IKT képességek oktatása általános iskolában 2. rész
2004/10/11 10:44
749 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Milyen IKT képességeket kellene elsajátítaniuk a gyerekeknek tizenkét éves korukig? Egy belga oktatási szakértők által készített tanulmány alapján közel hetven az IKT-hoz kapcsolódó készség van, melyeket a gyerekeknek az általános iskolai oktatás során meg kellene szerezniük.

1. Együttműködés

Számítógép az általános iskolában? Sok tanár megijed attól a képtől, hogy a gyerekek ülnek egyedül a számítógépek előtt, és egyedül tanulnak, gyakorolnak. A számítógép valóban alkalmas arra, hogy a gyerekek saját tempójuk alapján, magukban tanuljanak. Ugyanakkor a gyerekek tanulhatnak csoportosan is, egymással és egymástól. Ehhez mindössze olyan tanulási folyamatok kellenek, ahol a gyerekek együtt határozhatják el, hogy, hogyan oldják meg a feladatot. Így a gyerekek együtt készítik el a feladatot tiszteletben tartva egymás munkáját és személyiségét. További előnye az együttműködésre való odafigyelésnek, hogy a gyerekeknek nagyon különböző a kiindulópontjuk a számítógép kezelését illetően. Sok gyerek már kezdetben nagyon sikeres a számítógép-használatban. Kár volna, ha ez a tudás kihasználatlanul maradna. A gyerekek - csakúgy mint a tanár - egymütt és egymástól tanulhatják meg az eszközök kezelését.

2. Információ bemutatása

E képesség lényege, hogy a gyerekek egyedül vagy társaikkal közösen, képesek információt átadni, bemutatni másoknak multimédiás eszközök segítségével. Nem szükséges hogy az egész előadás IKT-ra épüljön. Olyan egyszerű dolgokról van itt szó csupán, hogy a gyerekek megmutatnak egy zenei részletet társaiknak, előadásukat IKT-val készített fotómontázzsal illusztrálják, Internetes honlapokat mutatnak be az osztálynak.

3. Önálló tanulás IKT segítségével

E képesség lényege, hogy a gyerekek önállóan szereznek meg, és kezelnek új tananyagokat. Így úgyszólván a számítógép "átveszi" a tanár szerepét. Ennek egyik példája a "Webquest" tanítási módszer, amely lépésről lépésre vezeti a diákot olyan internetes oldalakra, ahol információkat találhat, és amelyeket a célzatos feladatokban fel kell használnia. A kiadók által a tananyagokhoz készített IKT segédanyagok szintén eszközül szolgálhatnak ahhoz, hogy a gyerekek megtanulják, hogy hogyan lehet önálló módon új tudáshoz jutni.

4. Információ összegyűjtése és kezelése

Az információkezelés alatt azt kell érteni, hogy a gyerekek eldöntik, hogy mely információk fontosak, érdekesek a céljaik vagy a számukra kitűzött feladatok szempontjából; hogy úgy használják fel az információt, hogy egy adott kérdésre választ találjanak, vagy megoldjanak egy feladatot; hogy az információkat úgy rendszerezik, hogy azt később be tudják mutatni társaiknak.

5. Információ megosztása másokkal

E képesség lényege, hogy a gyerekek használni tudják az IKT adta lehetőségeket, hogy információt osszanak meg másokkal, vagy éppen információt kérjenek valakitől. Itt olyan eszközökre kell gondolni, melyek megkönnyíthetik a tanulási folyamatot, például időpontot kérni e-mailben, dokumentumokat csatolni egy e-mailhez, más iskolák diákjaival csevegni on-line stb.

6. Önálló gyakorlás az IKT segítségével

Miután a gyerekek új tudáshoz jutottak, fontos, hogy azt hatékonyan gyakorolni is tudják. Ehhez a számítógép igen hasznos eszköz lehet. Igen elterjedtek például az olyan programok amelyek segítségével a gyerekek gyakorolhatják a szorzótáblát, az óra leolvasását, a helyesírást stb.

7. Alkotás az IKT segítségével

Az IKT az alkotásban is nyújthat segítséget. Erre lehet példa egy plakát elkészítése, egy a diák által írott szöveg illusztrálása, a különböző betűtípusok és betűméretek használata, az iskolaújság egy részének előkészítése. A gyerekek használhatják a szöveg- és képszerkesztő vagy rajzoló programok által nyújtott elemi lehetőségeket, hogy szövegeket hozzanak létre, módosítsanak vagy szöveget és képet kreatív módon ötvözzenek.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek