Levelezzünk III. - A Postfix konfigurálása
2004/06/20 17:24
1291 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Sorozatunk előző részében megsimerkedtünk a Postfix felépítésével. Lássuk, milyen konfigurálással folytathatjuk a telepítést!

A Postfix rendkívül részletesen paraméterezhető konfigurációs file-okkal rendelkezik. Az alábbiakban olyan opciókat ismertetünk, melyek használata egy komplexebb levelezőszerver telepítésekor elengedhetetlen.

A következő paraméterek mindegyike a main.cf file-ban található:

relayhost =
Alapértelmezés szerint a Postfix közvetlenül próbálja meg a levelek kézbesítését. Abban az esetben, ha különálló mailszervert használunk (smarthost, központi mailszerver, stb.), akkor azt itt kell megadnunk, pl.:

relayhost = $mydomain
relayhost = [mail.$mydomain]
relayhost = [mail.isp.tld]

myhostname =
Értelemszerűen a mailszerver hostnevét definiálhatjuk. Ez abban az esetben hasznos, ha a gépünk hostneve nem "valódi", tehát nem feloldható (pl. intranetes domain).

inet interfaces =
Ha gépünk több hálózati interface-szel rendelkezik, de nem mindegyiken engedélyezzük a Postfix működését, itt megadhatjuk a szükséges címeket. Alapértelmezés az all paraméter, de megadható virtual.host.tld formában más is.
alias_maps =
alias_database =
Itt adhatjuk meg az alias táblák, illetve az adatbázis elérési útját. Erre akkor van szükségünk, ha virtuális felhasználókat szeretnénk egyszerűen létrehozni, vagy mail aliasokat készítünk, pl. beres@szag.hu mellé beres.laszlo@szag.hu címet.
Példa:
alias_maps = hash:/etc/aliases
alias_database = hash:/etc/aliases
Ekkor a /etc/aliases file-ban kell elhelyeznünk az aliasokat, majd a newaliases parancsot kell lefuttatnunk.

content_filter =
Ez egy rendkívül hasznos opció, segítségével tartalomszűrést (pl. spam-, vírusszűrés) alkalmazhatunk a Postfix-en átmenő leveleken. A filtert a master.cf file-ban kell definiálnunk, ezt egy későbbi cikkünkben mutatjuk be.

home_mailbox =
Ennek a paraméternek a megadásával utasíthatjuk a Postfix-et, hogy ún. Maildir formátumban helyezze el a leveleket azon felhasználók számára, amelyek ezt külön kérik. Ezt akkor fogjuk alkalmazni, amikor IMAP-szervert fogunk építeni.
Használata:
home_mailbox = Maildir/

mailbox_size_limit =
Pofonegyszerűen korlátozhatjuk felhasználóink postafiókjának méretét, ha itt beállítjuk azt. Az opciónál kB-ban kell megadnunk a maximális fiókméretet. Ennek a megoldásnak "apró" hátránya, hogy a postafiók telítődésekor sem a feladó, sem a címzett nem kap hibaüzenetet.

message_size_limit =
Itt a maximális küldhető levélméretet korlátozhatjuk. Hasznos, ha szűkös sávszélességgel rendelkezünk, vagy nem szeretnénk, ha felhasználóink korlátlan méretben küldhetnének e-maileket. A paraméter itt is kB-ban értendő.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek