Mágia a számokkal
2013/08/06 10:34
2820 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Nem kell fejszámolónak lenned ahhoz, hogy a kártyatrükkökhöz hasonló matematika bűvésztrükkel elkápráztasd a többieket. Az egyik ilyen mutatványról most lerántjuk a leplet!

Minden bűvésztrükk három részből, más szóval mozzanatból áll. Az első rész neve: ígéret. A bűvész mutat egy közönséges tárgyat, egy pakli kártyát, egy madarat, esetleg egy embert. Megmutatja a tárgyat, talán kéri, hogy vizsgálják meg, győződjenek meg róla, hogy valódi, egyszerű, hétköznapi tárgy, de persze többnyire nem az. A második részt úgy hívják: fordulat. A bűvész fogja a közönséges tárgyat, és valami rendkívülit tesz vele. Keressük a titkot, de nem találjuk. De nem is vagyunk igazán kíváncsiak rá, mert nem a valóságot akarjuk, hanem az illúziót. De még nem tapsolunk, mert az nem elég, ha valami eltűnik. Elő is kell kerülnie. Ezért minden bűvésztrükknek van egy harmadik mozzanata is, a legnehezebb. Úgy hívják: jutalom.

Bűvészkedés számokkal?

A számok bűvésze megkér valakit a jelenlévők közül, hogy írjon fel egy tetszőleges ötjegyű számot! A bűvészünk csak futólag pillant a számra, majd azon nyomban felír egy számot egy papírlapra, egy színes borítékba zárja, leragasztja azt, és átadja valamelyik résztvevőnek.

A papíron már ott olvasható annak az összeadásnak az eredménye, amit a bűvészen kívül senki más nem látott, sőt azt sem vették észre, hogy történt összeadás. A papíron egy olyan összeadás eredménye áll, amelynek összeadandóit az egyetlen felírt szám kivételével még le sem írták!

Most a bűvész egy másik jelenlévőhöz fordul azzal a kéréssel, hogy írjon az első szám alá egy tetszőleges ötjegyű számot, majd ő is aláír egy harmadik számot, és és megkéri a borítékot vigyázó nézőt, hogy adja össze a számokat, nyissa fel a borítékot, és vizsgálja meg, hogy a bűvész helyesen jósolta-e meg a három ismeretlen szám összegét!

Természetesen, a közönség döbbenten szemléli a történteket!

Mi is történik?

Játsszuk el a fenti történetet!

A néző írja fel például első számként a 67564-et, akkor a bűvész a papírra a 167563-at írja fel. A másik résztvevő ekkor bármilyen számot is ír, legyen pl. ez a 14382, ekkor a mágus azonnali válasza a 85617 lesz.

Lássuk csak táblázatosan:

I. néző…………..67 564
II. néző…………14 382
A mágus……….85 617
                          167 563

Mi a trükk?

Nincs trükk, a meglepő mutatványnak nagyon egyszerű a magyarázata. A mágia azon alapul, hogy ha egy tetszőleges ötjegyű számhoz 99 999-et adunk hozzá, akkor ez egyenértékű azzal, mintha ezt a számot 100 000 - 1-gyel növeljük meg.

Ez formálisan azt jelenti, hogy olyan számot kapunk, amely ugyanazokból a számjegyekből áll, mint az eredetileg választott szám, csak elő írunk egy egyest, az utolsó számjegyét pedig eggyel csökkentjük.

Így könnyen látható: 67 564 + 99 999= 167 563.

A mágus tehát, aki  hihetetlen tehetsége folytán előre látja azt is, hogy mit gondolunk, éppen az előbbi módon előállított számot fogja felírni a papírra, és ez kerül a lezárt borítékba!
Amikor a második néző felírta a második számot, mágus úgy írja alá gyorsan a harmadik számot, hogy minden számjegyét fejben kilencre egészíti ki a másodikként felírt számnak: 14 382 + 85 617= 99 999.

Ebben rejlik a mágia?! Nincs mágia!

Zsigó Zsolt cikke

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál