Nagy test, nagy élvezet
2004/01/30 00:00
1218 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az emberi szépségideál az utóbbi néhány évtizedben az egyre vékonyabb, karcsúbb fajtársainkat részesíti előnyben, az állatvilágban viszont sok esetben korántsem így működik ez a dolog. A világ második legnagyobb madara, az emu nőstényei csak a legkövérebb hímmel hajlandóak az utódnemzésre. Az emu hölgyeknek erre minden okuk megvan, mielőtt párosodnának jövendőbelijükkel, mérlegre teszik őt.

Ausztrália minden tekintetben különleges földrész, legalábbis nekünk, akik oly távol élünk tőle. Az európaitól merőben különböző élővilága olyan különleges állatokat vonultat fel, mint a kenguruk, a világ legnagyobb hüllője - a bordás krokodil, a színpompás paradicsommadarak és végül, de nem utolsó sorban cikkünk hőse, az emu. Hangzatos latin nevén a Dromiaius novaehollandie. A holland szó a kifejezésen nem a véletlen műve. Az emut régen "újhollandi kazuárnak" nevezték magyarul, hiszen az új-guineai kazuárokat korábban ismerte meg Európa, mint az emukat. Tudományos neve Ausztrália régi nevére is utal. Neve hangutánzó szó, onnan kapta, hogy a hímek jellegzetes e-mu hangzású éles kiáltást szoktak hallatni.

Ausztrália területének nagyobb részén előfordul, csupán a Vízválasztótól keletre eső területeken, Dél-Victoriában, valamint Nyugat-Ausztrália szövetségi állam délnyugati részén nem találkozhatunk vele. A félsivatagos vidéken éppúgy megél, mint a fás-bokros, vagy füves pusztaságokon. A bozótos tájak a fő tenyészhelyei ezeknek a nagytestű, röpképtelen madaraknak. A nagy testet szó szerint kell érteni, ugyanis pont olyan magas, mint egy átlagember, ezzel a strucc után a világ második legmagasabb madara.

A termetes mérethez természetesen súlyos test tartozik. A nőstények akár negyven kilogramm fölé is képesek fölhízni, a hímek valamivel kisebb súlyúak, de az, hogy mennyire, egyáltalán nem mindegy. Az emuknál ugyanis az dönti el, hogy ki lesz a legény a gáton, hogy mennyit nyom. Amikor elérkezik a természet menetrendszerinti párzási időszaka, az emulányok magukra öltik nászi ruhájukat, ami a "minél kevesebbet mutatunk, annál izgatóbbak vagyunk" elv alapján csupán egy kis kékes színű bőrfelület és néhány fekete toll a nyakon és a fejen.

Ez már azt jelenti, hogy örömmel várja az udvarlókat, de hogy dolgában teljesen biztos lehessen, az általa kiválasztott helyre magához rendeli a hímet. Ez úgy történik, hogy felfújja légzsákjait - aminek gyakorlatilag ez az egyetlen szerepe, mivel szárnyai teljesen visszafejlődtek - előre hajol, és egészen mély és robbanásra emlékeztető hangot hallat. Ez a hang a pusztákon messzire elhallatszik, és hímek ilyenkor mondhatni száguldanak a hang- és a remélt gyönyörök forrása felé. Három ujjban végződő igen erőteljes lábainak - egyetlen rúgása eltöri az ember combját és megöli a ragadozó állatokat - köszönhetően átlagosan 2,7 méteres lépésekkel és 48 km/h sebességgel képesek rohanni. Csak mellékesen megjegyzendő, hogy nagyon kitartó madár, óriási távolságokat képes megtenni fáradhatatlanul, emellett kiváló úszó, a széles folyók sem jelentenek számukra komoly akadályt.

Amikor a hímek megérkeznek a magányos nőstényhez - aki csak egyetlen egyet tüntet ki kegyeivel közülük - akkor nincs más hátra, el kell dönteni, ki legyen a legjobb. A lovagi torna viszonylag hamar lezajlik, ám ez még korántsem jelenti azt, hogy szabad az út a leányzóhoz. A szigorú emukisasszony előtte még mérlegre teszi udvarlóját. Leguggol, és készségesen megengedi, hogy választottja a hátára másszon. Ekkor bizonyosodik meg a felől, hogy utódai apja megfelelő húsban van-e, mert ha nem, akkor ugrott a pásztoróra. Az emulányok ugyanis az általános emberi szépségideállal szemben a vaskos srácokat részesítik előnyben.

Erre pedig igen jó okuk van, mivel a tojásokat nem a tojó költi ki, hanem a hímre hárul ez a fontos feladat. Ez pedig korántsem könnyű, annak ellenére, hogy semmi mást nem kell tenni, mint ülni. Amíg a költés két hónapja le nem telik, a hímnek nem szabad felállnia a fészekről. Mindezt csak jelentős energiatartalékkal lehet véghezvinni, amihez jó kövérnek és zsírosnak kell lenni. Egy költés alatt akár tíz kilogrammot is veszíthetnek súlyukból a hím emuk. Ezt egy vékonyabb dongájú emufiú nem bírná ki, és kénytelen lenne elhagyni a fészket, hogy táplálék után kutasson.

A nyolc hetes költési időszakban a hímek nem esznek, isznak és ürítenek. A fészekről is csak néha állnak fel, és minden behatolót - még a nőstényt is - harciasan elűznek a tojások közeléből. Az 56. napon kikelő csíkos emucsibék hamar lábra kapnak, kétnaposan már elhagyják a családi otthont. Apukájuk öt hónapos korukig neveli őket, továbbra is rendkívül bátran és agresszíven fellépve minden vélt és valós ellenséggel szemben.

Az emuk egykor népes és nagyon ősi családjából napjainkra mindössze egyetlen faj maradt fenn. A fekete emu utolsó ismert példánya 1842-ben pusztult el 22 évesen egy párizsi növénykertben, a Jardin des Plantes-ban. A Kangaroo-szigeteki emu szintén nincs már soraink között. Egykor tömeges irtóhadjáratokat szerveztek ellenük, szerencsére nem sok sikerrel. Nevezetes egy 1932-ben történt eset, amikor egy kisebb seregnyi ember indult el, gépfegyverekkel felszerelkezve a veszedelmes emukat kiirtani, akik óvatos természetüknek köszönhetően csupán egy tucatnyian estek el.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek