Pécsi Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola
2003/12/16 08:10
1304 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Szívesen foglalkoznál kisgyerekekkel? Segédkeznél a szülésben? Szeretsz segíteni időseken? Megtanulnád a gyógymasszázst? Vagy netalántán fogorvos asszisztens szeretnél lenni? A Pécsi Szociális és Egészségügyi Iskolában 14 féle képzés közül választhatod ki a Neked megfelelő szakmát!

Az iskola pályakezdő-, vagy pályáját módosítani kívánó tanulóknak nyújt képzési lehetőséget az egészségügy és a szociális munka területén érettségi, illetve a 10. osztály elvégzése után. A képzések ingyenesek, felvételi nincs. Három éves, érettségi utáni képzéseik a következők: akkreditált szülésznő, ápoló, csecsemő és gyermekápoló, rehabilitációs tevékenység terapeuta. (Ez utóbbi a fizikai vagy pszichikai károsodás következtében tevékenységükben átmenetileg vagy véglegesen korlátozott emberekkel való foglalkozást jelenti.)

A csecsemő-és kisgyermekgondozás, az egészségügyi operátor, a fizioterápiás asszisztens, a szociális asszisztens, a szociális gondozó és szervező és a szociális gyermek és ifjúsági ügyintéző kétéves képzések érettségizetteknek. Fogászati asszisztensi képesítést másfél év alatt szerezhetnek azok, akik többek között szívesen segítenének a fogászati kezelések zavartalan körülményeinek biztosításában. A tizedik osztályt végzett tanulók három, kétéves képzés közül választhatnak: ápolási asszisztensként, dajkaként és szociális gondozó és ápolóként végezhetnek ebben az iskolában.

Az akkreditált szülésznő képesítés megszerzéséhez alapfokú, "C" típusú nyelvvizsga szükségeltetik. Ez a képzés és csecsemő-és kisgyermekgondozó a szekszárdi PTE Illyés Gyula Főiskolai Karral közösen folyik, jelentkezni ott lehet (Szekszárd, Rákóczi u.1., tel: (74) 528-343). A szülésznői képesítés egyébként az Európai Unió országaiban elfogadott. Valamennyi egészségügyi területen fontos az egészségügyi alkalmasság. A fogászati asszisztens esetében különösen fontos a jó manuális készség. A dajkaképzés - bár a 10. osztályt végzettek is jelentkezhetnek - csak a 18. életév betöltése után kezdhetik meg az érdeklődők.

Az iskola valamennyi szakma elsajátításában fontosnak tartja a tanulmányi utak szervezését, ezekre kitűnő vagy jeles eredmény esetén alapítványi támogatás szerezhető. A képzések elméleti és gyakorlati órákat egyaránt tartalmaznak. Arányuk azonban mindegyik segítő szakma esetében különbözik.

Az iskolába jelentkezni, és bővebb információért érdeklődni lehet:

Pécsi Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola, Pécs 7621, Mária u. 5-7. Tel6fax: (72) 314-667, www.szoceu-pecs.sulinet.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek