Sonka, sonka
2005/01/01 16:55
619 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mészáros János húsz éve van a szakmában. Hentesként dolgozik egy forgalmas, fővárosi piacon. Vevőivel kedves, gyakran ad egy-egy hús kiválasztásakor feldolgozási javaslatokat. Mindemelett nagy mókamester: talán ennek is köszönhető, hogy kiterjedt törzsvendég gárdával rendelkezik.

A hentes munkája - ha nem maga vágja le az állatot - a vágóhídon kezdődik, a húsok kiválasztásánál - meséli. A kiválasztás a hús állapota, kora, minősége és a húsos-zsíros részek aránya szerint történik. A hús szakszerű felszeletelése és kicsontozása megakadályozza a hús minőségének és értékének csökkenését. A feldarabolt húst húsboltoknak adják el, vagy készítik elő további feldolgozásra. A fontos az, hogy az ember csak annyi húst vásároljon fel, amennyire szüksége van. Az azonnal fel nem használt húsáru a hűtőkamrába kerül, ahol megfelelő tárolás mellett megőrzi frissességét. A hentesnek tulajdonképpen sokféle képességgel kell rendelkeznie. Egy fél marha feldarabolásához például ismernie kell az állat testi felépítését és a hús összetételét. Fontos a jó egészségi állapot és a tisztaság. Biztos kézre és megfelelő testi erőre van szükség. A kolbász készítése is összetett feladat, az alapanyagok fajtája, minősége, mennyisége meghatározza a kolbász milyenségét. Ahogyan az ötletgazdagság és az ízlés is. A hentes maga is kitalálhat újfajta ízesítési módokat. A legtöbb munka elektronikus vezérlésű gépek segítségével történik, de időnként kézimunkára is szükség van. Bizonyos húsfajtáknál az ízesítés sós, fűszeres oldat gépi fecskendezésével történik, ez egyrészt az aromát biztosítja, másrészt nő vele az eltarthatóság hossza. Aki ezt a szakmát választja, annak tudnia kell, hogy ennél a munkánál nagyon sokat kell állni, akár húsboltban, áruházak, szupermarketek hentesáru osztályán lesz eladó az ember, akár önálló húsboltok, húsfeldolgozó üzemekben fog dolgozni. Sokféle munkatevékenységet kell egy nap végezni és fontos a baleset-elhárítás, az előírások betartása. Az állatok levágására szakosodott mészárosnak érteni kell: a vágóállat értékének a felmérésére, kábítására és elölésére, illetve a melléktermék előkészítésére. A csemege szakirányon a különböző csemegetermékek, kocsonyák, hidegtálak és saláták elkészítésével foglalkoznak: a kész ételek iránt, illetve a csökkentett kalóriájú ételek iránt igen megnőtt a kereslet. Az élelmiszeripari előírásokat minden egyes területen be kell tartani, aki pedig az eladásban vesz részt, mindenképpen fontos, hogy tudjon a vevőkkel bánni.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek