Tulipános Fanfan
Ferenczi Anita
2004/10/06 13:35
360 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ezzel a játékkal azoknak a szabadidős programokat szervező pedagógusoknak kívánunk segítséget nyújtani, akik az osztályterem falai közé szeretnék csempészni a királyi testőrök és a mindent eldöntő párbajok korát. Az izgalmas versengéshez a diákok fürgeségére és csak minimális előkészületi munkára van szükség.
  • Résztvevők száma (minimum-maximum): 8-24 fő
  • Résztvevők életkora (minimum-maximum): 10 éves kortól
  • Játékidő: 10 - 15 perc
  • Helyigény: a résztvevők létszámának megfelelő nagyságú kör alakítására van szükség
  • Kellékigény: kell hozzá két darab egyenlő hosszúságú polifoam rúd, vagy hosszában összetekert törülköző - ezek lesznek a kardok.
  • A játék menete: A játékosok körben állnak, az egyik "kard" a kör közepén álló gyereknél van, a másik "kard" valahol a kör belsejében, a földön. A körben álló játékosok célja, hogy felkapják a kör belsejében, a földön heverő kardot, és aztán megérintsék vele a kör közepén álló játszótársat. A végső cél tehát nem más, mint: legyőzni Tulipános Fanfant!

A körben álló játékos - azaz Tulipános Fanfan - célja pedig, hogy elkerülje a kardszúrásokat, kardvágásokat. Akit megérint a kardjával, annak vissza kell állnia a körbe, a helyére, de csak ahhoz érhet hozzá, aki megérinti a kardot. Aki csak ijesztésül úgy tesz, ahhoz nem nyúlhat.

  • Értékelés, jutalmazás: A legügyesebb játékosok kiemelése, megdicsérése, akár a kör közepén, akár a körben állva voltak ügyesek. A kevésbé ügyes játékosok pozitív értékelése szintén fontos!
  • Szükséges biztonsági intézkedések: polifoam rúd vagy hosszában összetekert törülköző, lepedő vagy más puha vászondarab a kard kialakításához. Fontos, hogy olyan legyen, ami nem hegyes, és ütni sem lehet vele nagyot. A játékre való előkészületekhez tartozik az is, hogy a játékosok figyelmét felhívjuk a sportszerű játékra, egymás testi épségének óvására.

A gyerekek aktív, cselekvő bevonásának lehetőségei: a kard elkészítése, biztonsági szabályok megfogalmazása.

  • Lehetséges továbbfejlesztések, variációk: Minden játékosnak nevet adni fülbesúgással vagy cédulahúzással, esetleg létszámtól függően kettőnek-háromnak ugyanazt a nevet - stílszerűen híres párbajhősök neveit (Tulipános Fanfan, Cartouche, Athos, Porthos, Aramis, D'artagnan, Cyrano, Zorró, stb.). A játékosok eleinte nem ismerik egymás nevét. A játékvezető bekiabál egy nevet (egy vagy több játékost takar ez a név), akik hallották a nevüket, azok indulhatnak a kardért, de nem kell feltétlenül magukat elárulni, ha nincs rá jó esélyük, hogy sikerül megérinteniük a körben álló játékost.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek