Levelezzünk! - Exim
2004/02/09 21:03
1100 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A mai kommunikatív világban nagy segítségünkre lehet egy saját levelezőszerver. Cikkünkben rövid áttekintést nyújtunk az egyik legelterjedtebb megoldásról az Eximről.

Mi is az Exim?

Az Exim az egyik legelterjedtebb, minden disztibúcióban megtalálható monolitikus levelezőszerver. Telepítése egyszerű, rendkívül jól dokumentál konfigurációs file-lal rendelkezik, könnyen áttekinthető, hatalmas dokumentáció jár hozzá. Iskolánkban 1999 óta használjuk közel 600 állandó felhasználóval. Meglepően csekély az erőforrásigénye, egy kétprocesszoros Pentium Pro rendszeren, 192 MByte memória mellett más alkalmazásokat is enged szóhoz jutni. Az Exim testreszabhatósága szinte határtalan: kényelmesen tudjuk integrálni a legtöbb víruskereső motorral, spamszűrésre, virtuális domainek létrehozására és SQL-alapú autentikációra is alkalmas. Biztonságos, open relay-mentes szerver alapjául szolgálhat.

Telepítsük!

Példánkban a www.teszt.sulinet.hu iskola mailszerverét fogjuk beüzemelni.
Debian rendszeren az apt-get install exim parancs kiadása után nem sokkal kezdődhet a konfiguráció, mely a mellékelt eximconfig névre hallgató eszközzel pofonegyszerű.

Megadhatjuk, milyen módban kívánjuk használni:

  • Internet site (önálló SMTP-szerver)
  • Internet site using smarthost (esetleg külső SMTP-szervert kívánunk igénybevenni levélküldéshez)
  • Satellite system (kizárólag külső SMTP-szerveren keresztül küldünk-fogadunk)
  • Local delivery only (csak helyi kézbesítés)
  • No configuration

A mai spam- és vírusgazdag világban célszerű egy teljes értékű mailszerver használata, így válasszuk bátran az első pontot. A következő kérdésnél (What is the `visible' mail name of your system?) praktikusan azt a nevet kell megadnunk, melyen a leveleket fogadjuk (esetünkben server.teszt.sulinet.hu).

Ha megadtuk, válaszolnunk kell a Does this system have any other names which may appear on incoming mail messages, apart from the visible name above (server.teszt.sulinet.hu) and localhost? kérdésre, magyarán, ha szeretnénk más domain-névvel leveleket fogadni (pl. teszt.sulinet.hu, vagy a későbbiakben teszt.hu), itt megadhatjuk.

A Are there any domains you want to relay mail for? kérdés megválaszolásánál figyeljünk, hiszen itt adhatjuk meg a domaineknek a listáját, melyek számára MX szerverként kívánunk működni.

A következő opciónál beállíthatjuk azoknak a hostoknak a listáját, melyek számára megengedjük a relay-ezést, vagyis a rajtunk keresztül történő levélküldést (Are there any networks of local machines you want to relay mail for?). Figyelem: bánjunk óvatosan ezzel az opcióval, hiszen egy rossz értékkel megnyithatjuk levelezőszerverünket a nagyvilág előtt!

Which user account(s) should system administrator mail go to ?: a rootnak szóló levelek kézbesítési fiókját adhatjuk meg.
Legvégül kapunk egy összefoglalást a megadott opciókról, melyet elfogadva indulhat a levelezés!

Tesztelés

A konfigurálás befejezése után teszteljük szerverünket. Küldjünk levelet lokális felhasználóként, engedélyezett illetve tiltott hostokról - győződjünk meg, hogy szerverünk nem open relay-e! Küldjünk levelet a rootnak, ellenőrizzük, hogy a beállított felhasználó kapja-e meg. Küldjünk külső címről levelet a szerverünkre, és ha minden jól megy, dőljünk hátra és örüljünk!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek