teljes munkaerőnek. Érdekes megfigyelni azonban, hogy milyen nagyok az országonkénti illetve regionális eltérések. A technológiai és szervezeti megújulásra nyitottabb skandináv országokban és Hollandiában 15% felett van a távmunkások aránya, a megfelelő infrastruktúrával is kevésbé ellátott délen ez az arány jóval alacsonyabb. A távmunka előnyeit és hátrányait a munkaadók és munkavállalók sokszor nem azonos szempontjai alapján külön kell vizsgálni. Munkaadók számára előny lehet, hogy alacsonyabbak lehetnek a működési költségek; hogy nagyobb a merítési lehetőség kvalifikált, olcsó munkaerő alkalmazására; hogy csökkennek a hiányzások, betegségek miatti mulasztások; magasabb a termelékenység a munkatársak teljesítménye nő, hatékonyabb munkaidő kihasználás. Továbbá tágabbak a lehetőségek új munkamódszerek, együttműködés, csoportmunka végzés területén; vagy hogy az ügyfelek igényeit jobban, gyorsabban kielégítő szolgáltatásokat lehet működtetni. (...)

Ugyanakkor ennek a munkavégzési formának (tehát a munkavállalók számára) is vannak előnyei. A fiatalabbak maguktól is választják, míg az idősebb korosztályok idegenkednek tőle. Érdemes megjegyezni, hogy a munkaadónak, főleg olyan munkaerő esetén, akit hosszú távon meg kíván tartani, hasznos megoldás lehet, míg a munkavállalónak, habár új szemléletet, nagyobb önállóságot és felelősségvállalást igényel a saját személyes jövője és biztonsága érdekében, sokszor szintén előnyös lehet.(...)

Mivel a távmunka elterjedésének fő akadálya Magyarországon a telefon és Internet használatának magas költsége, valamint a korszerű számítástechnikai eszközökkel való ellátottság hiánya, ezen a területen is szükség van kormányzati szerepvállalásra. A távmunka stratégiának kapcsolódnia kell az Informatikai Minisztérium információs társadalom kialakításával, az ICT használatának mindszélesebb körűvé tételére szolgáló erőfeszítéseket összefogó stratégiához. Hasonlóan égető továbbá a távmunkával kapcsolatos ismeret, tudás hiánya, ezért a kormányzati támogatásnak a képzést, ismeretszerzést is támogatnia kell."

  • Részlet Dr. Laczkó Zsuzsanna írásából

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten