Tudomány

Mi is az égimechanika?

Mi is az égimechanika?

Az emberiség történetének egyik nagyon fontos korszaka kezdődött akkor, amikor felismerték, hogy az égitestek mozgása leírható törvényekkel, segítségükkel bizonyos jelenségek kiszámíthatóak, megjósolhatóak.

6 hónapja
Valódi felfedezések

Valódi felfedezések

Az, amit földrajzi „felfedezésnek” nevezünk, az esetek többségében nem fedi a valóságot, hiszen kizárólag az európai emberek számára jelentette az új, az ismeretlen élményét. Mégis, melyek azok a területeket, amelyeket valóban felfedeztünk? Hol voltak az ismeretlen területek?

6 hónapja
2013, a haragos Nap éve?

2013, a haragos Nap éve?

A különleges és misztikus sarki fény jelenség hátterében a naptevékenység húzódik. Ez azonban nem csak a turisták által is előszeretettel megcsodált fényjelenséget okozhatja, hanem komoly kihatása lehet az emberiség által használt elektronikai rendszerekre. A 2013-as év különösen veszélyesnek ígérkezik.

6 hónapja
A kategória cikkei
A hemofília világnapja

A hemofília világnapja

A hemofília, vagy sokszor vérzékenységnek nevezett betegségben több mint ezer honfitársunk szenved, számukra a legcsekélyebb sérülés is végzetes lehet.
1 napja
Hol van a fekete doboz?

Hol van a fekete doboz?

A maláj légitársaság repülőgépének eltűnése nagyon titokzatos történet. A sok hír, amely a roncsok felfedezéséről szólt, mind alaptalannak bizonyult. A fekete doboz jeleit az amerikai haditengerészet a legmodernebb szonárokkal felszerelt hajóival keresi. Az idő szorít, hiszen a fekete doboz energiaforrásai lassan lemerülnek.
3 napja
Átírt térképek

Átírt térképek

Nem gondolnánk, hogy még 2014-ben is lehet új felfedezéseket tenni, legalábbis ami a térképi magasságokat illeti. Különösen nem az olyan térképészeti hagyományokkal rendelkező országokban, mint Magyarország vagy az USA. Pedig pont ez a helyzet.
5 napja
Keressük a szélsőértéket!

Keressük a szélsőértéket!

A matematika hasznosságáról mindig sokat vitatkoznak az emberek. A gazdasági életben viszont biztosan nincs arról vita, hogy a matematika nélkül nagyon nehezen lehetne gazdaságosan termelni. A termék megszületése előtt akár bonyolult matematikai számítások is segíthetik a tervezőket a minél gazdaságosabb anyagfelhasználásban.
2 hete
Vizek térképe az USA-ban

Vizek térképe az USA-ban

Az USA területén található felszíni vizek és vízhálózatok tanulmányozása különböző interaktív digitális térképeken, hasznosnak bizonyulnak az Egyesült Államokkal és a vízföldrajzzal kapcsolatos ismeretek elmélyítésében.
2 hete
Léteznek-e vámpírok?

Léteznek-e vámpírok?

A szó hagyományos értelmében nem, azonban, ha kicsit vizsgálódunk, jó pár vérszívó állatot találunk.
2 hete
A mikrobiológia hősei

A mikrobiológia hősei

Ismerkedjünk meg az első kórokozók felfedezésével, kimutatásával és az ellenük történő védekezési lehetőségekkel!
2 hete
Az archaikum kőzetei

Az archaikum kőzetei

A Föld legidősebb kőzetei az ősmasszívumok területén találhatóak. E kőzetek között találunk olyanokat, amelyek a későbbi időszakokban már nem képződtek, de olyanokat is, amelyeket a Hold legfontosabb kőzetei közé sorolhatunk. Hol találhatóak meg a felszínen? Melyek a legfontosabb típusterületek?
2 hete
Nem tudunk mindent az üvegházhatású gázokról

Nem tudunk mindent az üvegházhatású gázokról

Egy nehezen kimondható üvegházhatású gázt fedeztek fel a Torontói Egyetem kutatói. Ráadásul nem is tűnik el gyorsan a légkörből. És egyéb bajok is vannak vele.
2 hete
Játékelméleti csapdák

Játékelméleti csapdák

A játékelmélet és a hétköznapi élet kapcsolata mindig aktuális. A matematika ezen viszonylag fiatal ága azzal foglalkozik, hogy melyek a racionális döntések olyan helyzetekben, amikor a döntések eredményét a többi fél döntései is nagy mértékben befolyásolják.
3 hete
1234567 / 42

Csoportot ajánlunk

Untitled Document

Kapcsolódó cikkek

A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal.
Zöld technológia Sok hasznos információ az alternatív energiaforrásokról.
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei.
mRNS.hu Hírnök az élettudományokban.
Űr világ Asztronautikai hírportál