Továbbra is ugyanaz a sláger VI.
2005/03/20 11:59
628 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kis kihagyás után folytatjuk a szolgáltatásokkal, ám a fókusz nem változik. Ebben a cikksorozatban további 14 darab a LocalSystem fiókkal futó szervizt boncolgatunk.

Human Interface Device Access
(Külső kezelőeszközök hozzáférése)
A szerviz rövid neve: Hidserv
Az alkalmazás neve: hidserv.dll (svchost.exe)
Függés: Remote Procedure Call
Függesztés: -
Porthasználat: -
Alapértelmezett indítás: letiltva

Erre a szolgáltatásra sok energiát nem kell áldoznunk, gyakorlatilag annyit kell tudni róla, hogy a HID (Human Interface Devices) pl. spéci gombokkal ellátott billentyűzet, távvezérlők, szkennerek és egyéb multimédiás eszközök natív (általában USB-s és külön meghajtóprogram nélküli) használatát biztosítja. Ha leállítjuk ezt a szervizt, az eszközök vezérlése értelemszerűen nem működik tovább.

IMAPI CD-Burning COM Service
(IMAPI CD-író COM-szolgáltatás)
A szerviz rövid neve: ImapiService
Az alkalmazás neve: imapi.exe
Függés: -
Függesztés: -
Porthasználat: -
Alapértelmezett indítás: letiltva

Ez a szolgáltatás sem az elsődleges az üzemeltetési területek között: az IMAPI-n (Image Mastering Applications Programming Interface) keresztüli CD íráshoz szükséges. A Windows Explorer, a Media Player és egyéb 3rd party eszközök használhatják ezt az API-t, külön író szoftver alkalmazása nélkül, akár a "Drag and Drop" módszerrel összeállítva egy-egy CD-t.

Ha leállítjuk vagy letiltjuk a szervizt, akkor megtiltjuk ezen eszközöknek a CD írást, ha viszont ezek után később engedélyezzük, mert mégis használni akarjuk, akkor csak egy kijelentkezés után van erre lehetőségünk. Mégegy objektív tapasztalat: szeret összeakadni bizonyos CD/DVD író célalkalmazásokkal, ergo ha ezeket használjuk, inkább hagyjuk meg az alapértelmezett módban a szervizt, hiszen amúgy sem lesz szükség rá.
Indexing Service (Indexelő szolgáltatás)
A szerviz rövid neve: cisvc
Az alkalmazás neve: cisvc.exe
Függés: Remote Procedure Call
Függesztés: -
Porthasználat: 80
Alapértelmezett indítás: kézi, leállítva (ám ha a Configure Your Server/Manage Your Server varázslókat használva a File Server módot kijelöljük, automatikusan elindul)

Az Indexelő szolgáltatás erőteljesen felgyorsíthatja a keresési műveleteket, mivel megjelöli a helyi merevlemezes meghajtón és a megosztott hálózati meghajtókon elhelyezkedő dokumentumokat, azaz tartalmukról és tulajdonságaikról indexeket készít, amelyeket egy adatbázisba gyűjt. Folyamatos futtatásra készült, karbantartást alig igényel, viszont az optimális teljesítmény elérése miatt célszerű NTFS meghajtón használni.
Ha engedélyezzük, akkor a szolgáltatás jellemzőit és a katalógusokat a Indexing Service MMC bővítményen keresztül tudjuk konfigurálni (ciadv.msc).
Persze azért nem fenékig tejfel az élet, akad egy-két probléma is. Először is lassítja a rendszert, főképp egy-egy kötet katalógusának felépítésekor, másodszor az állományok hozzáadásakor illetve változásakor is muszáj hozzányúlni az adatbázishoz, ami szintén lassító tényező.

Ha leállítjuk vagy letiltjuk, akkor csak a hagyományos állományokon és mappákon keresztüli "gyalogos" keresést alkalmazhatjuk, így döntsük el melyik módszer a megfelelő számunkra.

Folytatjuk...

Gál Tamás
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek