Tudás próba
2005/05/02 17:10
936 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy szellemi vetélkedőt ajánlunk, mely kiválóan alkalmas a tantárgyi ismeretek játékos formában történő leellenőrzéséhez, ugyanakkor a verseny és csapatszellem erősítéséhez.
 • A játék típusa: szellemi vetélkedő
 • A játék pedagógiai célja: csapatszellem erősítése, kikapcsolódás, de alkalmazható tudás vagy műveltségi felmérésre is.
 • Résztvevők száma (minimum-maximum): 10 főtől akár 50 - 60 vagy még több főig.
 • Résztvevők életkora (minimum-maximum): 9 éves kortól - felsőkorhatár nincs
 • Játékidő: kb. 40- 60 perc
 • Helyigény: létszámnak megfelelő terem (pl. tornaterem), de játszható a szabadban is.
 • Kellékigény: csapatonként egy-egy íróeszköz (nem árt, ha készítünk pár tartalékot is), csapatonként egyenlő számú papírlap, csapatonként egy-egy csapatnévvel ellátott papírdoboz, néhány asztal
 • Technikai igény: Ha ötven főnél nagyobb létszámmal játszunk, akkor szükséges hangosítás is, hogy érthetően és megfelelő hangerővel tudjuk levezetni a játékot.
 • Az előkészítés fázisai, feladatai: A papírlapokra a játékosok tudásszintjének megfelelően különféle témakörökből számozott kérdéseket írunk. Célszerű ezt a feladatot számítógéppel nyomtatni, mert minden csapatnak ugyanazokra a kérdésekre lesz szüksége. A játéktér közepén elhelyezzük a papírdobozokat és az asztalokat. Az asztalokra kirakjuk a kinyomtatott és megszámozott kérdéseket úgy, hogy jól látható legyen, hogy melyik kérdéscsoport melyik csapathoz tartozik. Ezen a helyszínen nem árt ha néhány rendező (pedagógus vagy idősebb diák) a játék elejétől a végéig felügyeli, a játék szabályosságát.
 • Az előkészítéshez szükséges idő kb.: 2 óra.

A játék megnyitása, nyitánya

Ismertessük a játékszabályokat. A csapatokat a játéktér közepétől egyenlő távolságra egymás mellé kör alakban helyezzük el.

A játék menete

A játékvezető indítási jelére minden csapatból egy-egy játékos odafut a játéktér körközepén található asztalokhoz és a saját kérdései közül kihúzza az elsőt, majd visszafut a csapatához. A választ ugyanarra a papírra írják, mint amin a kérdést is kapták. Ha elkészültek, a papírlapot beledobják a nevűkkel ellátott dobozba és elhozzák a következő kérdést.... Minden helyes válasz egy-egy pontot ér.

A játék lezárása

Az a csapat nyer, amelyik a legtöbb pontszámot gyűjtötte össze, de figyelembe kell venni a befejezési sorrendet is. Pl. Amelyik csapat elsőnek fejezi be a játékot, az kap plusz 10 pontot a második kilencet és így tovább.

 • Szükséges biztonsági intézkedések: A játéktér legyen sima és akadálymentes.
 • A gyerekek aktív, cselekvő bevonásának lehetőségei: A játék végén a pontok összeszámolását végezhetjük közösen. Új csapatokat hozunk létre oly módon, hogy megfelezzük az eddigi csapatokat, és két fél csapatból hozunk létre egy újabbat (aminek a tagjai eddig két külön csapatban voltak). Így a csapatok le tudják ellenőrizni egymás válaszait, és össze tudják számolni az összegyűjtött pontokat.
 • Egyéb: Ha szabadtéren játszunk, akkor készüljünk fel arra, hogy szeles idő esetén a kérdéseket rögzíteni tudjuk. A játék játszható egy-egy tantárgy tudáspróbájaként is, osztályonkénti verseny alakjában.
 • Lehetséges továbbfejlesztések, variációk: A játékot színesebbé tehetjük, ha az egésznek egy kerettörténetet adunk. Ha kisebb létszámmal játszunk, akkor játszható egyéni játékként is (a csapatok helyett egy-egy játékos játszik)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek