Kép-regény-írók - Zorád Ernő
Kormos Edit
2007/10/05 23:41
636 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kezdetben lenézte a képregényeket. Később ő lett a műfaj egyik legnagyobb honi képviselője - Zorád Ernő neve majd' félévszázadon keresztül egyet jelentett a képregénnyel. Neki köszönhetjük, hogy a képregényrajzolás itthon is művészi fokra emelkedett.

1911-ben Balassagyarmaton született Zorád Ernő egy elszegényedett felvidéki nemesi család sarjaként. Trianon után a családnak el kellett hagynia Nyitrát, így költöztek Zorádék Pestre. Az ifjú Ernő kiskorától nagy tehetsége volt a rajzoláshoz. Útja szinte egyenesen az Iparművészeti Iskolába vezetett. Olyan neves évfolyamtársai voltak, mint a később Michael Gyarmathy és Amerigo Tot néven híressé vált Gyarmathy Mihály és Tóth Imre. A második világháborúban besorozták, s a lovastüzérségnél szolgált Galíciában. A háborút követően karikatúrákat rajzol szatirikus lapokban, mint amilyen a Pesti Izé című újság is volt. Az ötvenes években számos lap, így a Pesti Izé is megszűnt, Zorád pedig a Füleshez került címlaprajzolónak. Első nagyobb szabású munkája a Winnetou című képregény volt, mely Karl May azonos című regénye nyomán készült. Maga Zorád nem sokba nézte munkáját. Megvetette a képregényt, nem tartotta komoly műfajnak. Pedig Zorád Ernő történelmet rajzolt e munkájával: ugyanis a Winnetou volt az első magyar szóbuborékos képregény.

Hamarosan azonban maga is belátta, hogy a képregényrajzolás egyike a legnagyobb grafikai feladatoknak, s lehetőségek végtelen tárházát hordozza a kép és a szöveg szimbiózisa. Képregényei eleinte folytatásokban jelentek meg fekete-fehér nyomással. A nyolcvanas évektől azonban akvarellel színezett, teljes képregényei megjelentek önálló albumokban is. Már a hetvenes évektől alkalmazta azt a technikát, ami az óta a védjegyévé vált a képregényrajzolók sorában: a kollázstechnikát. Képregényeiben korhangulat-teremtő célzattal fényképeket, metszeteket helyezett el. Így született meg a jellegzetes zorádos stílus. E stílus másik "védjegye" a hatalmas szaktudás és a részletekig menő hitelesség. Zorád azért is tudott oly hű atmoszférát teremteni alkotásaiban, mert pontos tudással rendelkezett nemcsak az adaptálásra váró művekről, de a bennük megidézett időkről is. Így születtek olyan remekművei mint a Könyves király, a Pompeji utolsó napjai vagy Az ezüstflotta kincse. De nem csak képregényekben alkotott maradandót Zorád Ernő: diafilmjei legalább annyi gyereknek, fiatalnak és felnőttnek nyújtottak maradandó élményt az esti, ajtóra feszített lepedős vetítéseken.

Bár érdemeit nem mérheti pénz, kitüntetés vagy kézfogás, mégis fontos megemlítenünk, hogy 2000-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, majd az I. kerületi önkormányzat a "Budavár Díszpolgára" címet adományozta neki. Zorád Ernő gazdag és mások képzeletét gazdagító élete 2004-ben ért véget, ám egykor megvetett képkockáiban folytatódik a története.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek