Szentendre
Szendrei Judit
2003/05/29 11:58
992 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Budapest közvetlen szomsédságában, a Dunakanyar déli kapujában, a hegyek és a sík vidék találkozásánál fekszik a művészetek és múzeumok városa, Szentendre. E sajátosan mediterrán hangulatú kisvárost a magyarok mellett szerb, dalmát, szlovák, német és görög telepesek népesítették be újra a XVIII. század folyamán; ennek emlékeit őrzik a város délies hangulatú, barokk stílusú polgárházai, templomai, macskaköves utcái, szűk sikátorai.

A város és környéke több tízezer év óta lakott terület. A II. század elején a rómaiak itt alakították ki a környék védelmi rendszerét; megerősített katonai tábort építettek, amelynek az Ulcisa Castra nevet adták. Az államalapítás idején Szent István a veszprémi püspökségnek adományozta a települést, amelyet később a középkori plébániatemplom védőszentjéről, Szent András (Endre) apostolról neveztek el.

A város igazából csak a XIV. században indult virágzásnak, egy évszázaddal később, a török hódoltság időszakában azonban szinte teljesen elpusztították.
A törökök kiűzése után, 1690-ben mintegy 6000 szerb telepedett itt le, majd évtizedek múltán nagy számú német és szlovák lakosság települt a Pilis lejtőire. A település véglelges arculatát a XVIII. században nyerte el - s őrizte meg mindmáig.

A történelmi hangulatú utcácskák, szines épületek, patinás üzletek, éttermek, a festői Duna-part, nem utolsó sorban pedig a városban található kéttucatnyi múzeum napjainkra méltán tette Szentendrét a Dunakanyar leglátogatottabb turistaközpontjává, egyben a térség egyik kulturális paradicsomává.
A település ódon hangulatú főterén és patinás házai között számos templom, műemlékház és kiállítóhely illusztrálja a város gazdag múltját és pezsgő művészeti életét: itt található többek között az ország leglátogatottabb múzeumának számító Kovács Margit Múzeum, a XIX. század legtehetségesebb magyar művész-családjának emléket állító Ferenczy Múzeum, illetve számos, a szentendrei iskolához kötődő vagy a városban élt, XX. századi művészek életmű-kiállítása: az Ámos Imre-Anna Margit Múzeum, a Barcsay Gyűjtemény, a Czóbel és a Kmetty János Múzeum, vagy a Boromisza Emlékszoba.

A Szentendrei Képtárban és a Művésztelepi Galériában a városban ma alkotó művészek időszaki kiállításai tekinthetők meg, de a kortárs művészetek uralják a MűvészetMalom elnevezésű alkotóműhelyt is. A Népművészetek Házában Pest megye néprajza, a Római Kőtárban a város I-IV. századi antik leletei láthatók, a Babamúzeum a gyerekeknek, a Nemzeti Bormúzeum a borok-, a Szabó Marcipán illetve a Dobos Cukrászati Múzeum pedig az édességek kedvelői számára ígér érdekes látnivalót. A Közlekedési Múzeum (HÉV állomásnál) a tömegközlekedési járművek gazdag kollekciójából, a város határában álló, népszerű Skanzen pedig a Kárpát-medence népi építészetét és falusi kultúrájából nyújt ízelítőt.

Az igényes szórakozásról a turistaidény csúcspontján a Szentendrei Nyár programsorozata gondoskodik, amely műfaji sokszínűségével egész nyáron változatos színház-, tánc-, és zenei programokkal, kiállításokkal várja a látogatókat.
A múzeumok, templomok, műemlékek, illetve a kulturális lehetőségek sokszínűsége mellett nem kevésbé gazdag gasztronómiai választék fogadja a városba érkezőt, a belváros közel félszáz kisvendéglőjében a helyi specialitásokon és a magyar konyha remekein túl számos nemzet ételeiből, valamint cukrászdák, kávézók, hangulatos pincék sokoldalú kínálatából lehet válogatni.
A városnak az utóbbi évtizedekre jellemző jelentős fellendülése főképpen a hihetetlenül gyorsan növekvő idegenforgalomnak köszönhető: 23000 lakosú csendes kisváros a kultúrára szomjazók mellett ideális célpontja a vizitúrázóknak és a kirándulóknak is.

A települést Budapestről autóval észak felé a 11-es fõúton 20 perc, illetve Óbudáról HÉV-vel 40 perc alatt lehet elérni.


Cikkünk elkészítéséhez a Magyar Turizmus Rt. nyújtott segítséget.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
All you need is code Minden a kódolás tanulásához
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek