Így készül a hó
Főző Attila László
2007/12/19 15:52
3725 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A sípályákon ma már mindenütt hóágyúk segítenek a síelőknek elegendő hóhoz jutni. A gyakori melegebb telek idején a természet nem tudja a sípályákhoz szükséges hóvastagságot garantálni. Van olyan is, aki hóágyúval "készít" fehér Karácsonyt az udvarára.
ventillátoros hóágyú a Kékestetőn

A hóágyúk ideje az 1970-es években köszöntött be Európában. Először az ausztriai, majd svájci és német sípályákon is találkozhattak velük a síelők. Az utóbbi évtizedekben egyre gyakoribbak a hószegény telek, így a síturizmus megmentése érdekében szükségessé vált a természet kisegítése mesterséges hóval.

A mesterséges hó előállításának lényege, hogy a vizet porlasztással apró cseppecskék formájában, hideg levegővel együtt fújják ki egy hóágyúból. A megfagyó cseppecskékből jégkristályok alakulnak ki, melyekre az esés közben további víz fagy és így hópelyhek hullanak a hegyoldalra.

A műhó nem olcsó, hiszen tiszta vízre, elektromos áramra és légáramra is szükség van az előállításához. Alapvetően kétféle hóágyúval találkozhatunk. Az olcsóbb, kevesebb havat termelő lándzsás hóágyúk fix telepítésűek. Ezeknél a hóágyúknál a sűrített levegőt vezetnek a magas nyomású vízsugárba. A szétporlasztott vízcseppeket a hirtelen kitáguló, és emiatt lehűlő levegő megfagyasztja. Az összenyomott levegő igen gyorsan kitágul, így egy ún. adiabatikus folyamat zajlik. A folyamat hasonló ahhoz, ahogyan a szódapatronban levő szén-dioxid gáz lehűl, amikor szódavizet készítünk. A patron felületén ilyenkor meg is fagy egy kevés víz.   

Ezek a hóágyúk magasból fújják a havat, így a levegőben a parányi jégszemcsékre ráfagy egy kevés víz, így kialakulnak a mesterséges hópelyhek. A lándzsás hóágyúk működéséhez száraz időben 0 °C elegendő, de nedves levegőben alacsonyabb hőmérséklet szükséges.   

a ventillátoros hóágyú fúvókái

A hóágyúk másik típusa ventillátorral működik. Ezek mobil berendezések és működésükhöz nem szükséges külön sűrített levegő. A sűrített levegőt a hóágyú kompresszora állítja elő és azt egy speciális szórófej fújja ki és keveri össze a magas nyomású vízzel. A gyorsan kitáguló és lehűlő levegő ez esetben is kis jégkristályokat hoz létre. Az apró jégkristályokra további fagyott víz rakódik. Ezt úgy oldják meg, hogy a szórófejek a keveréken kívül egy vízburkot is fújnak, amely megfelelő vízmennyiséget ad a hókristályok kialakulásához. Az egész keveréket a hóágyú egy ventillátor fújja a magasba.   

a hóágyúhoz áramot és vizet kell vezetni

A hóágyúk használatával kapcsolatban természetvédelmi aggályok is felvetődnek. A mesterséges hó használata beavatkozást jelenthet a környezet élővilágába. Egyes berendezések túlságosan hangosak. Rendkívül káros, ha a hóágyúkkal hosszabbítják meg a síszezont, és az adott időszakban hómentes természetre ráerőltetik a mesterséges csapadékot. A műhó előállítása sok elektromos áramot és nagy mennyiségű tiszta vizet igényel éppen egy olyan időszakban, amikor kisebb a hozzáférhető vízmennyiség.

A síparadicsomokon kívül a hóágyúkat egyes helyeken a mezőgazdaságban is használják a talajban levő növények megóvására, de használnak műhavat filmforgatásokon, partikon és a repülőgépek tesztelésére építésük során.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek