Milyen hardvert válasszunk? I.
2005/06/04 21:45
772 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Megbízható operációs rendszer alá megbízható hardver illik. Néhány tanáccsal szolgálunk a választást illetően.

A Linux által támogatott hardverek körének bővülésével számos olyan eszköz használatára nyílik lehetőségünk, melyek lehetőségeit korábban nem tudtuk kiaknázni. Ez elsősorban az otthoni felhasználókat érinti, akik pl. video- és hangdigitalizáló, hangkeltő, játékvezérlő eszközöket szeretnének használni, de természetesen a nagy megbízhatóságú szerverek gazdái számára sem mindegy, milyen hardverekből építik fel gépeiket. Cikkünkben megpróbálunk segítséget nyújtani a Linux-kompatibilis eszközök beszerzéséhez.Minden szerver megvásárlása előtt célszerű leülnünk és pontosan feltérképeznünk azon szolgáltatások körét, amelyeket nyújtani fogunk felhasználóink számára. Sok levelezőlista visszatérő kérdései közé tartoznak a "mennyi RAM-ot vegyünk", "milyen processzor kell hozzá", "jó-e az IDE lemez a gépbe" problémakörök, ez azt jelzi, hogy sokszor maguk a rendszergazdák sincsenek tisztában a Linux erőforrásigényeivel. Annak ellenére, hogy sikertörténetek tucatjai jelzik: a Linux szűkös géppel is beéri (ld. az mlf.linux.rulez.org levelezőlisták kiszolgálására épült gépét, mely hosszú ideig napi több ezer levelet kézbesített egy Pentium 166-os gépen - amely véletlenül csak 100 MHz-es órajellel futott...).

Alapvető tudnivaló, hogy a Linux - köszönhetően kiváló memóriakezelésének - maradéktalanul és hálásan kihasználja a gépbe épített összes memóriát. A szerveralkalmazások túlnyomó részénél nagyobb hatást érünk el a RAM bővítésével, mintha a processzort cserélnénk le. Különösen igaz ez a magasabb szintű programnyelven íródott alkalmazások futtatásánál (pl. a Perl alapú spamassassin, vagy OpenWebmail), vagy a kifejezetten cache-elésre szolgáló proxyknál (Squid). Ha lehetőségünk engedi, próbáljuk meg az egyes szolgáltatásokat külön gépekre tenni. Így elegendő pl. egy kisebb sávszélességű intézményben egy szolidabb teljesítményű tűzfal használata, a fennmaradó pénz pedig egy erősebb belső szerverre áldozható. A megoldásnak nem csak erőforráskímélő céljai lehetnek: egy váratlan meghibásodás esetén csak egy service esik ki.Lássunk néhány gyakorlati példát. "A" tűzfal, mely egy budapesti intézménynél végez 384/96 kbites hozzáférésen csomagszűrést, címfordítást (NAT) két szegmens felé, a következő eszközöket tartalmazza:

  • Pentium II 333 processzor
  • 64 MB RAM
  • 2 GB merevlemez

"B" belső hálózati gép, mely 600 felhasználó levelezését irányítja (Postfix, POP3/IMAP, amavis-new, spamassassin, OpenWebmail), ezen kívül Samba fileszerverként, Squid proxyként és egyszerű Apache+PHP webszerverként üzemel (és bőséges tartalékkal rendelkezik):

  • Pentium 4 2.40GHz
  • 2 GB RAM
  • 3 db 200 GB merevlemez RAID5-be kötve

"C" gép egy 2000 fős intézmény levelezőszervere (Postfix, POP3/IMAP, OpenWebmail, amavis-new, spamassassin), webszervere (Apache+PHP), adatbázisszervere (Postgresql, Mysql), levelezőlista-szervere (Mailman):

  • 2 db Pentium III 1133MHz
  • 1 GB RAM
  • 3 db 36 GB-os és 3 db 72 GB-os SCSI merevlemez, RAID5-ben(folytatjuk)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek