MERLOT - jófajta tananyagok
Főző Attila László
2007/11/19 20:47
581 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A MERLOT egy webkettes elemekkel gazdagított tananyagterjesztő rendszer. A Multimedia Educational Resource for Learning and Online Teaching rendszerében mások által is minősített tananyagokat, feladatokat és gyűjteményeket találunk, de szakmai kapcsolatainkat is bővíthetjük.

A MERLOT egy több mint 50000 tagot számláló közösség által működtetett rendszer, melyben sokezer tananyagra találhatunk hivatkozásokat. Nem egy linkgyűjteménnyel van dolgunk, annak ellenére, hogy tantárgyak szerint kategorizált struktúrában böngészhetünk. A tananyagok linkjei mellett a felhasználók véleménye, az általuk adott minősítés is szerepel. Sőt, abból is következtethetünk egy tananyag használhatóságára, hogy megnézzük, hány felhasználó gyűjteményében szerepel az adott hivatkozás. A kémia terület szakmai partnere a Journal of Chemical Education, amely egyben rangot is ad a MERLOT-nak. A tananyagok egy része egyetemi szintű, de nagy számban találhatók a hazai közoktatásban is jól használható, a multimédia lehetőségeit kihasználó, kisebb-nagyobb tananyagok.

A MERLOT kémiai közösségének oldalain böngészve tanári segédleteket is találunk, illetve beléphetünk egy nagy oktatói közösségbe, ahol szakmai kapcsolatainkat építhetjük. A kémiai közösségnek önálló szerkesztősége van, mely szakmailag támogatja a tananyagok minősítését, a közösség fejlődését. A szerkesztők mellett önkéntes értékelők is dolgoznak. A rendszer jelenleg túlnyomó részt amerikai felhasználók jóvoltából fejlődik.

A MERLOT évről-évre szakmai díjakat is kioszt a legjobb tananyagoknak, így azok egy védjegyhez hasonló címkével jelennek meg. Érdemes megnézni a 2003. évi díjazottak a The irYdium Project’s Virtual Chemistry Laboratory-t, mely egy JAVA-alapú interaktív laboratórium. A MERLOT adatbázisában nem csupán tananyagok, hanem érdekes tudomány publikációk is elérhetők. Ha nem akarunk lemaradni egy-egy téma bővüléséről, új tananyagok, cikkek megjelenéséről, akkor feliratkozhatunk a MERLOT adott kategóriájának RSS hírcsatornájára.

A regisztrált felhasználók gyűjteményeket hozhatnak létre, de lehetőség van saját, szakmai önéletrajz feltöltésére, mely az esetleges szakmai együttműködések kialakítását segítheti. A MERLOT egyik érdekes kezdeményezése a „Virtual Speakers Bureau”, melyben különböző szakterületek képviselőit érhetjük el és hívhatjuk meg egy online vagy akár élő előadásra. Ez a lehetőség sajnos Magyarországon nem realitás. Az egyre nagyobb méretű világhálón nagy adomány egy olyan szakmai rendszer, ahol ellenőrzött, megbízható tananyagokat találhatunk.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek