'Képben vagyunk'
2004/03/29 16:51
2066 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Laci egy budapesti nyomdában levilágító. Több nyomdaipari iskolát is elvégzett, mégis azt állítja: "A levilágítást csak gyakorlatban, munka közben lehet megtanulni." Vele beszélgettünk szakmájáról.

Másfél éve dolgozom, mint levilágító, egy éve itt, a Fényszedő Központban. A levilágítás a nyomtatási folyamat része, melynek során levilágítjuk filmre a megrendelő által hozott, előkészített anyagot (ábrákat, képeket, szövegeket). A filmről ezután lemezekre másolják ezt, erre azért van szükség, hogy végül a lemezekről (mint nyomtató "sablonokról") nyomtassák ki a nyomdában a kész oldalakat. Az offset nyomtatásnál például a levilágítás egy kihagyhatatlan részfolyamat. Egyébként offset nyomtatással készülnek általában az újságok, de sok szórólap és plakát is.

Ennek a nyomtatási eljárásnak újonnan akadt vetélytársa a digitális nyomtatás, ami lehetővé teszi, hogy egyből a digitális file-ból nyomtassunk, kihagyva az egész levilágítással és más nyomdai részfolyamatokkal kapcsolatos munkát. Amúgy én két iskolát is elvégeztem ezzel a szakmával kapcsolatban. Először Tóthfalusi Kis Miklós Nyomdaipari Műszaki Szakközépiskola és Szakmunkásképzőbe jártam. Érettségi után mentem oda két évre szakmát tanulni. Utána beiratkoztam a Könnyűipari Főiskolára - most már Budapesti Műszaki Főiskolának hívják- nyomdaipari szakra.

Annak ellenére, hogy ez külön szakma, sehol nem tanítják önmagában, az iskolák inkább csak átfogó nyomdaipari elméletet nyújtanak, hogy az ember megismerje a különböző nyomtatási eljárásokat, a nyomdai előkészítést stb.. A levilágítást egyébként szerintem ténylegesen csak a gyakorlatban, munka közben lehet megtanulni. Minden levilágító stúdióban kicsit máshogyan működik a levilágító gép, más szoftverrel, más funkciókkal. Sokszor az előhívás is más, mert különböző stúdiók különböző márkákat vásárolnak. Már csak ezért is nehéz oktatni.

Persze a suliban is volt szakmai gyakorlat nyáron, meg végülis laborban is voltunk. Mindemellett több nyomdaiparral foglalkozó lap is létezik a Nyomdavilágtól kezdve a Printer Publishing-ig. Mi is járatunk egyet itt a nyomdában, úgyhogy a szó szoros értelmében és átvitt értelemben is "képben vagyunk".

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek