Windows szolgáltatások IX/3.
2005/11/24 21:17
367 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Windows Time (folytatás)

Windows Time (folytatás)
Azoknál a számítógépeknél, amelyek nem tagjai a tartománynak, ez a szerviz nem automatikus indítású (akkor válik azzá, amikor beléptetjük), ellenben közvetlenül a GUI-n állíthatunk be számukra külső időforrást. Pontosabban beállítani alapesetben sok mindent nem lehet, ugyanis vagy a Microsoft által preferált time.windows.com szerverhez igazítja az időt vagy az amerikai kormányzat által üzemeltetett time.nist.gov géphez.
Alapértelmezett beállítás a nem tartományi gépeknél De ha szeretnénk, a lenti kulcs alatt felvihetünk a listába új időszervereket.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionDateTimeServers

Néhány fontos beállítás rejtőzik még a registry-ben (a Windows Server 2003-nál és Windows XP-nél teljesen ugyanazok a kulcsok), pontosan itt:

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesW32TimeConfig

Első paraméterünk a MaxPosPhaseCorrection a legnagyobb pozitív időigazítás mértéke. Ez a beállítás azt a legnagyobb pozitív időigazítást határozza meg, amelyet a szerviz végrehajthat. Ez tartományi tagoknál egy speciális értékre (0xFFFFFFFF) van alapesetben beállítva, ami azt jelenti, hogy nincs korlát. Önálló ügyfelek és kiszolgálók esetén az alapértelmezett érték 54 000 (vagyis 15 óra). A legnagyobb negatív igazítás (MaxNegPhaseCorrection) ugyanitt található meg, amely speciális értéke pl. -1 lehet, ekkor bármekkora igazítás lehetséges. Nem tartományi gépek esetén az alapértelmezés szintén 15 óra. Mindkét esetben igaz, hogyha a szolgáltatás azt állapítja meg, hogy a megadottnál nagyobb mértékű változtatás szükséges, eseménynapló-bejegyzést hoz létre helyette. A szintén ugyanitt bejegyzett MaxPollInterval paraméter a lekérdezési időköz legnagyobb lehetséges értékét adja meg másodpercben, ez tartományi gépek esetén 10 mp, egyébként 15. Még egy fontos paraméterről szólni kell, ez pedig a SpecialPollInterval kulcs, amely a következő helyen leledzik:

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesW32TimeTimeProvidersNtpClient

Ezzel a kézzel beállított időforrások lekérdezési időközét adhatjuk meg.
A megjelölt rész bejegyzését kell megváltoztatni Ugyanezt a GUI-n akkor érhetjük el, ha a képen látható alapértelmezett bejegyzés helyett a "SpecialInterval 0x1" jelzőt állítjuk be (pl. a Csoportházirend segítségével), majd az említett értéket innen konfiguráljuk.
A W32Time ekkor ezt a lekérdezési időközt használja az operációs rendszer által meghatározott helyett. Tartományi gépek esetén az alapértelmezett érték 3600 mp. Önálló ügyfelek és kiszolgálók esetén az alapértelmezett érték, nagyobb: 604 800 mp.

SP1 update
A Windows Server 2003 SP1 számos változást hozott, különösen a biztonsággal kapcsolatos területeken. Példának okáért itt van ez a szolgáltatás, amely a (még az SP előtt kialakított) listám alapján a LocalSystem fiókkal futó szervizként volt bejegyezve, ám az SP1 után már a LocalService fiók alatt teszi ugyanezt. Ez pozitív változás, azonban egyúttal az is eredményezheti, hogy bizonyos esetekben a szolgáltatás nem indul el. Ez a 7023-as Eseménynapló bejegyzésből egyértelműen kiderül. Az ok az, hogy a LocalService fiók nem rendelkezik a "Change the system time" (Rendszeridő módosítása) engedéllyel. A probléma megoldásához adjuk meg ennek a fióknak ezt a jogot pl. a Csoportházirendben az ábrán látható panelen, amelyet a következő helyen találjuk meg:

Computer Configuration > Windows Settings > Security Settings > Local Policies > User Rights Assignment > Change the system time A korrekció helye Ha a Windows Time szolgáltatást leállítjuk vagy letiltjuk a dátum- és időszinkron megszűnik. Ha ezt esetleg a PDC szerepet birtokló DC-n tesszük meg, akkor ez az egész tartományban így lesz. A PDC külső forráshoz sem tud majd kapcsolódni a pontos idő beállításához. Summa summarum, ne tegyük!

Folytatjuk...

Gál Tamás
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek