Luxus óceánjárókra pályáznak a pincérek
Farkas László
2004/08/03 02:50
875 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Több százra tehető azoknak a magyar szakácsoknak és pincéreknek a száma, akik a világ óceánjait járó luxushajókon dolgoznak. Gyakorlott, nagy tudású szakembereket itthon is sokan vennének fel, de inkább csak középszerűek vagy gyengék jelentkeznek.

Szállodák, éttermek, csárdák, kávéházak, borozók és sörözők tucatjai keresnek manapság ügyes, udvarias, becsületes pincért és remekül főző szakácsmestert. A kiemelkedően jó konyhafőnökök, akik valóságos sztárok, állítólag havonta nettó ötszázezret is megkeresnek. Állítólag, hiszen a vendéglősök nem ritkán zsebből fizetnek, adómentesen juttatják legfontosabb alkalmazottaiknak a bér egyik - jobbára nagyobb - részét. A konyhafőnök vagy a vezető szakács a legfontosabb alkalmazottak közé tartozik, hiszen nagyrészt rajta múlik, mennyire telik meg az étterem, és mennyi pénzt hajlandók ott elkölteni a vendégek.

Kemény kaland - mi áll az általános túlkereslet hátterében?

Mindenekelőtt a piac rohamos növekedése, állítja Niklai Ákos, a Kárpátia és a Premier étterem tulajdonosa. Sokkal több vendéglátóhely van az országban, mint korábban. Az ő két üzletébe is elkelne még néhány megfelelően kvalifikált szakács és pincér. Bár, az esős és hűvös május után kiderült, hogy a Premierben, amelyhez nagy terasz is tartozik, könnyedén tudták nélkülözni a többletszemélyzetet. Sajnos - jegyzi meg keserűen. Niklai Ákos szerint kétfajta hely jelentős elszívó hatást gyakorol a szakemberekre. A szakközépiskolákból és a szakiskolákból kikerülőket erősen vonzzák azok a vendéglátóhelyek, ahol a vendégek is jellemzően fiatalok és a munkahelyi légkör is fiatalos. Ugyanakkor a jól képzett és gyakorlott munkaerőt már jó ideje az úgynevezett cruise-ok, a tengerjáró luxushajók szívják el. A szakember szavaiból kiderül, hogy nem a magyar gasztronómia hírneve miatt kelendőek szakácsaink a luxushajókon, de nem is azért, mintha a szakemberképzés nálunk magasabb színvonalú lenne, mint másutt. Sokkal inkább azért, mert az óceánjárókon nehéz a szolgálat, az ott dolgozóknak hosszú hónapokra nélkülözniük kell a családot, kínzó a tengeribetegség, támadnak néha más egészségügyi problémák is, és a luxushajón - amelyen jobbára milliomosok töltik az idejűket - magasak a szakmai követelmények. A fejlett országok szakácsai, pincérei közül kevesen vállalják ezt az életformát. Ezzel szemben a magyar szakácsok és pincérek egy rétege egyenesen élvezi, kalandnak fogja fel a világjárást, és kifejezetten elégedett az így megszerezhető magas jövedelemmel.

Tízből egy alkalmas

A tisztán magyar tulajdonú Cruise Agency Kft. értékesítési menedzsere, Kocsi Gábor arról számol be, hogy cégük folyami és tengeri hajóstársaságok számára keres Magyarországon teljes hotelszemélyzetet, tehát nemcsak pincért és szakácsot, hanem cukrászt, szobalányt és mosogatót is. A folyami cégek leginkább a Duna-Majna-Rajna csatornán járatják kisebb, 500-600 személyes hajóikat, és a személyzetet főként a közép- és kelet-európai régióból veszik fel. Ellentétben a tengeri hajóstársaságokkal, amelyek a világ minden részén keresik az alkalmazottakat 1200-2500 utast befogadó óceánjáróikra. Pincér és szakács azonban a hajókra is kevés akad, mert a jelentkezők közül kevés felel meg a követelményeknek. A kérdésre, honnan tudják, ki mit tud, Kocsi Gábor azt feleli: az előzetes szelekción meggyőződnek a jelentkező nyelvismeretéről és tájékozódnak szakmai előmeneteléről. Akik ezen a szűrőn fennmaradtak, azokat a hajóstársaság képviselője is meghallgatja. A kettős interjún a külföldi munkát keresők alig tíz százaléka minősül megfelelőnek, vagyis köthet szerződést valamelyik hajóscéggel. A munkaszerződés négy, hat vagy nyolc hónapra szól, az elérhető havi jövedelem 1200 és 2500 euró között van, plusz a borravaló. Így érthető, hogy még a Gundel étterem igazgatója, Buday Gábor is azt panaszolja, hogy a náluk tanuló pincérek egy része is csak addig marad, amíg referenciát szerez, azután vagy olyan vendéglősnél keres munkát, aki zsebből, tehát többet fizet, vagy külföldi alkalmazást keres. Nem ritka az olyan pincér- vagy szakácstanuló sem, aki eleve azért tanul, hogy édesapja üzletét vehesse át. Buday így összegzi tapasztalatát: sokan mennek el, és egyre gyengébb képességűek jönnek.

Két év tanulás elegendő

Alátámasztja ezt Kóbor Zoltán iskolaigazgató, aki a budapesti Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Közép- és Szakiskola élén áll. Hozzájuk is sokkal többen jelentkeznek pincér- és szakácstanulónak, mint ahány fiatalt felvehetnek, de a jelentkezők túlnyomó többsége nem éppen rendezett körülmények közül jön, vagy nagyon gyenge tanuló volt. Náluk a képzés mindössze kétéves, de Kóbor úgy tudja, háromévesre tervezik emelni. Véleménye szerint ez nem reális elképzelés, mert az a réteg, amely ezt a két pályát választja, kénytelen minél rövidebb ideig tanulni, minél előbb kenyeret keresni. Mindez világos, ha tudjuk, hogy az átlagos képességű pincér és szakács, vagyis a többség pénzkereseti lehetősége nem túl fényes: a havi bér ritkán éri el a százezer forintot. Ehhez azután vagy jön, vagy nem borravaló.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek