Jár a kártya...
Ferenczi Anita
2004/12/01 11:33
703 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A játék célja, hogy a gyerekek valóban felhőtlenül szórakozzanak, nevessenek és ismerkedjenek egymással. A vetélkedő arra is alkalmas, hogy a diákok megtanulják elviselni a másik érintését, megszokják a fizikai kontaktust. Az általunk bemutatott játék tehát alapvetően közösségfejlesztésben használható.
  • Résztvevők ajánlott életkora (minimum-maximum): Iskoláskorú gyermekek, bármilyen korosztály
  • Létszám (minimum-maximum): 12-30 fő
  • Játékidő: 20-25 perc
  • Helyigény: Szabadban vagy tanteremben, a résztvevők létszámának megfelelő kört kell kirakni székekből, tágasan, szellősen, nem túl közel egymáshoz.
  • Kellékigény: Annyi székre van szükség, ahány játékos van, egy pakli francia-, vagy két pakli magyar kártya
  • Előkészítés: A székeket körbe rendezzük.

A játék megnyitása, nyitánya

A résztvevők leülnek a székekre, a fontos az, hogy NE legyen szabad szék, mindegyiken ülnie kell valakinek. A játékvezető a kör közepén áll, kezében az összekevert kártyapaklival. Sorban odamegy minden játékoshoz, és minden játékos húz egy kártyát. Ha van elég kártyánk, akkor mindvégig a kezében tartja, ha nincs elegendő kártyánk, akkor a játékvezető összeszedi a lapokat, előtte azonban mindenki megjegyzi a saját lapjainak színét.

A játék menete

A játékvezető megkeveri a paklit, majd sorban felülről elkezdi felfordítani és felmutatni a kártyákat. Hangosan bemondja a kártya színét. Azok a játékosok, akik a játék elején ezt a színt húzták, menetirány szerint egy székkel továbbhaladva ülnek eggyel. Ha az a szék nem üres, akkor beleülnek egy másik játékos ölébe. A játékvezető a pakli aljára teszi a kártyát, és újra húz. Megint azok a játékosok mozognak eggyel arrébb, akiknek a színét húzták. És így tovább. Fontos, hogy a játékos csak akkor mozoghat tovább, ha nem ül az ölében senki. Tehát ha a zöld a színem, a játékvezető ki is húzza, de az ölemben éppen ketten ülnek, nem ülhetek arrébb. A játék nagyon szórakoztató, ugyanis néha öten-hatan is ülnek egymás ölében. A játékot érdekesebbé teszi, ha kinevezünk egy lapot - általában a szív királyt vagy a tök felsőt -, amelynek kihúzásakor sorrendcsere történik. Vagyis, aki eddig legalul ült, az legfelülre kerül. Így neki is van esélye a továbbhaladáshoz.

A játék lezárása

A játékot az nyeri meg, aki elsőként visszaért az eredeti helyére. Persze még érdekesebbé lehet tenni a játékot azzal is, hogy csak akkor nyer valaki, ha visszaér a helyére, és azon a széken csak ő ül. Vagyis nem ül másnak az ölébe.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
All you need is code Minden a kódolás tanulásához
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek