Ismerd meg a fát!
Ferenczi Anita
2004/09/23 16:19
1385 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A fákról szóló problémamegoldó játékban a gyermekek választ kapnak többek közt arra a kérdésre, hogy miért van szükségünk fákra, és egy igen egyszerű kísérlet segítségével arra is fény derülhet, hogy vajon miért nem szögletes vagy kör alakú a fák levele? A játék során lehetőségük van a résztvevőknek arra, hogy kezet fogjanak egy fával, vagy örökbe fogadjanak egy tölgyet.

Miért van szükségünk fára?
Készíteni kell egy listát, mely azokat az élőlényeket tartalmazza, amiknek a léte a fáktól függ. Körülbelül 6 gyerek legyen fa, állítsuk őket jó messzire egymástól. A többiek olyan élőlények szerepét veszik fel, amelyek léte a fától függ (pl. madár, mókus, rovar). Minden élőlény álljon oda egy-egy fához. A "Gyerünk!" felszólításra mindenkinek új fához kell rohannia, eközben azonban nem vehetnek levegőt, csak akkor, ha odaértek a másik fához. A játékot nehezíti, ha a fákat favágók kivágják. A vetélkedő végén mindenki egy fa körül szorong. A gyerekek mindannyian tudni fogják, hogy miért van szükség a fákra.

Fogadj örökbe egy fát!
Találjatok a társaddal magatoknak egy fát, amelyről úgy gondoljátok, hogy számotokra szimpatikus. Magyarázzátok meg, hogy miért ezt választottátok.

Fogjunk kezet egy fával!
Csukott szemmel közelítsünk a fához, mutatkozzunk be neki, és hagyjunk időt, hogy ő is megismerjen minket.

Feladatok
1. Tapintással érezd meg annak kérgét!
2. Figyelj a hangokra, amiket hallasz!
3. Szimatolj a levegőbe, majd a fához közelítve!
4. Nyisd ki a szemed, írd le, rajzold le, amiket tapasztaltál!

A fa magassága, méretei
Menj a fától 27 lépésnyire, és szúrj le földbe egy kihegyezett botot. Tegyél még három lépést hátra, majd hasalj le a földre. Ahol a talajról nézve látod a fa csúcsát, azt a helyet a társad jelölje meg! A boton lévő magasságot szorozd meg tízzel, és megkapod a fa körülbelüli magasságát!

A fa életkora
Használj mérőszalagot, hogy megmérd a fád kerületét. A legpontosabb akkor lesz a mérésed, ha a földtől kb. 1 méter magasságban méred. Minden 3mm a fa egy évi növekedésének fel meg.

Miért ilyen a levelek formája?
Vágj ki 4 formát papírból - egy négyszögleteset, egy kör alakút és két levél alakút. Ragassz egy hajlítható csövecskét mindegyik formára. Tartsd egy csap alá őket, és folyasd a vizet lassan a csövecskékbe. Figyeld meg, mi történik. A négyszögletes és a kerek esetében a víz addig marad a papíron, amíg a felület engedi. Ha a levelek ilyen alakúak lennének, az eső tönkretenné őket. A levél alakúak esetében azonban a víz a papír hegyéig, csúcsáig folyik, és nem lepi el teljesen a levelet. Úgy működik, mint egy vízlefolyócső. Végezd el a kísérletet valódi, különböző alakú és más-más méretű levelekkel!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek