Tudomány

Mi is az égimechanika?

Mi is az égimechanika?

Az emberiség történetének egyik nagyon fontos korszaka kezdődött akkor, amikor felismerték, hogy az égitestek mozgása leírható törvényekkel, segítségükkel bizonyos jelenségek kiszámíthatóak, megjósolhatóak.

6 hónapja
Valódi felfedezések

Valódi felfedezések

Az, amit földrajzi „felfedezésnek” nevezünk, az esetek többségében nem fedi a valóságot, hiszen kizárólag az európai emberek számára jelentette az új, az ismeretlen élményét. Mégis, melyek azok a területeket, amelyeket valóban felfedeztünk? Hol voltak az ismeretlen területek?

6 hónapja
2013, a haragos Nap éve?

2013, a haragos Nap éve?

A különleges és misztikus sarki fény jelenség hátterében a naptevékenység húzódik. Ez azonban nem csak a turisták által is előszeretettel megcsodált fényjelenséget okozhatja, hanem komoly kihatása lehet az emberiség által használt elektronikai rendszerekre. A 2013-as év különösen veszélyesnek ígérkezik.

6 hónapja
A kategória cikkei
Miből lesz a Katicabogár?

Miből lesz a Katicabogár?

Hazánk egyik kibernetikai ékköve a Katicabogár, az első magyar műállat, amit egy angol újságcikk által felvetődött ötlet alapján Dr. Muszka Dániel valósított meg. A több világkiállításon is szereplő, a magyar tudományt népszerűsítő szerkezet ma a szegedi Agora Informatika Történeti kiállításán tekinthető meg, modern hasonmása pedig akár működés közben is.
14 órája
Zaj és csend

Zaj és csend

Zaj és csend, mindkettő fontos életünkben. A beszéd, a zene, az emberi kommunikáció legfontosabb formái mellett a zaj is megjelenik az emberi tevékenység eredményeként. A csönd sem a teljes „hangmentességet” jelenti, életünk, a minket körülvevő világ egyre hangosabb lesz. A modern kor velejárói (pl. közlekedés) a zajterhelés mértékét ugrásszerűen megnövelték. Tehetünk valamit?
16 órája
Matekérettségi tanácsok

Matekérettségi tanácsok

Az érettségi vizsga előtt nagyon sokan beszélnek majd azokról a szabályokról, amelyek a vizsga technikai lebonyolításával kapcsolatosak. Most olyan praktikus tippek következnek, amelyek segíthetnek abban, hogy ne potyogtass el pontokat! A pontok egy részének elvesztése általában figyelmetlenségből vagy a feladat nem pontos értelmezéséből adódik.
1 napja
A hemofília világnapja

A hemofília világnapja

A hemofília, vagy sokszor vérzékenységnek nevezett betegségben több mint ezer honfitársunk szenved, számukra a legcsekélyebb sérülés is végzetes lehet.
1 hete
Hol van a fekete doboz?

Hol van a fekete doboz?

A maláj légitársaság repülőgépének eltűnése nagyon titokzatos történet. A sok hír, amely a roncsok felfedezéséről szólt, mind alaptalannak bizonyult. A fekete doboz jeleit az amerikai haditengerészet a legmodernebb szonárokkal felszerelt hajóival keresi. Az idő szorít, hiszen a fekete doboz energiaforrásai lassan lemerülnek.
1 hete
Átírt térképek

Átírt térképek

Nem gondolnánk, hogy még 2014-ben is lehet új felfedezéseket tenni, legalábbis ami a térképi magasságokat illeti. Különösen nem az olyan térképészeti hagyományokkal rendelkező országokban, mint Magyarország vagy az USA. Pedig pont ez a helyzet.
1 hete
Keressük a szélsőértéket!

Keressük a szélsőértéket!

A matematika hasznosságáról mindig sokat vitatkoznak az emberek. A gazdasági életben viszont biztosan nincs arról vita, hogy a matematika nélkül nagyon nehezen lehetne gazdaságosan termelni. A termék megszületése előtt akár bonyolult matematikai számítások is segíthetik a tervezőket a minél gazdaságosabb anyagfelhasználásban.
2 hete
Vizek térképe az USA-ban

Vizek térképe az USA-ban

Az USA területén található felszíni vizek és vízhálózatok tanulmányozása különböző interaktív digitális térképeken, hasznosnak bizonyulnak az Egyesült Államokkal és a vízföldrajzzal kapcsolatos ismeretek elmélyítésében.
3 hete
Léteznek-e vámpírok?

Léteznek-e vámpírok?

A szó hagyományos értelmében nem, azonban, ha kicsit vizsgálódunk, jó pár vérszívó állatot találunk.
3 hete
A mikrobiológia hősei

A mikrobiológia hősei

Ismerkedjünk meg az első kórokozók felfedezésével, kimutatásával és az ellenük történő védekezési lehetőségekkel!
3 hete
1234567 / 42

Csoportot ajánlunk

Untitled Document

Kapcsolódó cikkek

A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal.
Zöld technológia Sok hasznos információ az alternatív energiaforrásokról.
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei.
mRNS.hu Hírnök az élettudományokban.
Űr világ Asztronautikai hírportál