Matematikatörténet tanítása a középiskolában II.
Tarcsay Tamás
2003/05/29 16:50
1096 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Folytatjuk Kopasz Katalin szakdolgozatának bemutatását.
Ebben a részben az ókori Egyiptom matematikájáról szóló óratervezetből szemezgetünk abban a reményben, hogy a tanár kollégák érdeklődését sikerül felkelteni a téma taníthatósága iránt.
Rhind papirusz

A tanítási tervezet innen letölthető.


Rövid történeti bevezető után a legfontosabb forrásunkról, a Rhind papiruszról esik szó.

Az ókori egyiptomiak számolási technikájáról szól a tanítási tervezet legnagyobb része. Szó esik arról, hogy már ebben az időben is tiszta tizes számrendszert használtak.

A számokkal műveleteket is tudtak végezni. Az összeadás nem okozott különösebb problémát. Külön műveletnek tekintették a kettőzést, ami speciális összeadás, így ez sem okozott problémát.

A szorzást ismételt kettőzéssel és a kapott részeredmények összeadásával végezték. A dolgozat szerzője két példán keresztül szemlélteti az ókori egyiptomiak számolási módszereit.


Talán többeknek meglepetést okoz, hogy már ebben a korai kultúrában is ismerték a törteket. Létezett korlátozott számú természetes tört, amiknek külön nevük volt. Ez a készlet bővült az elemi törtekkel (1 számlálójú törtek). A többi törtet pedig elemi törtek összegére bontották. A szakdolgozatban erre is találunk több példát.

A számoláshoz az egyiptomiaknak voltak egyszerű "képleteik", szabályaik, amelyeket minden egyiptomi számolónak kívülről kellett tudnia. A dolgozatból ezekkel is megismerkedhetünk.


A Rhind papiruszban szereplő példák közül válogat ezek után a tanítási tervezet szerzője, és ezeknek a megoldását mutatja meg azzal a módszerrel, ahogy abban az időben számoltak.

Az egyik feladatból az is kiderül, hogy PI értékét is jól megközelítették az egyiptomi számolók, közelítően 3,16049-nek tekintették.

Ha sikerült olvasóink érdeklődését felkelteni a téma iránt, akkor töltsék le a tanítási tervezetet és bogarásszanak benne. Nyugodtan állíthatjuk, hogy finom szellemi csemegére találnak.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek