Jorge Amado: Flor asszony két férje
2000/12/10 00:00
717 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Flor asszony egy komoly, tisztességes, ámde igen tüzesvérű, akinek két férje is van. Míg szombat délután az egyik - minden polgári erény megtestesítője - fagottozik, addig az asszony a másikkal, a kedves szoknyavadásszal, szerencsejátékos-csirkefogóval vadul szerelmeskedik a hitvesi ágyban.

Salvaddor, Bahia fővárosa Amado egészen fiatalon, 19 évesen kezdte pályáját, akkor 1921-ben megjelent első regénye. Fő témája ekkor - és még további számtalan regényében is - az általa legjobban ismert, szeretett világ. "Szülőföldje, a bahiai munkások, csavargók, halászok, félvérek, négerek, prostituáltak színesen kavargó, mindig változatos, a valóságban azonban nagyon nehéz, néha pedig megkapóan kedves lírai világa." A helyszín Brazília. Az író élete első 50 évének nagy részét külföldön töltötte, száműzetésben. Ezt kommunista meggyőződésének, valamint szókimondó, kritikus, újító stílusának köszönhette.

Nem akarunk elriasztani senkit azzal, hogy kommunistának bélyegezzük. Természetesen nem propaganda-regényeket írt. Könyveiben, így a Flor asszonyban is, ez főleg a témaválasztásban jelenik meg. Az író mély szeretettel, együttérzéssel, megértéssel írja le a hazájában élő szegények sorsát. Megismerkedhetünk mentalitásukkal, szokásaikkal, származásukkal, lehetőségeikkel. Amado nem megtéríteni akar, egyszerűen a világ elé tárja, amit maga körül lát, tapasztal. Megpróbálja felhívni a figyelmet a "nép súlyos gondjaira", szembesíteni az olvasót a fennálló helyzettel.

Véglegesen 1962-ben térhet haza szülőföldjére, ekkorra politikai nézeteiben liberális változások következnek be. Sőt, 50. születésnapja alkalmából beválasztják a Brazil Irodalmi Akadémiába és az Írószövetség elnöke lesz. Azóta is hazájában él és rengeteget publikál.

A Flor asszony két férje című regényét 1966-ban írta. Flor asszony egy komoly, tisztességes, ámde igen tüzesvérű asszony, akinek két férje is van. Míg szombat délután az egyik - minden polgári erény megtestesítője - fagottozik, addig az asszony a másikkal, a kedves szoknyavadásszal, szerencsejátékos-csirkefogóval vadul szerelmeskedik a hitvesi ágyban. Flor asszony első házasságában megélhette az igazi szerelmet, azt, amelyről minden lány álmodik. Második férje rendet, állandóságot, nyugalmat biztosított, olyan életet, amilyet az anyák álmodnak lányaiknak. Flornak azonban egyik sem elég jó önmagában, ő mindent akar...

Amado először megismerteti olvasóit Bahia mindennapjaival. Az ott folyó nyugodt, lassú élettel. Ott senki sem kapkod, az emberek mindent megfontoltan, komótosan tesznek. Mindig van idejük meginni egy kupicával a sarki kocsmában, elbeszélgetni az ott iddogálókkal. A pénz nem tölt be központi szerepet, általában senkinek nincs, de ha van, az is könnyen kicsúszik a kezekből. Eljátsszák, nőkre költik vagy kölcsönadják. Az utcákban mindenki ismeri egymást, semmi sem történhet a "komaasszonyok" tudta nélkül.

És mindez így van rendjén. Az emberek számíthatnak egymásra, összefogva minden helyzetet megoldanak. Bármilyen szegény is valaki, biztos lehet benne, hogy halála után nem marad eltemetetlenül, sőt halotti tor is lesz, és az utána maradóknak sem fog felkopni az álluk. Itt minden második asszony szakavatott jósnő - minden első pedig boszorkány, aki kapcsolatban áll a szellemvilággal és könnyen rontást hozhat bárkire. Ebben a világban egy vágyódással életre keltett férjet, a szellemét észre sem veszi senki. Nem tűnik a dolog a valóságtól elrugaszkodottnak, vagy torz agyszüleménynek. Itt bármi megtörténhet és meg is történik...

Jorge Amado Amado stílusán érződik, hogy nagyon tiszteli, szereti és ismeri ezeket az embereket, ezt a világot. Pellengérre állítja a kis és nagypolgári képmutatást, az egyszerű emberek tiszta életével szemben. Teszi ezt bölcs, derűs, fölényes és gúnyos módon. Nincs a könyvben unalmas, átlapozható rész. A leírások mulattatóak, bár a sok esemény között nincs rájuk nagyon alkalom. A figurák kidolgozottak, alaposan megismerjük, megszeretjük őket. "Amado összekacsint olvasóival szereplőinek feje fölött: Lám, ilyen az élet, ilyen csupa-láng szenvedély, ilyen szomorú és nevetnivaló, ilyen kisszerű és ismételhetetlenül egyetlenegy." Ez a mondat jól összefoglalja a regényből áradó életörömöt, életigenlést. Bármilyen nehéz is a sors, a megélhetés, mindig van kiút. Nyitottnak kell lenni a világ és mások felé és soha nem szabad elveszteni a humorérzékünket.

Aki nem hiszi el, hogy egy kísértet lehet a világ legtermészetesebb dolga, az járjon utána. Ezt persze nem csak a Flor asszony elolvasásával teheti. Olvashat például Gabriel Garcia Márquezt is. Ő a a dél-amerikai irodalom másik nagy alakja - talán még nagyobb is mint Amado. Márqueznél mindennaposak a malacfarkú gyerekek, jóslatok, varázslatok, sárga lepkék és halhatatlan szerelmek. De ez legyen egy következő ajánló bevezetése.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek