Növényhatározó az SDT-n
Nádori Gergely
2006/06/01 20:50
2232 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Új szolgáltatással gazdagodott a Sulinet Digitális Tudásbázis, az interaktív növényhatározó segítségével minden eddiginél könnyebbé válhat a növények megismerése és azonosítása.

Az új, igazán hasznos szolgáltatást az SDT felső menüsorából érhetjük el a fa ikonra kattintva. A növényhatározó tartalmazza a leggyakoribb hazai fajokat és a megszokottnál könyebbé teszi azonosításukat. Eleddig a növényhatározókban vagy a gyakran nehézkes határozókulcsot kellett követni, vagy a képek alapján próbálta az ember kitalálni, milyen növényről is lehet szó. Az interaktív növényhatározó egyesíti mindkét módszer előnyeit.

Az interaktív növényhatározó nyitólapja A rendszer felajánl egy sorrendet, amiben megadhatjuk a vizsgált növény tulajdonságait, de nem kötelező mindenre válaszolnunk, bármit kihagyhatunk. Ez különösen akkor előnyös, ha nem akarjuk kiásni a növényt, hogy megnézzük a gyökerét, vagy éppen nincsen rajta termés. A választásainkat később módosíthatjuk is. Ahogy egyre több tulajdonságot adunk meg, folyamatosan szűkül a lehetséges növények halmaza, végül szerencsés esetben eljutunk egyetlen fajhoz. Így adhatjuk meg pl. a levélváll alakját A lehetséges növények közül bármelyikre kattintva külön ablakban nyílik meg annak adatlapja. Az adatlap tartalmazza a növény fényképét, leírását, előfordulását és még a népi gyógyászatban játszott szerepét is. Egy növény adatlapja

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek