Spamszűrés hatékonyabban I. - Postgrey
2006/08/13 14:26
1079 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A beérkező spamek és vírusok számát egy pofonegyszerű, ámde hatékony módszerrel csökkenthetjük.

A spamek elleni harcban eddig elsősorban olyan eszközöket használtunk, amelyek segítségével a már beérkezett levelekről próbáltuk megállapítani, hogy kéretlen reklámlevelek-e avagy sem. Léteznek ugyan RBL listák, amelyek révén már az SMTP kapcsolat egy korai fázisában elutasíthatjuk a levél beérkezését, de ezek közel nem jelentenek százszázalékos biztonságot, ráadásul nagy a veszélye annak, hogy ártatlan hostok is feketelistára kerülnek. Egy pofonegyszerű, ámde hatékony megoldással azonban jelentősen csökkenthetjük a kéretlen levelek és vírusok számát - ez lesz a greylisting.A módszer nem véletlenül kapta a szürkelista elnevezést. Lényege, hogy mindaddig fenntartással kezelünk egyes leveleket, amíg meg nem bizonyosodunk azokról, hogy ártatlan, hagyományos küldeményekről van szó. De hogyan is működik mindez? A greylisting során egy olyan alkalmazást (a postgrey, illetve az sqlgrey nevűt) fogunk használni, amely minden egyes beérkező e-mail küldője, címzettje és a küldő host adatai alapján egy ún. tripletet generál. A triplet a keletkezésekor bekerül egy adatbázisba, amelyben rövidebb-hosszabb ideig eltáruljuk annak "születési idejét" és előfordulásainak számát is. Ha a postgrey/sqlgrey első alkalommal találkozik ezzel a triplettel, akkor meghívóját - esetünkben a Postfixet - értesíteni fogja erről, amely 450-es (ideiglenes hiba) SMTP üzenettel visszautasítja a levél kézbesítését beállított ideig (alapértelmezésben 300 másodprecig). És itt jön a nagy ötlet: a normálisan működő SMTP kiszolgálók a hiba fellépésekor egy bizonyos idő eltelte után ismét meg fogják próbálni a levél kézbesítését, ekkor viszont már a postgrey/sqlgrey felismeri a tripletet és engedélyezni fogja a levél beérkezését. A spam- és vírusmotorok azonban nincsenek ilyen hibák lekezelésére felkészítve, így nem foglalkoznak a kéretlen levél további feladásával. Ügyes, nem? :)Első hallásra bonyolultnak tűnik a folyamat, a valóságban azonban néhány apró kiegészítő telepítésével és pár sornyi konfigurációval hadrendbe állíthatjuk ezt a remek kis szűrőrendszert. Előtte azonban említsük meg a módszer két hátulütőjét: a levelek első alkalommal némi késéssel érhetnek el a címzetthez (ez függ a küldő szerver működésétől), illetve ha a végső kézbesítést végző szerver nem az RFC-knek megfelelően működik, akkor bizony levelünk elveszhet a nihilben. Mindkettőre van azonban némi megoldás, de erről később. A postgrey dokumentációja A postgrey (http://isg.ee.ethz.ch/tools/postgrey/) a Postfixszel együttműködő alkalmazás. A tripleteket BerkeleyDB adatbázisban tárolja, így megoldott azok konzisztens tárolása. Figyeli a tripletek utolsó előfordulásának idejét, ez alapján egy adott idő letelte után törli azokat az adatbázisból, de képes a lista automatikus bővítésére és ún. whitelist használatára is. A Debian disztribúció már tartalmazza a szükséges csomagot, de természetesen más környezethez is elérhető.

Telepítsük fel a postgrey-t! Fedora alatt installáljuk a yum segítségével az alábbi csomagokat:

- perl-Net-Server
- perl-IO-Multiplex
- perl-BerkeleyDB

Töltsük le az RPM-csomagot a http://www.lfarkas.org/linux/packages/ címről és tegyük fel: rpm -Uvh postgrey-1.27-0.noarch.rpm. A csomagban található daemon alapértelmezett beállításait a /etc/sysconfig/postgrey állományban tudjuk módosítani, melyekről információt a perldoc postgrey paranccsal kaphatunk. A legszükségesebbek: /etc/sysconfig/postgrey Ha ezzel megvagyunk, akkor indíthatjuk a postgrey-t a service postgrey start-tal.Következő lépésként a Postfix main.cf állományát kell módosítanunk. Keressük meg benne az smtpd_recipient_restrictions paramétert, és fűzzük hozzá az alábbiakat:

check_policy_service inet:127.0.0.1:60000

A portszám természetesen függ attól, hogy a konfigurációs fájlban mit határoztunk meg. A Postfix újraindításakor a szolgáltatás már él, ezt megfigyelhetjük a naplófájlok üzeneteiben: Debian alatt adjuk ki az apt-get install postgrey parancsot, módosítsuk a /etc/default/postgrey állományt és a Postfix main.cf-jét, majd indítsuk el, illetve újra a postgrey-t és a Postfixet.

Mint említettük, néhány szabályos levéltranzakció lebonyolódásáig a felhasználóink panaszkodhatnak a levélforgalom lelassulására, azután viszont azt fogják látni, hogy a kéretlen üneteke száma drasztikusan csökken.

Béres László
rendszermérnök, RHCE
beres.laszlo@sys-admin.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek