Nyugi! Te vagy a legjobb!
2003/11/22 17:37
771 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Sorsdöntő fordulathoz érkeztél: jön az első találkozás a kiszemelt vállalat vezetőivel. Nagy lehetőség és nagy felelősség, hogy az összes erényedet megmutasd, s hátrányos tulajdonságaid se lepleződjenek le már az első pillanatban.

Tényleg, milyen vagyok én?

Ebben a szituációban két szélsőséges válaszlehetőség adódik. Az egyiket a bennünk élő pesszimista adja: "Nem fog sikerülni", "A múltkor is rám szóltak, hogy beszéljek hangosabban.", "Miért pont én nyernék?", stb. Most azonban sajnos a bennünk élő optimista sem biztos, hogy hozzásegít a jó megoldáshoz. Nagyképűséggel legalább olyan nehéz kivívni idegen emberek szimpátiáját, mint vesztes pozícióból.

Ha tényleg szeretnéd az állást, és hiszel abban, hogy képes vagy elvégezni a rád váró feladatokat, hiteles leszel a partnereid számára. Ennél nincs is fontosabb. Ez a jó kiindulópont. Bizonyos szempontból a felvételi beszélgetés tényleg hasonlít a vizsgákhoz: ott is sok minden eldől a belépés pillanatában. Ám ne feledd: míg a sikertelen vizsga ismételhető, jelen helyzet egyedi alkalom. Tétes.

Ettől azonban ne szorongj, inkább készülj rá!

Ne izgulj!

Könnyű mondani! Ám hidd el, tehetsz a lámpalázad ellen. Ugyanúgy, ahogy a színészek megtanulják a szerepüket, neked is fel kell készülnöd életed nagy "bemutatójára". Gondolj csak arra, hogy egy egyszerű probléma megoldása - pl. vásárlás egy üzletben - gyerekkorodban bizony okozott nehézséget. Aztán begyakoroltad, megtanultad, ma pedig már eszedbe sem jut, hogy "szerepet" játszol, minden megy magától.

A felkészülésnek két fázisa van: az első, hogy tudatosan tervezd meg, mit és mennyit akarsz önmagadról mondani. Közlendődet alakítsd a helyzetnek megfelelően - pl. ha egy nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező céghez mész, domborítsd ki nyelvismeretedet, kapcsolatteremtő képességedet, ezen a területen szerzett bármilyen használható tapasztalatodat stb. A második fázis, hogy fizikailag is rendben legyél. Én nagy kávés vagyok, most mégis azt tanácsolom, hogy az interjút megelőzően ne fogyassz se alkoholt, se kávét vagy egyéb élénkítőszert. Hidd el, ilyen esetekben éppen elég felspannolt állapotban van az ember, ezért fontos, hogy nyugodt tudjál maradni.
Add el magad! - mondja a menedzser-tanácsadó

Egy találkozás során az első harminc másodperc meghatározó: belépés, kézfogás, bemutatkozás. Ezt hívják első benyomásnak, melynek hatására a másik tudattalanul is megfogalmazza rólad az első kijelentő mondatot, gondolatban "lefotóz". És azt már biztosan tapasztaltad, hogy ezt a képet elég kemény munka a későbbiekben megváltoztatni. Ha másért nem, hát azért, mert nem adatik meg második, harmadik stb. alkalommal első benyomást kelteni.

a) Vizsgáld meg a partneredet! (Milyen az arckifejezése, barátságos-e a tekintete, már most unja az egészet, stb.)
b) A napszaknak megfelelően, teljes formával köszönj! (Viszlát!, Jó napot! kizárva.)
c) A kettőtök közti távolság se túl közeli, se túl távoli ne legyen! (Ez szabja meg ugyanis többek között a hangerőt, illetve azt, hogy mondjuk, kézjelet is teszünk-e.)
d) Figyelj a szemkontaktusra! (Köszönés után ne kapd el hirtelen a tekintetedet, de ne is "fixírozd" hosszasan a másikat, stb.)
e) Kézfogásod legyen határozott! (Ne túl erős, de ne is "döglött hal"-szerű.)

Még sorolhatnám, de a lényeg: mondanivalód kifejezéséhez vegyél igénybe minden segítséget, ami rendelkezésedre áll: a hangsúlyt, a hanglejtést, hangerőt, az arcjátékot, a tekintetet, a taglejtést, a testtartást stb.

Amiben a "legszebb" vagy...

Amikor ifjonti hévvel azon nyafogtam, mit vegyek fel, nagymamám mindig azt mondta: Amiben a legszebb vagy... Csak később jöttem rá, hogy ez milyen fontos. Csak abban az öltözetben lehetsz igazán szép, ami ízlésednek megfelelő, és amiben jól érzed magad. Sokszor egy régen vágyott új ruhában is idegenként viselkedünk.

Persze mindig figyelembe kell és érdemes venned az adott kommunikációs helyzet sajátosságait. Hiába érzed farmerban vagy miniszoknyában, harsány színű ruhákban jól magad, ha lehetséges munkáltatóidnál a diszkrét öltöny, illetve a kosztüm a divat.

Ne válts illatszermárkát a bemutatkozás kedvéért! Felesleges új ingerként hat rád, elvonhatja a figyelmedet más dolgokról.

Hány az óra?

Mind baráti, mind hivatalos találkozóra szerencsés pontosan érkezni. Se túl korán, se késve! Mivel nem ismered a cég idő- és munkabeosztását, szokásait, korai érkezéseddel megzavarhatod partnereidet a napi teendőkben. Igyekezz öt-tíz perccel a megbeszélt idő előtt odaérni, hogy legyen időd bejelentkezni, és az esetleges "folyó ügyeidet", sminkkorekciót stb. elintézni.
És még csak most kezdődik a java!

Ha túlvagy az első megrázkódtatáson, kezdődhet élesben az állásinterjú. Itt látod hasznát, ha valóban felkészültél. Nézzük most lépésről lépésre!

a) Hallgasd figyelmesen a felvételi beszélgetést vezető munkatárs információit, közléseit.
b) Ne beszélj túl sokat: válaszolj lényegre törően, tárgyilagosan.
c) Légy érdeklődő a vállalat, a munkakör iránt. Merjél bátran kérdezni mindarról, ami a felvételeddel kapcsolatban fontos.
d) Most is használd ki a nem verbális segítségeidet. Mondandódon kívül fontos a testtartás, gesztuskészlet, hangerő, hangszín, mimika stb.
e) Ne légy túl visszafogott, se túl harsány. A felvételi beszélgetéskor előfordulhat, hogy egy konkrét vállalati helyzetben tesztelik problémamegoldó képességedet (ezt stressz tesztnek nevezik). Igyekezz komolyan "játszani". Nagyon fontos, hogy a partnereid által körülírt szerepbe bele tudjál helyezkedni. Ugyanakkor vesd be fantáziádat, kreativitásodat, ötleteidet. Bizonyítsd döntésképességedet.

The end

Búcsúzásnál nagyjából ugyanazokat a lépéseket kövesd, mint amikor megérkeztél. És akkor csak az első alkalomnak van vége.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek