Mona Lisa titka
Kulin Borbála
2004/05/07 15:23
15918 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nincs ember a Földön, aki ne ismerné Mona Lisát, a mosolyáról nem is beszélve. Leonardo műremekét valóságos kultusz övezi. De miért? Mitől olyan különleges ez a festmény? Minek köszönheti hírnevét? Cikkünkben ezeknek a kérdéseknek járunk utána.


Ha minden igaz, a történet ott kezdődött, hogy 1505-ben egy gazdag firenzei polgár, Francesco del Giocondo azzal a kéréssel kereste fel Leonardo da Vincit, hogy készítsen portrét 22 éves feleségéről, Madonna Lisáról. De ez sem teljesen biztos. Ami tény, hogy a kész, 77 x 53 cm nagyságú portré mára elmúlt 500 éves, s népszerűsége töretlen, sőt.

Ha egy szóval akarnánk összefoglalni népszerűségének okát, akkor ez a szó a TALÁNYOSSÁG lenne.

A talányosság nem csupán a nőalak sokat elemzett mosolyában nyilvánul meg, át- és áthatja a festményt a legkülönbözőbb szinteken.

1. Különleges technikák

A festmény már megszületésének pillanatában újszerű és különleges volt. Különlegességét többek között azoknak az újszerű festői technikáknak köszönhette, amelyek szokatlanul ködössé, sejtelmessé tették a képet: a sfumatonak és a chiaroscuronak.

A sfumato: A sfumato olyan technika, melynek köszönhetően a festményen a testek nem éles kontúrral határolódnak el környezetüktől, hanem valamiféle finom, ködszerű átmenetben - csakúgy, mint a valóságban. E technika alkalmazása nagy ugrás a középkori, kontúrral megrajzolt képekhez képest. Mondhatni, a naturalista ábrázolásmód hajnala.

A chiaroscuro: A formákat a fény és az árnyék ellentétével létrehozó eljárás.

E technikáknak köszönhetően a festmény éterivé, idealizálttá, időtlenné vált, s e talányosság megnyitotta az utat a különféle spekulációk előtt.


2. Különleges ábrázolásmód - sejtelmes művészi intenció

Mai szemlélőnek talán fel sem tűnik, annál szembeötlőbb volt azonban a korabeli emberek számára Mona Lisa dísztelensége. Nem visel sem ékszert, ruhája is rendkívül egyszerű. Holott a 15. századi portrékon szinte kötelező volt különféle jelzésekkel (ékszerek, ruházat) ábrázolni a modell szociális helyzetét és családi szerepét. Mona Lisán semmiféle ilyen jelet nem találunk.
Raffaello: Hölgy unikornissal - és a Mona Lisa Mona Lisa dísztelensége, klasszikus eleganciája, a festmény enigmatikus stílusa találgatások sorát indította el arra vonatkozólag, mi lehetett Leonardo szándéka a festménnyel.


• Egyesek szerint Mona Lisa dísztelen egyszerűsége, ruházatának ábrázolása szoros rokonságot mutat Leonardo más, vallási témájú festményeinek alakjaival (lásd pl. Az Utolsó vacsora alakjai), ezért feltételezik, hogy Mona Lisa portréja is vallásos töltetű: ruhájának színe és a háttérül szolgáló tájkép miatt valamiféle Földistennőt látnak benne.


• Más vélemény szerint Leonardo a nőalak dísztelenségével a természetes szépséget és vágyat hirdeti, afféle ars poétika ez a művész részéről.


• A nőalak egyszerűségét némelyek azzal magyarázzák, hogy a háttér a lényeg, mely nem más, mint a természeti, meteorológiai, légköri jelenségek tanulmányozása az új festői technikák segítségével.
3. Ki lehetett a modell?

A modell kiléte feletti vita, mely egészen a 20. századig egyáltalán nem foglalkoztatta a közönséget, a képet hamarjában az érdeklődés középpontjába állította. A hagyomány szerint a portrét Francesco del Giocondo rendelte meg Leonardótól, és a felségét ábrázolja - de akkor miért nincs a képen semmi utalás a hölgy társadalmi és családi szerepére? Íme, néhány elképzelés:

• A modell valójában nem Giocondo felesége, hanem egy ismeretlen nápolyi hölgy
• A képen látható nő nem más, mint Leonardo édesanyja
• Leonardo Aragóniai Izabellát festette meg
• És a legbotrányosabb variáció: Mona Lisa valójában Leonardo önarcképe!

Ez utóbbi felvetés egy lopási ügy kapcsán született: 1911-ben egy Vincenzo Peruggia nevű olasz, a Louvre alkalmazottja elemelte a képet, hogy visszajuttassa Olaszországba. Évekig rejtegette a festményt, aztán - természetesen - lebukott. Az újra előkerült képet röntgenvizsgálatnak vetették alá, hogy megállapítsák hitelességét. Ekkor vált láthatóvá, hogy Mona Lisa portréja mögött egy másik, szakállas arc "rejtőzik". A számítástecnika fejlődésével lehetőség adódott Leonardo önarcképének és a Mona Lisa arc-arányainak összevetésére: megdöbbentő az egyezés.
4. Mi a titokzatos mosoly oka?

A huszadik század tobzódik a különféle válaszokban. Műértők, orvosok, pszichológusok próbálták a maguk tudását latba vetve megfejteni Mona Lisa sejtelmes mosolyának okát , ezzel is hozzájárulva a modell kiléte körüli vitákhoz. Lássuk ezeket - a néha minket is megmosolyogtató - ötleteket!

• Pszichológus szemmel nézve Mona Lisa minden arcvonása kacér, kihívó természetre vall.
• Nőgyógyász szemmel nézve a modellt ülő hölgy minden bizonnyal terhes volt.
• Fogorvos szemmel nézve nem lehet nem észre venni, hogy a hölgy azért mosolyog ilyen furcsán, mert valójában hiányoznak a metszőfogai, s ezt rejtegeti.
• Idegsebész szemmel nézve Mona Lisa arcán minden jel arra mutat, hogy a modellnek arcidegbénulása volt.
• Szívsbész szemmel nézve pedig feltűnő Mona Lisa szeme fehérjének túlzott elsárgulása: ez rendkívül magas koleszterinszintre utal, a modellnek minden bizonnyal súlyos szívproblémái voltak, olyannyira, hogy bármikor lefordulhatott volna a székről.

Ezekből is jól látszik, hogy a huszadik századra a Mona Lisa valóságos "sztárfestmény" lett. Ismertségén sokat lendített Marcel Duchamp francia művész "pimasz" ötlete: a világban ezerszámra keringtek a képeslapok a bajuszos Mona Lisával.

A sejtelmes mosolyú hölgy, egyike Leonardo kevés épségben fennmaradt és hiteles alkotásainak, mely elnyerte I. Ferenc rajongó tiszteletét, s mely Napóleon hálószobájának is dísze volt, mára talán a legismertebb festmény szerte a világon. S mint tudjuk, a hírnévnek átkos oldala is van, s ezt Mona Lisa sem kerülhette el.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek