Windows szolgáltatások VIII/3.
2005/09/18 10:19
421 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Már csak két kupac szolgáltatás maradt, ám nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy ezek a lista végén szereplők sem kevésbé fontosak/érdekesek.

Task Scheduler (folytatás)

Amit még az időzített feladatokkal kapcsolatban ne felejtsünk el (sűrűn visszaüt): a jogosultsághoz megadott jelszó nem szinkronizálódik, azaz ha az adott feladatot futtató felhasználó jelszava változik, manuálisan utána kell állítanunk. Viszont amennyiben a szervizt leállítjuk az időzített feladatok értelemszerűen nem állnak tovább rendelkezésre. Viszont ha nincs rá szükségünk, bátran leállíthatjuk (de ne feledjük: pl. a mentésnél is szükség lehet rá).

Telephony (Tárcsázó)

 • A szerviz rövid neve: TapiSrv
 • Az alkalmazás neve: tapisrv.dll (svchost.exe)
 • Függés: Remote Procedure Call, Plug and Play
 • Függesztés: Remote Access Connection Manager, Remote Access Auto Connection Manager, Internet Connection Firewall (ICF) / Internet Connection Sharing (ICS), Fax
 • Porthasználat: -
 • Alapértelmezett indítás: kézi, leállítva

Ez a szerviz a "Tárcsázó" alkalmazás működését biztosítja, ami egy TAPI (Telephony API) alapú program. Ennek segítségével telefonálhatunk a számítógéphez csatlakoztatott modemen keresztül, illetve IP alapú telefonhívásokat is kezdeményezhetünk hálózatunkon belül. Valamint további speciális (PSTN illetve internetes IP alapú) telefonhívásokat is bonyolíthatunk pl. egy a telefonközpontunkra kötött H.323 proxy/átjáró gép segítségével, ráadásul IP alapú videokonferenciák megteremtését is megvalósíthatja. A programot kiszolgáló szervizt nem lehet leállítani abban az esetben, ha egy tőle függő szerviz elindult. Ha nincs aktív állapotú függő szerviz, és a Tárcsázó szolgáltatás le van állítva, akkor a függő szervizek a különböző alkalmazások (pl. a Windows Product Activation ) kérésére képesek elindítani. Ha letiltjuk, akkor a függő szolgáltatásokon és a kapcsolódó alkalmazásokon túl pl. az egész modemes alrendszer is megbénul. Mérlegeljünk!

Terminal Services (Terminálszolgáltatások)

 • A szerviz rövid neve: TermService
 • Az alkalmazás neve: termsrv.dll (svchost.exe)
 • Függés: Remote Procedure Call, Infrared Monitor
 • Függesztés: Fast User Switching Compatibility Services
 • Porthasználat: TCP: 3389, UDP: 1036, RDP: 3389
 • Alapértelmezett indítás: kézi, leállítva

Jól ismerjük: már az NT4 Terminal Server Edition óta jóbarát és hasznos eszköz rengeteg szituációban. A Windows 2003-ban a Terminal Service alapértelmezés szerint remote administrator módban üzemel, ergo két, szimultán kapcsolat minden beállítás és licence nélkül megengedett az Administrators csoport tagjai számára (vagy akit belehelyezünk pluszban a Remote Desktop Users csoportba). Ha ennél többet akarunk a szokásos módon kell telepítenünk a "rendes" terminál szervert. Mivel a TS nagy falat és ebben a sorozatban csak a szerviz az érdekes, egyetlen gyakorlati tapasztalaton alapuló észrevételt szeretnék megjegyezni. A Windows 2000-el ellentétben e szerviz akadálya lehet az előző ábrán látható helyről induló szokványos profilmásolási procedúrának. Tudniillik az XP/2003 esetében szoros kapcsolatban áll a "Fast User Switching" szolgáltatással, ergo nem engedi a profil ráhúzást a rendszer egy rezidens felhasználójára. Erről (persze nem egyértelműen ezt jelezve) egy kedves hibaüzenet formájában tudósít is. A megoldás a TS szerviz leállítása lehetne, amelyet viszont nem tudunk elvégezni a Services MMC-ből, így csak a letiltás és a gép újraindítása marad mint szükséges előjáték a profilmásolás előtt.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek