'Képi kommunikációs' portál
Abonyi-Tóth Andor
2005/04/06 10:22
433 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az ELTE TeaM labor egy új kísérleti projektet indít a "vizuális írástudás" témakörében, különböző nyelvi kultúrával rendelkező gyerekek kollaborációjának elősegítése érdekében. A projekt ideje alatt a labor projektorientációt és mentori segítséget biztosít a résztvevőknek.

"Képi kommunikációs" portál

Donis A. Dondis A vizuális írástudás című könyvében azt írta, hogy a világon több mint 3000 létező nyelvből csak egy érthető univerzálisan: a képi nyelv. A vizuális intelligencia alapvető tudás a környezetünk fizikai realitásainak megértéséhez, a szövegekben és mimikában fellelhető szimbólumok és a művészeti alkotásokban található absztrakciók értelmezésében.

A Colabs Socrates Minerva projekt folytatásaként az ELTE TeaM labor egy új kísérleti projektet indít a Colabs-projekt infrastruktúrájának felhasználásával különböző nyelvi kultúrával rendelkező gyerekek kollaborációjának elősegítése érdekében.

A projekt céljai

 • Tapasztalatot adjon a gyerekeknek gondolataik megosztására és annak gyakorlására olyan kultúrák között is, amelyekkel nincs közösen beszélt nyelvük.
 • Találkozási helyet biztosítson ismeretségek és barátságok kialakítására a világ más tájain élő gyerekekkel és tapasztalatot adjon a gyerekeknek virtuális kapcsolatok kialakítására a virtuális társadalomban.
 • Tágítsa a gyerekek látókörét, gondolkodását, elvárásait, és tudását a világ különböző kultúráiról.
 • Fejlessze a gyerekek fantáziáját, önkifejezését, kreativitását, kommunikációs készségét és szociális érzékenységét mind valós, mind pedig virtuális környezetekben.
 • Idegen nyelvű szavak tanulása és végül (de nem utolsó sorban) - egy közösen értelmezhető nyelv megtalálásával - a kommunikációs képességek fejlesztése.

Előrelátható tevékenységek:

Kétfajta tevékenységet tervezünk a kísérleti projekt ideje alatt:

 • Mese-"mondás" és mások meséinek interpretálása.
 • Mások által felajánlott mesterművek újraértelmezése.

A projekt ideje alatt on-line projektorientációt és mentori segítséget biztosítunk.

A projekt időtartama: 2005 április 11. - június 10.

Kik pályázhatnak a részvételre:

Olyan, kb. 10 fős gyerekcsoportok részvételére számítunk, akiknek átlagéletkora 9-10 év, és lelkes - angolul is tudó - tanár/mentor/gondozó vállalja a csoport tevékenységének összefogását. A csoportot érdekelje a mese-"mondás" képeken keresztül, a festészet és más művészetek, valamint más kultúrák.

A pályázó tanár/mentor/gondozó pályázatában fejezze ki elszántságát a projekt teljes megvalósításában, érveljen a részvétel fontossága mellett a csoport motiváltságának kihangsúlyozásával, és győzze meg a szervezőket, hogy a gyerekeknek lesz elég idejük, lehetőségük és korszerű számítógépes hozzáférésük a feladatok véghezviteléhez. (Ld. technikai követelmények.)

További kötelezettségek: a kísérlet elején elő- és a kísérlet végén utóteszt kitöltetése a gyerekekkel, kutatásuk elősegítése érekében. Az ehhez szükséges kérdőíveket on-line biztosítjuk és kb. 1 óra alatt kitölthetőek.

A pályázatot, kérjük április 8-áig beküldeni a colabs@freemail.hu e-mail címre. 

Technikai  megszorításokból kifolyólag csak 3-5 magyar csoport részvételét tudjuk most megoldani és nyelvi kultúránként 1-2 csoport csatlakozását tudjuk vállalni. A későbbiekben keressük a bővíthetési lehetőséget a nagyobb nyitottság megoldása érdekében.

Technikai követelmények:

Minimum software- és hardware-követelmények:

 • Hardware: min. Pentium-233MHz, 64MB RAM, hangkártya
 • Software:
  A portál használatához: Internet Explorer 5.0 vagy ennél magasabb.
  Az Imagine projektekhez: Plug-in szükséges, amely letölthető innen.
  Az Enciklopédia használatához: Macromedia Flash Player, amely letölthető  innen.
 • Hálózat: Min. ISDN szükséges, de némely projekt inkább ADSL (széles sávszélességet) igényel.
 • Operációs rendszer: Imagine-hez: Win98/ME/2000/XP
 • Audioeszközök: hangkártya és hangfal szükséges.
 • Egyéb: digitális rajztábla használata javasolt.
A portál képernyőképe

ELTE TEAM Labor

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
All you need is code Minden a kódolás tanulásához
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek