Újra ingyen oktatási szoftverek az Educatiótól
2015/02/20 16:21
5194 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. letölthető, offline módon használható digitális taneszközöket bocsát ingyenesen az iskolák, pedagógusok, diákok rendelkezésére. Az Educatio Digitális Taneszköztár (EDE) rendszerében regisztráló intézmények 50 db licencet, míg az egyedi felhasználók 1 db licencet igényelhetnek fél éves időtartamra. A féléves időszakok minden évben: augusztus 1. - január 31. és február 1. - július 31.

A rendszerben lehet egyéni felhasználóként és intézményként is regisztrálni, előbbi esetben szoftverenként 1-1, utóbbi esetben iskolánként 50-50 licencet lehet igénybe venni. A féléves kölcsönzési időszakok minden évben augusztus 1. és január 31. valamint február 1. és július 31. között tartanak. Ha a kipróbálási időszak végén úgy döntünk, hogy szeretnénk meghosszabbítani a kölcsönzést, újra jelezni kell az igényt a kérdéses szoftverre, valamint meg kell jelölni a szükséges licenckulcsok számát, amikkel aktiválni lehet a telepített programokat. Az EDE egy kölcsönzési időszak alatt összesen szoftverenként 1500 licenckulcsot tud kiosztani.

ede-bannerek-520

Az elérhető szoftverek listájában ugyanúgy megtalálhatók alsósok számára készült szoftverek, mint felsősökhöz és középiskolásokhoz szólóak. Többféle tantárgy is képviselteti magát, úgymint a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, a művészettörténet, a biológia, a kémia és a földrajz.
A kölcsönözhető szoftverek listája megtalálható az ede.educatio.hu oldalon.  A szofvereket regisztráció után lehet igénybe venni.

Az akkreditált digitális taneszközök használata ingyenes, de a szakmai nyomon követés érdekében a taneszközöket kölcsönző oktatási intézményeknek szoftverenként egy, a használatot dokumentáló beszámolót kell készíteni a kölcsönzési időszak végén. Praktikusan ez azt jelenti, hogy az egy-egy szoftvert igénybe vevő pedagógusok egy online kérdőívet töltenek ki annak használatáról és a használat módszertani jellemzőiről.

Az alábbi a szoftverekhez lehet hozzájutni

Genom 2 - 3 dimenziós megjelenítésű biológia keretszoftver

A Genom 2 egy háromdimenziós megjelenítésű szoftver, amit biológia órákhoz fejlesztettek, az emberi test, állatok, növények és gombák felépítésének szemléletes tanulmányozásához. A szoftver több mint száz modellt tartalmaz, amelyeket kicsinyíteni és nagyítani, valamint mozgatni és forgatni lehet. A Genom 2 kiválóan alkalmas interaktív táblai használatra, de asztali vagy hordozható számítógépen, egér segítségével is lehet benne navigálni, így az otthoni tanulást is támogathatja.

Lab@Home - Biológia, kémia, földrajz, fizika kísérletek, bemutatók gyűjteménye

A Lab@Home egy biológia, kémia, földrajz, fizika animációkat és videó felvételeket tartalmazó szoftver, melynek első változata több mint 100 kísérletet tartalmaz.Célja a veszélyes, költséges, anyag- vagy időigényes kísérletek bemutatása. Mint például egy csillag keletkezése, egy puskagolyó sebességmérésére, vagy akár egy vulkánkitörés bemutatása.

Digitális magyar nyelvi, irodalom és kommunikációs feladatgyűjtemény az 1-4. évfolyam

A Dr. Hibbey féle számítógépes magyar tananyagok kiválóan alkalmazható az első négy évfolyamban. A tesztcsomagok a tananyaghoz kapcsolódnak, jól használhatóak diszgráfiás, diszlexiás gyerekek tanítása során. A szoftver célja az feldolgozandó témakörök elsajátítása és gyakoroltatása. A szorosan vett tananyag gyakoroltatásán túl esetenként az ismereteket bővíti, szakköri feladatmegoldásokra vagy versenyekre való felkészítésre is alkalmas. A feladatgyűjtemény alkalmas a diákok otthoni használatára vagy a tanító órai munkájának a támogatására.

Digitális matematikai feladatgyűjtemény az 1-4. évfolyam

A Dr. Hibbey féle digitális matematikai feladatgyűjtemény kiválóan alkalmazható az első négy évfolyamban, a tesztcsomagok a tananyaghoz kapcsolódnak, melyek elméleti és számításos feladatokra vannak bontva. A szoftver célja az feldolgozandó témakörök elsajátítása és gyakoroltatása. A szorosan vett tananyag gyakoroltatásán túl esetenként az ismereteket bővíti, szakköri feladatmegoldásokra vagy versenyekre való felkészítésre is alkalmas. A faladatok egy része jól használható diszgráfiás, diszkalkuliás és diszlexiás gyerekek tanítása során.

Nobo v1.0: a történelem és az irodalomtörténet kapcsolódási pontjainak digitális tudástere

A Nobo célja a humán közműveltségi tartalmak tudományos igényű, a közoktatás szempontjainak és igényeinek megfelelő, gyermek centrikus, tevékenységközpontú, magas szintű technológiával előállított érdekes, izgalmas közvetítése az oktatás szereplői felé.

Test@Home Humanities v.1.0: Humán műveltségterületi kérdezz-felelek 5-12. évfolyam

A TEST@HOME Humanities egy tankönyv- és módszerfüggetlen interaktív oktatórendszer, amelyben közel 2000 objektum található tematikus tesztfeladat-gyűjteménybe rendezve. Az egyes fő modulok egymástól függetlenül is használhatók, de a különböző szempontok alapján történt kategorizálás miatt akár komplexként is alkalmazhatók.

Test@Home Science v1.0: Természettudományi kérdezz-felelek 5-12. évfolyam

A TEST@HOME Science egy tankönyv- és módszerfüggetlen interaktív oktatórendszer, amelyben közel 2000 objektum található tematikus tesztfeladat-gyűjteménybe rendezve. Az egyes fő modulok egymástól függetlenül is használhatók, de a különböző szempontok alapján történt kategorizálás miatt akár komplexként is alkalmazhatók.

Yenka Matematika - Szimulációs és feladatfejlesztési környezet matematika témakörben 5-8. évfolyam

Matematikai modellező eszköz a statisztika, a valószínűség-számítás, a síkbeli és térbeli alakzatok valamint a koordináta-rendszer tanításához. Az alkalmazás az általános iskolai és a középiskolai matematika tananyagokhoz készült segédprogram.

http://ede.educatio.hu/

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
All you need is code Minden a kódolás tanulásához
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek