I. Magyar MarsExpedíció
2004/02/27 20:30
1298 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Célkitűzésünk, hogy diákok részvételével modellezzük egy Marson működő kutatóállomás élet-, illetve munkakörülményeit Gánton, 2004. március 5-7. között.

Előzmények és célkitűzések

A Mars Society Sivatagi Mars-kutató Állomása Az utóbbi évek során egyre fokozódó érdeklődés övezi külső bolygószomszédunk, a Mars kutatását. 2004 elején több új űrszonda is érkezett az égitesthez, amelyek eredményei alapján napról-napra jobban ismerjük a vörös bolygót, így a következő évtizedekben emberes expedíciók is indulhatnak majd felderítésére.

A Mars Society már évek óta Mars-analóg kutatóállomásokat üzemeltet saját bolygónkon (az Arktikus-szigetvilágban található Devon-szigeten illetve az Egyesült Államok sivatagos területén), ahol a résztvevő szakemberek a civilizációtól elzártan élnek és dolgoznak azért, hogy megtapasztalják a Marson várható jövőbeli feltételeket.

Mindezek alapján a szervezet magyar tagozata, tevékenysége részeként megpróbál végrehajtani egy hasonló modellkísérletet hazánkban. A cél, hogy a résztvevő diákok egy-egy napon át átélhessék - lehetőségeinkhez képest - egy Marson működő kutatóállomás élet- és munkakörülményeit. Ennek részeként megpróbáljuk modellezni a tudományos program végrehajtásához szükséges szakmai felkészültséget, az együttműködés, az elzártság és az egymásra utaltság pszichológiai hatásai, a takarékos erőforrás-felhasználást, a tervszerű időbeosztást, a kutatási eredmények részletes dokumentációját, a kutatóállomás és az irányítóközpont közötti késleltetett kommunikációt illetve a felmerülő váratlan helyzetek önálló megoldásának szükségességét.

(Fontos megemlíteni azokat a Mars és Föld közötti eltéréseket, amelyeket nem tudunk figyelembe venni az expedíció során: az emberes marsutazások minimum másfél éves időtartama, a Mars felszínén jellemző sugárzási környezet, a kisebb nehézségi erő (kb. harmada a földi értéknek), valamint a Mars kis nyomású és főként CO2-ból álló légköre.)

Helyszín és tudományos program

Munka közben a Mars-analóg terepen

Több szakember egybehangzó véleménye alapján hazánkban Gánt térségében található az a terület, amely a leginkább hasonlít a marsi tájak képéhez. Az elmúlt évtizedekben folytatott bauxittermelés során óriási méretű bányagödrök és meddőhányó-csoportok jöttek létre, amelyek vörös színe, apró szemcsés törmelékanyaga és gyér növényborítottsága miatt az ember helyenként valóban úgy érezheti magát, mintha a Marson járna. A terület bejárása alapján végül a Bauxitföldtani Park bányagödre tűnt a legalkalmasabb helyszínnek a modellezés céljára.

A szakkör-tagok közül 8 diákot választunk ki fizikai és szellemi feladatok során, akik két egymást követő napon, egy-egy 4 fős csapatban vesznek részt a modellezésben. A kiválogatást egy eligazítás követi, ahol a résztvevők megismerik a valós szempontok alapján kidolgozott kutatási programot. Minden diáknak lesz egy szakterülete, s az ahhoz kapcsolódó feladatok végrehajtását ő irányítja majd.

A tudományos program során a diákok bejárják és dokumentálják a kutatóállomás körüli területet, talajfúróval mintát vesznek a felszíni törmelékrétegből s azt később kőzettani, illetve biokémiai módszerekkel elemzik majd. Emellett valódi terepviszonyok között használják majd a Robotépítő szakkör tagjai által készített felszíni kutatójárművet, éjszaka pedig csillagászati vizsgálatokat is végeznek.

A modellezés két helyszíne a marsi kutatóállomás és a földi irányítóközpont. Mindkét helyen számítógépek segítik a résztvevők munkáját, amelyek között kétirányú szöveges és beszéd-kommunikációt alakítunk ki, illetve az irányítóközpont mozgóképen is látja majd a kutatóállomást. A kapcsolattartás fontos eleme a 10 perces késleltetés, mivel a két bolygó űrbeli távolsága akár 40 percre is növelheti egy Marson felmerülő kérdésre adott földi válasz megérkezési idejét. (A modellezéshez szükséges áramellátást a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum biztosítja.)

Szervezők

  • Mars Society Magyar Tagozat;
  • Supernova Csillagászat-Űrkutatás szakkör, Alternatív Közgazdasági Gimnázium;
  • Robotépítő szakkör, Alternatív Közgazdasági Gimnázium

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
All you need is code Minden a kódolás tanulásához
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek