Kepler törvényei az SDT-ben
Főző Attila László
2007/12/22 08:00
2150 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Sulinet Digitális Tudásbázis nem egy tankönyvgyűjtemény. Sokkal inkább hasonlít egy olyan digitális könyvtárra, ahol többféle megközelítésben is megtalálható ugyanannak a témának a kifejtése. Kepler törvényeit sem csupán a fizika tantárgy foglalkozásai között érdemes keresni.

A bolygómozgás törvényeinek előzményeit Tycho Brahe rendkívül pontos megfigyelései jelentik. A dán csillagász által három évtizeden keresztül gyűjtött adatok szolgáltak Johannes Kepler számára elegendő adattal ahhoz, hogy megalkossa törvényeit.

Kepler 1609-ben megjelent művében fogalmazza meg a bolygók mozgásáról szóló I. és II. törvényét. A III. Kepler-törvény tíz évvel később jelent meg De harmonice mundi című munkájában.

A bolygómozgás bemutatása egy teljes foglalkozás formájában is megtalálható az Ember a természetben műveltségi terület alatt, a Fizika tananyag mechanikáról szóló részében.

A fizika tananyagban egy narrációval ellátott animációban találkozhatunk elsőként Kepler I. törvényével. Az animáción a Naprendszer bolygói látszanak, amint ellipszis alakú pályán keringenek a Nap körül. Az animáció informatív, azonban nem interaktív.

Kepler munkássága a csillagászat történetének meghatározó epizódja. A bolygómozgással és annak törvényeivel ezért a Földünk és környezetünk műveltségi terület tananyagaiban is találkozhatunk. A Keplerről szóló lapon megtaláljuk a törvények szövegét és innen érhetjük el az első, illetve a három törvényt együtt szemléltető animációkat, melyek szemléletesebbek, mint a fizika tananyagban található társaik.

Amennyiben a bolygómozgás megértéséhez valóban interaktív animációt szeretnénk használni, akkor az SDT-ben található Interaktív fizika animációk gyűjteményében érdemes böngészni. Az itt található animáció ugyanis néhány paraméter változtatását is megengedi, így a bolygó pályáját valóban a felhasználó határozza meg. Az animációt elsősorban a gimnázium felsőbb évfolyamain tanulók számára ajánljuk.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
All you need is code Minden a kódolás tanulásához
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek