Játékajánló
Horn Márton
2003/07/25 10:34
1518 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A játékajánló, ahogy ígértük hetente frissül, most néhány új játékról írtunk, amelyeket érdemes most a jó időben a szabadban játszani. Azonban továbbra is várjuk tőletek is az új ötleteket, az erdeiiskola@sulinet.hu címre.

Rabos röpi

 • Résztvevők: Csapatonként 6-7 fő
 • Kellékek: Egy labda (röplabda a legideálisabb)

Ez a játék a zsinórlabda egyik izgalmasabb változata. Röplabdapályán vagy zsinórlabda pályán játsszuk (ha nincs ilyen, akkor természetesen a pályát ki lehet jelölni kötéllel, két fa közé, pedig ki lehet feszíteni zsinórt). Mindkét térfélen, a pálya közepén kijelöljük a szerva helyét.

Alakítsunk két csapatot. Az "A" csapat első játékosa szervál, mielőtt a labdát eldobná , hangosan kell kiáltania a "B" csapat egyik játékosának a nevét.

 • ha a "B" csapatból bárki elkapja a labdát, visszadobja, és az "A" csapat valamelyik tagjának a nevét kiáltva.
 • ha valamelyik oldalon leejtik a labdát, az a játékos esik ki, akinek a nevét kiáltották. Ez a játékos rab lesz és kiáll a pálya szélére.
 • a labdát a hálóba dobják vagy a pályán kívül ér földet, a dobó játékos lesz rab.

A rabokat ki lehet szabadítani úgy, hogy a labda átdobásakor nem az ellenfél egyik játékosának a nevét kiáltják, hanem azt, hogy: "Rab!".

 • ha a labdát leejti az ellenfél akkor a sorban álló rabok közül az első, visszaállhat a játékba.(Fontos, hogy az egy csapatba tartozó rabok sorba álljanak, mert így egyértelmű ki az első fogoly.)
 • ha elkapják a labdát, a játék folytatódik tovább.

Ha valaki kiszabadul, nem lehet azonnal az ő nevét kiáltani, várni kell, amíg a csapatából lesz egy rab.

Egymás után kétszer a csapatok nem kiabálhatják azt, hogy "Rab!". Ha ez mégis megtörténik, a kiáltó esik rabságba.

A játékot úgy lehet megnyerni:

 • ha az ellenfél összes játékosa rabságba esett
 • ha időre játszva, kevesebb foglyuk van egy bizonyos idő után

Adj egy ötöst

A játékvezető húz két vonalat egymástól 10 lépés távolságra. Ő az egyik oldalon áll kinyújtott karral (nem mozdulhat el), szemben a játékos. A játékos feladata, hogy megbecsülve a távolságot, bele tudjon csapni csukott szemmel a játékvezető tenyerébe, azaz adjon egy ötöst.

A távolság megbecslése után, valaki beköti a szemét, a játékos elindul, majd megáll és csap egyet. Kétszer próbálkozhat. - ha eltalálta mehet a következő körbe, ha nem kiesett a játékból. Folyamatosan növeljük a távolságot, addig, amíg egy játékos marad. A játékot az a játékos nyeri, aki a legmesszebbről talál

Útvesztő

 • Elsősorban szabadtéren, de akár bent is játszható
 • A játéktér: a rajzon látható.
 • Résztvevők: csapatonként 5- 8 fő Kellékek: a pálya felfestése, megrajzolása, kötéllel is kialakítható.

Játékleírás

Két csapat játszik egymás ellen. Az "A" csapat a csigavonal belsejében helyezkedik el a vonalak mögött, a "B" csapat a csigavonal kijáratánál a vonalak mögött. Az "A" csapat célja, hogy kijusson a spirálból, míg a "B " csapaté, hogy bejusson.

Jelre mindkét csapatból egy - egy játékos futni kezd a spirálban, ahol találkoznak, csatáznak egyet (a csata lehet kő - papír - olló; hüvelykbirkózás, reflexjátékok, nyelvtörők stb.).

Aki nyer, az továbbszalad, de közben elindul egy másik játékos az ellenfél csapatából, akivel újra csatáznia kell. Aki veszít, az kiesik. Az a csapat győz, amelyiknek első embere is átjut az ellenfél összes játékosán.

Változatok

 1. Aki veszít, nem kiesik, hanem visszamegy a csapata kezdőhelyére és beáll a sor végére. A következő csapattársa máris indul. Ebben a változatban az a csapat győz, amelyik először jut el teljes létszámban az ellenfél kiinduló pontjára
 2. Ugyanaz, mint az első változat csak mindkét csapatból a következő játékos a játékvezető jelére indul. Ezt azzal a közösséggel érdemes játszani, ahol erős a szabálytudat és megbízhatóság.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek