„Rájöttem, hogy szerepelni egy színdarabban nem is könnyű”
2014/12/02 11:05
941 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Felgördül a függöny, csak a színpadi fények világítanak, és a diákok csillogó szemmel jelennek meg, hogy egy kicsit más világot varázsoljanak ide a közönségnek. A varázslást azonban kemény próbafolyamat előzi meg, amely, ha lehet ilyet mondani, az előadással együtt az egyik legjótékonyabb, leghatásosabb nevelési eszköz is egyben.

udvarhc3b6lgyek

Bevezetés

A címben olvasható mondatot egy gimnazista diák írta egy kérdőívre válaszul, miután szerepelt az iskolai színjátszó kör előadásában. A diákok válaszai azt tükrözik, hogy élvezték a próbákat: „Mindig jó volt a hangulat, és jó érzés az együttműködés.” „Egyáltalán nem zavart, hogy kifáradtam minden nap.” Arra a kérdésre, hogy miben fejlődtek, például a következő válaszokat adták: „Ráébredtem, hogy a kevesebb néha több, és ezt észben kell tartanom.” „Mindenkinek a pozitív tulajdonságait kell kiemelni.” „Láttam, mi az igazi együttműködés, mi mindennel lehet feldobni egy közösség hangulatát.” Arra a kérdésre, hogy következő évben is szívesen szerepelnének-e, egyöntetű „igen” volt a válasz. A diákok válaszai egyértelműen mutatják a diákszínpadi munka nevelési sikereit. Vajon miben rejlik a diákszínpad titka?

A drámapedagógia

A drámapedagógiát évtizedek óta sikeresen alkalmazzák az oktatásban. A lényege, hogy a drámajátékot bevonják a tanítási folyamatba, tehát valamiféle játékos szerepbe lépés történik. Minden esetben a hangsúly a cselekvésen, és az azon keresztüli tanuláson van. A drámajáték spontaneitást, újszerű élményt biztosít, és közvetlen tapasztalatot magunkról és a társakról. Sokféle alkalmazási módja ismert, tanórán és tanórán kívül is. Például magyar- vagy történelemórán a diákok rövid jelenetben vagy állóképben megjeleníthetnek egy történetet, de akár kémia órán is „eljátszhatják” a molekulák mozgását, viselkedését, illetve bármilyen órán be lehet iktatni egy 2-3 perces lazító, felfrissítő gyakorlatot, hogy utána folytatni lehessen a koncentrált tanulást. Tanórán kívüli alkalmazása például a színjátszó szakkör, vagy a diákszínpadi előadás, amiről most részletesebben is szó lesz.

ambrus_marci_reka_hegedus2010

Mi történik a próbákon és az előadáson?

A kérdőívet kitöltő diákszínjátszó csoport példáján keresztül tekintsük át a teljes folyamatot, időrendi sorrendben.

1. Olvasópróbák, elemzés
A diákok megkapják a szövegkönyvet, és a tanár segítségével elemzik a darabot és a saját szerepüket. A próbákon hangosan felolvassák a szerepüket, és ez alapján értelmezik a színdarabot.

2. Színpadra állítás
A jeleneteket eljátszva próbálják tovább, kitalálják a mozdulatokat, létrejön a darab dinamikája.

3. Betanulás, véglegesítés, jelmez, díszlet
A szöveget eközben fejből megtanulják, az ötletek alapján véglegesítik a jeleneteket, megbeszélik és megalkotják a jelmezeket és a díszletet. A kérdőívben részt vett csoport esetében a díszlet- és jelmeztervezést diákok végezték, a vezető tanárral egyeztetve.

4. Főpróbák
A főpróbákon egész felvonásokat, majd az egész színdarabot próbálják el, már megszakítások nélkül, jelmezben, díszlettel.

5. Előadás

6. Kiértékelés
A drámapedagógia fontos alapelve, hogy utólag mindig értékelni kell az eredményeket, átbeszélve a tapasztalatokat, hogy tudatosítsuk a diákokban eredményeiket.

Nevelő, fejlesztő hatások

Ez a próbafolyamat vázlata, de nézzünk kicsit mélyebbre! Hogyan fejlődnek, nevelődnek a folyamatban a diákok? Egyrészt az intenzív, hat héten át tartó közös munka rengeteg alkalmat ad, hogy a társaság megismerje egymást, és a közös célért való tevékenység, jó hangulat összehozza őket, közösséggé formálódnak. A próbák során megtanulnak szerepbe lépni, koncentráltan figyelni, mozgásuk és beszédük is fejlődik. A folyamatot a tanár segít tudatosítani, így nem csak a készségekben fejlődnek, de a drámán keresztül egy eszközkészletet is kapnak, amellyel magukat fejleszthetik a későbbiekben. Egymásnak nyújtják az első számú közönséget, és kritikai visszajelzést adnak. Mégsem lesznek feszültek a diákok, hiszen, ahogy az egyik szereplő írja, „a tanár viccesebben veszi a dolgokat, mindenki vidám, és nem kell attól félned, hogy bakizol, mert mindenki szokott, és mégsem csúfolják ki őket.” Közben a tanár instrukciói nyomán fokozatosan összeáll az előadás. Azzal, hogy saját ötleteik, akár általuk kitalált kis jelenetek is az előadás részévé válnak, a diákok maximálisan magukénak, a saját ügyüknek érzik az előadást.

A hat hét alatt fokozatosan egyre több erőfeszítésre van szükség: eleinte csak néhány délután van próba egy héten, aztán minden hétköznap, az utolsó két héten pedig már a hétvégét is gyakorlatilag az iskolában töltik. Ez igen fárasztó, a diákok lelkesedése mégsem törik meg, ahogy az egyik diák írta: „…már egy kisebb család vagyunk, hétvégén is össze vagyunk zárva, de ez jó.” Ezáltal megtanulják azt, hogy a jó eredmény folyamatos, rendszeres munkát és elhivatottságot igényel. Sokaknál kitűnik, hogy megtanulták értékelni a tanár munkáját is: „Jobban tiszteletben tartom a munkáját, miután beláttam a színfalak mögé.” Maga az előadás pedig egy olyan lehetőség a számukra, ahol megmutathatják magukat és a közös munkájukat az iskola közönségének.

taps_hegedus2010

Összegezve tehát a próbafolyamat és az előadások alatt a diákok olyan élményekkel lesznek gazdagabbak, amelyek egyrészt közösségformálóak, másrészt növelik a kitartást, elhivatottságot, miközben az önkifejezésben és a szociális készségekben fejlődnek, és megtanulnak csapatban dolgozni. Az egész folyamat aktív részvételt követel, így a cselekvésen keresztül önmagukról is rengeteget tanulhatnak, és az előadás után az egész folyamat közösségi sikerélménnyel zárul. A diákok nem könyvelik el magukénak a sikert, hiszen a csapat együtt hozta létre az egészet, mindenkire szükség volt. Ezzel életre szóló talpraesettséget, szorgalmat, konstruktív közösségi hozzáállást sajátíthatnak el, mindezt igen rövid idő alatt. A diákszínpad ezért lehet egyszerre ennyire élvezetes és hatékony nevelési eszköz.

További érdekes oldalak:

Vizsgáljuk meg tanítási gyakorlatunkat! Alkalmazzuk-e a drámapedagógiát? A tanításba milyen formában tudnánk bevonni, és milyen nevelési hatásai lehetnek? Ehhez a drámapedagógia elméletéről és gyakorlatáról további információval szolgálnak:

Ónodi-Szabó Lenke cikke

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek