Hogyan működik a CD-író?
2002/06/13 00:00
1485 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az 1980-as évek végén a világ vezető cégei (Sony, Philips) egy újfajta, jobb minőségű, strapabíróbb médián dolgoztak. Szükségét érezték a magnetofonkazetta leváltásának. Ekkor születtek meg a tervek a Compact Diskről, avagy az ismertebb nevén a CD-ről.
Egy CD író és mellette a lemezek

Az 1980-as évek végén a világ vezető cégei (Sony, Philips) egy újfajta, jobb minőségű, strapabíróbb médián dolgoztak. Szükségét érezték, hogy a magnetofonkazetta leváltásának. Ekkor születtek meg a tervek a Compact Diskről, avagy az ismertebb nevén a CD-ről. A kutatások már az 1970-es években elkezdődtek, de akkor még csak a hadsereg foglalkozott egy optikai alapú adattároló eszköz megtervezésével, mert ekkor még a(z otthoni) számítástechnika még eléggé gyerekcipőben járt.

A CD alapjai

A kompakt vagy lézerlemez (CD) mindössze 125 nm átmérőjű, de mivel az adatok spirál formában találhatóak a lemezen, ezért 5 km- nyi lejátszósáv van rajta, és akár 80 percnyi műsort is tartalmazhat. A CD-nek csak egyik oldalán van adat, de nem karcolódik, nem kopik, mert lejátszás közben semmiféle tű nem érinti a lemez felületét. A lemezt lézerrel világítják meg, ez a sugár "olvassa le" a lemezt és értékeli ki a középről spirál alakban kifelé haladó lejátszósávban található "göröngyöket" (piteket) és sima felületeket. Ahogy a morzekód pontokból és vonalakból áll, úgy ezt a hangokká, vagy adatokká alakítható digitális kódot pitek és sima felületek alkotják.

Ilyen sorrendben találhatóak a sávok Egy CD-lemez keresztmetszete

Az ilyen kettes számrendszerű kód csak két jelet tartalmaz, az egyet és a nullát. Bármilyen hihetetlen e két jel elegendő a végtelen gazdagságának kódolásához. A kód visszaalakításakor minden az emberi hallótartományba eső hang, de akár lehet ez adat is - a dobütéstől a zenekari crescendóig - élethűen reprodukálható. Amint a lézersugár letapogatja a forgó lemezt, a sima felület a fényt az érzékelőbe vetíti, a pit szétszórja. A visszavert fény hiányát (a pitet) az érzékelő egyesként, a sima felületről visszavert fényt nullaként értelmezi. Ezeket a jeleket azután ismét hangfrekvenciás jellé alakítják, erősítik, és a hangszórón hallhatóvá teszik.

Hogyan kerül a kód a lemezre?

Ennek kétféle módszere is lehet:

  1. CD préselés
  2. CD írás CD író készülékkel.

1. A CD préselés a CD nagy példányszámban történő másolásához használják. Először elkészítenek egy ún. klisét, ez a gyártás egyik legfontosabb kelléke.A biztonság kedvéért mégsem ezt a lemezt használják a közvetlen gyártáshoz, hanem ennek a másolatait. Ennek az az oka, hogy ha esetleg a CD újra gyártásra kerül, akkor meg legyen az eredeti példány. A klisé másolatából kezdik meg a CD gyártást. A 125nm átmérőjû alumínium korongba belepréselik a kívánt formát. A CD hordozóanyagát (polikarbonát) granulátum formában beolvasztják, majd ráöntik az alumíniumrétegre. Acryllal vonják be, majd erre kerül föl a címke.

Középen jól látható a lézer LED A CD-író mechanikája

2. Amióta megjelentek az otthonokban a CD-író készülékek a CD-írás már gyerekjáték lett. Egy két kattintás és már kész is a CD. De hányan tudják, hogy valójában mi is történik a CD-író készülék belsejében? A kérdésre nagyon kevesen tudnák a választ, ezért itt egy rövidebb technikai magyarázat következik:

A miközben a fényérzékeny polikarbonát anyagú üveglemez a lézersugár alatt forog, a kódolt jeleket elektromos impulzusok formájában eljuttatják a lézerhez. Az általuk keltett lézerfény-felvillanások a lemez felszínén piteket és sima felületeket hoznak létre. Az adat hordozóanyaga ezüst, vagy valamilyen más fém. A CD-íróban a fej ugyanúgy működik, mint az olvasóban, csak az író lézer erősebb, mint az olvasó. A CD felületén fényérzékeny anyag található, amit ha a lézerfény megvilágít, akkor az kémiai reakciók hatására a fém eltűnik. Ezeken a helyeken keletkezik a pit. Mostanság már nem lehet találni 1x-es sebességű írót, inkább jellemzőek a 8x, a 16x és a 24x-es CD írók. Minél gyorsabb egy író, annál precízebb fejmozgatómechanikára van szükség.

3. A CD-RW ezeknél a technikáknál is furcsább. Itt a lézer törölni is tud! A lézer fölmelegíti egy adott hőmérsékletre a lemezt, itt az adathordozó réteg (ezüst, indium, tellurium, antimon) folyékonnyá válik, majd amikor eléri a kristályosodási hőmérsékletet, akkor az adathordozóréteg megkristályosodik, ezáltal képes lesz az olvasó adatot leolvasni róla.

Forrás:

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek